Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Some on tuonut uuden uhan yliopistotutkijoille: "Ei voi olla koskaan varma, joutuuko videoitavaksi"

Lähes puolet yhteiskuntatieteellistä alaa edustavista kokee tutkijoiden sananvapauden huonontuneen kahden viime vuoden aikana. Asia selviää viiden yliopiston tutkijoiden kyselystä.

opiskelijoita luennolla
Kuva: AOP
Anu Leena Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Sosiaalinen media on lisännyt yliopistotutkijoiden turvattomuuden kokemusta. Uutena uhkana pidetään muun muassa sosiaalisen median vaikutuksia tutkijoiden sananvapauteen.

Viiden yliopiston henkilöstöstä joka neljäs arvioi tutkijoiden sananvapauden tilan heikentyneen kahden viime vuoden aikana. Yhteiskuntatieteellisillä aloilla ongelma koetaan muita aloja suuremmaksi. Lähes puolet yhteiskuntatieteellisen alan vastaajista kokee tutkijoiden sananvapauden tilan huonontuneen kahden viime vuoden aikana.

– Some on tuonut uuden elementin turvattomuuden kokemukseen. Ei voi olla koskaan varma, joutuuko videoitavaksi tai muutoin tallennettavaksi ja sosiaaliseen mediaan levitettäväksi, nimetön yliopistonlehtori kertoo tutkimuksessa.

Tutkimusryhmään kuuluva yliopistonlehtori Vuokko Kohtamäki sanoo, ettei hänen tiedossaan ole, että tällaista olisi tapahtunut. Huoli on silti olemassa.

– Luennoilla käytetään nykyään älylaitteita, joita ei pysty opettajana seuraamaan. Vastaaja on alkanut sitä miettiä, Koivumäki sanoo.

Tiedot käyvät ilmi Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun kyselystä, jonka aineisto kerättiin viiden yliopiston eli Helsingin yliopiston, Lapin yliopiston, Tampereen teknillisen yliopiston, Tampereen yliopiston ja Turun yliopiston henkilöstöltä.

Vastaajia oli 935. Heistä 22 prosentilla oli omakohtaisia kokemuksia työpaikan uhka- ja väkivaltatilanteista.

Uhkatilanteet liittyivät yleensä tietovuotoihin tai tietoturvarikkomuksiin, yllättävään tai arvaamattomaan käyttäytymiseen tai ilkivaltaan ja omaisuuteen kajoamiseen.

Monet tutkijat ovat Kohtamäen mukaan huolissaan myös siitä, miten tutkimustuloksista kerrotaan julkisuudessa. Tämä voi johtaa vihapuheeseen.

Yleinen turvallisuuden tunne hyvä

Yleinen turvallisuuden tunne yliopistoissa työskentelevillä on hyvä. Yliopistoissa työskentelevistä 57 prosenttia pitää yliopistoa turvallisena työympäristönä ja turvallisuuden valvontaa työpaikallaan riittävänä. 92 prosentia kokee työskentelyn arkipäivien aikana hyvin turvalliseksi tai turvalliseksi.

Tutkimuksen mukaan yliopistoissa on nähtävissä muitakin uudenlaisia uhkia kuin sosiaalinen media. Näitä ovat uhkaaminen ja uhkaava, yllättävä tai arvaamaton käyttäytyminen, vihapuhe, tietojärjestelmiin tunkeutuminen, henkinen väkivalta sekä fyysisen väkivallan mahdollisuus.

Suosittelemme