Hyppää sisältöön

Valtava operaatio Maapallon ulkopuolisen elämän löytämiseksi käynnistyi

Seurannassa on kymmeniä miljardeja tähtiä.

Hubble-avaruusteleskoopin kuva 310 miljoonan valovuoden päässä sijaitsevasta NGC 4921 -galaksista. Kuva: Hubble Legacy Archive / EPA
Yrjö Kokkonen

Australiassa on käynnistynyt maailman tähän asti suurin operaatio Maapallon ulkopuolisen elämän löytämiseksi.

Breakthrough Listen -hankkeen (siirryt toiseen palveluun) keskiössä on Australiassa sijaitseva Parkesin radioteleskooppi. Tämän vuoden aikana se etsii merkkejä Maapallon ulkopuolisista sivilisaatioista 1 500 tunnin ajan.

Parkesin laitosta on käytetty aikaisemminkin vastaavaan työhön, mutta Parkesin laitteistoa on viime aikoina uusittu, minkä ansiosta se kykenee nyt keräämään valtavan paljon enemmän tietoa kuin aikaisemmin.

Kun aikaisemmin etsintä on kohdistunut vain muutamaan lähimpään tähteen, nyt etsintäalueena on suuri osa omasta galaksistamme, linnunradasta ja sen kymmenet miljoonat tähdet.

Lisäksi Breakthrough Listen suunnataan myös lähigalakseihin, jotka tunnetaan Magellanin pilvien nimellä. Niissä on kymmeniä miljardeja tähtiä.

Avaruudesta kerätään tietomassaa, josta pyritään erottelemaan aines, joka olisi älyllisten olentojen tuottamaa. Suurena hankaluutena on poistaa havainnot, jotka ovat peräisin ihmisten toiminnasta, eli esimerkiksi satelliiteista, lentokoneista ja matkapuhelimista.

– Kun siivilöimme näitä valtavia tiedostomassoja löytääksemme teknologisten sivilisaatioiden kädenjälkiä, toivomme saavamme todisteita siitä, ettei oma planeettamme, joka on vain yksi galaksimme sadoista miljardeista, olisi ainoa, missä älyllistä elämää on kehittynyt, sanoo Berkeleyn yliopiston tutkija Danny Price brittiläiselle Independent-lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle