Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Kuinka pärjätä setämiehen kanssa työpaikalla? Jenni Karjalainen keksi setäkuiskaamisen ja iski yhteiskunnan hermoon

Katso: setäkuiskaaja Jenni Karjalainen antaa kolme vinkkiä setämiehen kohtaamiseen työpaikalla!

Setäkuiskaaja Jenni Karjalainen listaa kolme setämies-tyyppiä
Hanna Hanhinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Onko työyhteisössäsi mahtaileva vanhempi mies, joka korostaa omaa osaamistaan herkeämättä? Kyseessä voi olla mahtaileva setämies, kuten Jenni Karjalainen on asian määritellyt. Karjalaista on tituleerattu setäkuiskaajaksi ja nyt hän selvittää, mistä on kyse.

Setäkuiskaamisen taustalla on hassusta nimestä huolimatta vakava aihe: kyse on tasa-arvosta ja vuorovaikutuksesta. Karjalaisen mukaan suomalaisessa työelämässä ei ole vielä sukupuolten tasa-arvoa.

– Haluan tuoda esiin, että opittaisiin tulemaan paremmin toimeen ihmisten kanssa, ymmärrettäisiin muiden motiiveja ja saataisiin työelämästä yksinkertaisesti parempaa, hän selvittää ajatusta setäkuiskaamisen taustalla.

Hänen mukaansa miehet eivät välttämättä näe niitä sukupuolittuneita rakenteita ja muureja, joihin naiset työelämässä törmäävät.

– Moni nainen jää suorittamisen ja stressaamisen moodiin, ja nämä sedät vaikuttavat käsittämättömiltä jääriltä, vaikka he voisivat olla kullanarvoisia tukijoita ja yhteistyökumppaneita.

Setäkuiskaus iski ajan hermoon

Karjalaisen mukaan setäkuiskaamisen taustalla on kyse pidempiaikaisista havainnoista. Karjalainen on työskennellyt vuosia miesvaltaisissa ammattijärjestöissä. Hän sanoo, että tulee hyvin toimeen tärkeiden herrojen kanssa, eikä pelkää heitä. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole kaikilla.

– Minulla oli viime syksynä haastava tilanne yhden miehen kanssa. Kaverini, nuorempi nainen oli tosi huolissaan, että miten tämä asia hoituu. Sanoin, että ei huolta, minä juttelen hänelle. Kaverini huokaisi siihen, että totta, kun sinä olet kuitenkin tuollainen setäkuiskaaja, sanoo Karjalainen ja naurahtaa.

Siitä lähti setäkuiskaaminen, eli pohdinta siitä, millä tavoin näiden setien kanssa tullaan työelämässä toimeen. Aluksi Karjalaisen tarkoituksena oli pitää vain yksi työpaja, mutta kyselyjä satelee nyt joka puolelta. Hän on kirjoittanut aiheesta muun muassa blogissaan ja kävi kertomassa aiheesta Ylen Radio Suomen Päivässä.

Hän sanoo, ettei aluksi aivan ymmärtänyt, minkälaiseen yhteiskunnalliseen hermoon setäkuiskaamisella osui.

– #Metoo on puhuttanut paljon, ja keskustelua on käyty sukupuolten tasa-arvoon liittyvistä kysymyksistä. Tilausta oli selvästi kieli poskessa -huumorilla aihetta lähestyvälle otteelle. Tämä on myös näille sedille turvallisempi tapa. Moni setä on kokenut, että ei tiedä miten pitäisi olla ja kuinka käyttäytyä, ettei tule tyhmyyksiä.

Karjalaisen tapoja määritellä setämies

Karjalaisen mukaan setämiehiä on erilaisia. Yhtenä tyyppinä hän listaa tärkeän ja fiksun setämiehen, joka on merkittävässä asemassa ja hän on pätevä ja osaava. Hän antaa tästä esimerkkinä toimitusjohtajat tai johtavat virkamiehet.

– He ovat usein kiireisiä, monien mielestä vähän pelottavia, eikä heitä uskalleta lähestyä. Tällainen tyyppi arvostaa sitä, että häntä lähestyy suoraan ja selkeästi, eikä häntä ole tarvetta pelätä, Karjalainen miettii.

Toinen tyyppi on mahtailija. Karjalaisen mukaan kyseessä on mies, joka olisi halunnut itsekin olla samanlainen kuin tärkeä ja fiksu setämies, mutta ei ole aivan päässyt tavoitteeseen. Tällaisen ihmisen turhautuminen tulee Karjalaisen mukaan esiin jatkuvalla oman osaamisen korostamisella.

– Pääohjeeni tällaisen ihmisen kanssa on ego rubbing -taktiikkaa, eli kehumalla ja toteamalla, että olet tärkeä ja merkittävä, hän sanoo.

Karjalaisen mukaan tällä kaikella on päämääränä se, että asiat sujuisivat työpaikalla mahdollisimman hyvin ilman tarpeettomia konflikteja.

Luota itseesi, ole päättäväinen

Kuinka sitten tulla toimeen tällaisten setämiesten kanssa? Karjalaisen mukaan tärkeintä on, että luottaa itseensä, on päättäväinen ja ystävällinen. Kannattaa olla reipas ja kiva muille ihmisille.

Hän sanoo, että sillä on valtava merkitys, miten asiansa toiselle esittää.

– Esimerkiksi mahtailija herättää monissa naisissa voimatonta raivoa. Tekisi mieli antaa tällaiselle tyypille opetus tai näpäytys, mutta se ei ole pitkäkestoinen ratkaisu, hän sanoo.

Karjalainen sanoo, että hänellä on itsellään kehityttävää vielä niin sanottujen epävarmojen setämiesten kanssa. Hänen mukaansa monet asiat sujuisivat helpommin, jos ihmiset uskaltaisivat kysyä neuvoa ja myöntää, ettei tiedä. Karjalainen sanoo tulkinneensa, että epävarmat setämiehet oirehtivat kahdella tavalla.

– He toistavat iän ikuisia lauseita, että tämä on hyvä näin, ei ole tällaista ennenkään tehty. Toinen on rehvastelu, jolla peitetään omaa epävarmuutta. Olen sanonut, että suhtautukaa empatialla. Maailma muuttuu kovaa tahtia ja epävarma setä ei ole pysynyt ihan kyydissä mukana. Hän ei ole paha vaikka onkin rasittava.

Palaute kannustavaa, mutta kritisoijiakin riittää

Jenni Karjalaisen mukaan setäkuiskaaminen on tulkittu monella eri tavalla. Karjalaisen mukaan monilta hänen luokittelussaan fiksuilta ja tärkeiltä setämiehiltä on tullut kannustavaa palautetta.

Asiaan on suhtauduttu myös täysin eri näkökulmasta.

– Kuulin, että nyt annan viestin, että naisten pitää oppia miellyttämään vanhempia miehiä, että pääsee uralla eteenpäin. En ollut tullut ajatelleeksi, että tämä tulkintaan näin.

Karjalaisen mukaan sosiaalisessa mediassa on käyty keskustelua myös siitä, saako puhua sedistä. Hän sanoo, että kun katsoo työelämässä valta-asemassa olevia ihmisiä, he ovat usemmiten vanhempia miehiä.

– Se ei ole heidän vikansa, mutta tämä on vain näin.

Karjalaisen mukaan on joka tapauksessa hyvä, että asiasta keskustellaan ja pystytään purkamaan luutuneita olettamuksia. Hän sanoo ymmärtävänsä myös kritiikin.

– Pystyn sen ymmärtämään ja iloitsen, että asiasta keskustellaan.

Katso videolta: setäkuiskaaja Jenni Karjalainen antaa kolme vinkkiä setämiehen kohtaamiseen työpaikalla.

Suosittelemme sinulle