Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Huhtasaaren gradussa luultua enemmän plagiointia – Huhtasaari: "Ajojahtia"

Svenska Ylen tekemän selvityksen mukaan kansanedustaja Laura Huhtasaaren (ps.) gradussa on huomattavasti enemmän plagioitua tekstiä kuin Jyväskylän yliopiston selvityksessä tuli ilmi.

Laura Huhtasaari
Laura Huhtasaari Kuva: Jarno Kuusinen / AOP
Jussi Salokorpi
Avaa Yle-sovelluksessa

Svenska Ylen selvityksen mukaan perussuomalaisten varapuheenjohtajan ja kansanedustaja Laura Huhtasaaren pro gradu -työssä on hyvin iso osa kopioitu suoraan yhdestä lähteestä.

Selvityksen mukaan Huhtasaaren gradussa on kopioituna jopa 30 prosenttia Tiina Simpasen vuonna 2001 kirjoittamasta pro gradu -työstä "Kohti monikulttuurista koulua".

Selvityksen mukaan Huhtasaaren gradussa on suoria kopioita. Lisäksi alkuperäistä tekstiä on paikoin muutettu vain yksittäisten sanojen osalta. Osa tekstistä on kopiota jopa kirjoitusvirheitä myöten.

Ylen pyynnöstä Simpasen ja Huhtasaaren gradujen yhteneväisyyksiin perehtyneet kaksi professoria vahvistavat plagioinnin. Professorit viittaavat kommenteissaan Huhtasaaren jopa "anastaneen" tuloksia omaan tekstiinsä.

Huhtasaaren gradusta aiemmin selvityksen tehnyt emeritusprofessori Jarkko Hautamäki yllättyy tiedosta, jonka mukaan Huhtasaari on kopioinut tietoja lähteestä, joita hän ei itse löytänyt.

– Jos siellä oli vielä jotakin muuta, niin olisihan minun pitänyt löytää ne. Se on mahdollista ja noloa, Hautamäki sanoo.

Lisäksi hän toteaa, että noin 30 prosentin plagiointi on tietona "tietysti vielä ikävämpää".

Yliopisto harkitsee uutta selvitystä, jos pyyntö tulee

Jyväskylän yliopisto ei ainakaan toistaiseksi aloita Huhtasaaren gradusta uutta selvitystä, koska yliopistolle ei ole saapunut uutta ilmoitusta plagiointiepäilystä.

Meille joko tulee selvityspyyntö tai ei tule.

Johtava lakimies Sanna Anttilainen

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen ei kommentoi Ylelle uusia tietoja, mutta yliopiston johtava lakimies Sanna Anttilainen kertoo, että uuden selvityksen käynnistäminen on mahdollista.

– Mikäli yliopistoon saapuisi hyvän tieteellisen käytännön loukkausepäily, jossa olisi yksilöity uusia kohtia ja se muuttaisi alustavan selvityksen mukaista tilannetta olennaisesti, olisi yliopiston harkittava uuden selvityksen käynnistämistä. Hyvän tieteellisen käytännön loukkausepäilythän eivät vanhene. Meille joko tulee selvityspyyntö tai ei tule, kommentoi yliopiston johtava lakimies Sanna Anttilainen Yle Jyväskylälle.

Olennainen muutos tarkoittaa, että Laura Huhtasaaren gradussa olisi merkittävästi suurempi prosentti viitteittä tehtyjä suoria lainauksia, kuin rehtorin päätöksessä mainittu 10,7 prosenttia.

Keskiviikkona illalla Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen kommentoi Twitterissä, että yliopisto tutustuu esille tuotuun uuteen aineistoon ja etenee "tutkimuseettisten ohjeistusten mukaisesti. Tarvittaessa uudella selvityksellä."

Huhtasaari: "Aikamoista syynäystä ja ajojahtia"

Laura Huhtasaari kommentoi uusinta plagiointiepäilyä Ylelle eduskunnassa keskiviikkona. Huhtasaari sanoo, että hän on noudattanut gradun teossa vuonna 2002 annettuja ohjeita.

Huhtasaari muistuttaa, että Jyväskylän yliopisto on arvioinut gradun uudelleen alkuvuonna ja todennut, että jatkotoimenpiteisiin ei ole tarvetta.

Huhtasaari pitää erikoisena ajatusta, että gradu käytäisiin vielä kertaalleen läpi.

– Koen, että tämä on kyllä aika tarkoituksenhakuista. Ilmeisesti ei nyt muuta löydy, niin tähän on tartuttu. Tämä on aikamoista syynäystä ja ajojahtia.

Juttua muokattu klo 15.48: Lisätty emeritusprofessorin kommentti.

Juttua muokattu klo 16.10: Lisätty yliopiston lakimiehen kommentit.

Juttua muokattu klo 16.21: Lisätty Huhtasaaren kommentit.

Juttua täydennetty klo 19.05: Lisätty rehtori Hämäläisen twiitti.

Suosittelemme sinulle