Hyppää sisältöön

Vaniljan hinta on huipussaan, ja osa maailman jäätelötehtaista vaihtaa halvempaan kesäherkkuun – Suomessa vaniljajäätelöä riittää

Kilo vaniljamaustetta maksaa jo enemmän kuin kilo hopeaa. Madagaskarilla 2017 riehunut myrsky tuhosi vaniljaviljelmiä ja nosti hinnan ennätyskorkealle.

Myrsky Madagaskarilla vaikuttaa myös maailman jäätelötuotantoon. Kuva: Heli Kaski / Yle

Maailmalla muutamat pienehköt jäätelötehtaat ovat olleet luopumassa vaniljajäätelön tuotannosta kesäksi 2018 vaniljan kalliin hinnan takia. Kilo vaniljaa maksaa noin 600 dollaria. Se on enemmän kuin kilo hopeaa.

Jäätelötehtaiden pulmista Britanniassa kertoo muun muassa BBC (siirryt toiseen palveluun). Aiheesta on kirjoittanut tällä viikolla Suomessa muun muassa Talouselämä (siirryt toiseen palveluun) verkkosivuillaan.

Vanilja on maailman mausteiden aatelisia ja ykkösketjua. Hinnaltaan vain sahrami on kalliimpi mauste.

Madagaskarin vaniljaviljelmien ongelmat ovat nostaneet vaniljan hintaa. Kuva: AOP

Maailman vaniljantuotanto on hyvin keskittynyttä; 75 prosenttia vaniljasta tulee Madagaskarin viljelmiltä. Viljelmiin iski myrsky maaliskuussa 2017. Nyt maailmalla eletään jo toista niukkaa vaniljavuotta. Se näkyy myös Suomen suurimmalla jäätelötehtaalla, Froneri Finlandin Turengin tehtaalla.

Vaikka Madagaskar on maailman suurin vaniljan raaka-aineentuottaja, vaniljaa ei jalosteta paikan päällä. Raaka-aineesta tehdään mausteuutteita esimerkiksi Euroopassa, ja sieltä Fronerikin mausteensa hankkii.

Turenkiin hankittiin vaniljat huippuhintaan ja jäätelöä piisaa

Froneri Finlandin johtoryhmä on vastikään pohtinut vaniljan riittävyyttä. Vaniljaa on hankittu 2017 vuoden lopulla yhtiön omia ostokanavia myöten, joten sitä riittää.

Yhtiön sisäisessä laskennassa mausteen kallistuminen tuntuu, mutta kuluttajahintoihin sitä ei ole viety, kertoo Fronerin ostojohtaja Pia Grönroos.

– Emme tiedä vielä ennen kesäkuuta 2018, millaiseksi vaniljan hinta kehittyy tästä eteenpäin. Viime vuodesta lähtien vaniljan hinta on ollut kaksinkertainen ennen myrskyä olleeseen tilanteeseen verrattuna.

Vaniljaa yhtiö saa koko ajan, sillä Froneri käyttää useampaa hankkijaa. Mausteen jalostajia on Euroopassa useampia.

Vähemmän vaniljaa – ei ainakaan vielä jäätelössä

Kun vanilja on nyt raaka-aineena kallista, tulee mieleen, että vaniljaa laitettaisiin vähemmän jäätelöön. Fronerista kerrotaan, että jäätelötehtaalla kehitellään uusia makuja ja tuotteita, mutta perinteisen vaniljajäätelön mausta ei silti tingitä.

– Pääsääntöisesti emme vähennä vaniljan määrää jäätelössämme. Kehittelemme silti aina uusia aromeja tuotteisiimme. Teemme jäätelöä ympäri vuoden. Tämän kesäsesongin uutuustuotteet on ratkaistu jo alkuvuodesta 2018, sanoo Pia Grönroos.

Pääsääntöisesti emme vähennä vaniljan määrää jäätelössämme.

Pia Grönroos

Vaniljajäätelö on ollut kymmeniä vuosia Turengin ykköstuote. Tuotannossa ovat muun muassa vaniljaiset Eskimo-puikot. Niitä on tehty Turengissa 1960-luvun alusta lähtien. Vaniljaa uppoaa myös litran jäätelöpakkauksiin, tuutteihin ja irtojäätelöön.

Turengin jäätelötehdas oli alun perin Valion jäätelötehdas, sittemmin se siirtyi Nestlén omistuksessa. Nykyinen vetäjä on Froneri, jonka mukaan Turengin tehdas on yksi suurimmista jäätelötehtaista Pohjoismaissa.

Uutta satoa odotetaan syksyllä

Jos Turengissa uskotaan vaniljan toistaiseksi riittävän, myös helsinkiläisessä Kolmen Kaverin Jäätelössä pärjätään tällä hetkellä vanhoilla varastoilla. Jäätelötehdas saa vaniljaa suoraan madagaskarilaiselta pientuottajalta, kertoo tehtaalta Heikki Huotari. Uutta satoa odotetaan syksyllä.

Kolmen Kaverin Jäätelössä kuitenkin pohditaan sitä, että riittääkö vaniljaa, jos sitä aletaan hamstrata. Huotari on kuitenkin luottavainen vaniljan riittävyyteen, sillä he tuntevat tuottajat henkilökohtaisesti.

Vaniljaa käyttävät Suomessa muutkin kuin jäätelönvalmistajat. Esimerkiksi Valio käyttää sitä muun muassa jogurteissa. Vaniljan ja vaniljauutteen hintojen nousu vaikuttaa myös Valion hankintakustannuksiin, arvioi materiaalipäällikkö Tomi Helin.

Hintojen odotetaan pysyvän korkealla ainakin ensi vuoden syksyyn asti.

Lisätty juttuun 9.5.2018 klo 15:26 kommentit myös Kolmen Kaverin Jäätelöstä ja Valiolta.

Suosittelemme sinulle