Hyppää sisältöön

Venäjällä pureskellaan putoamista Euroviisujen finaalista – "Nähtävästi laulajan korvamonitorit eivät toimineet"

Somessa ihmetellään, miten Venäjä onnistuu sotkeutumaan Yhdysvaltojen vaaleihin, muttei viisuäänestykseen.

Julija Samoilova
Venäjän edustaja Julija Samoilova lauloi torstain semifinaaleissa, mutta ei yltänyt finaaliin. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Saana Uosukainen

Siitä on kaksikymmentä vuotta (siirryt toiseen palveluun), kun Venäjä viimeksi putosi Euroviisujen finaalista. Ei siis ihme, että Venäjän eilinen putoaminen oli Venäjällä etusivun kulttuuriuutinen perjantaina.

Esimerkiksi uutistoimisto Tassin etusivun dramaattinen kuva (siirryt toiseen palveluun) Venäjän viisuedustaja Julija Samoilovasta kiteytti pettymyksen.

Samoilova edusti Venäjää kappaleellaan "I Won't break". Finaaliin päästääkseen hän olisi tarvinnut tarpeeksi pisteitä äänestäjiltä ja asiantuntijaraadilta. Pisteet eivät riittäneet.

Venäjän putoaminen oli yllätys, joka tyrmistytti sosiaalisessa mediassa ympäri Eurooppaa.

– Venäjä kykenee järjestämään USA:n vaalituloksen, muttei Euroviisu-äänestystä? kirjoitti nimimerkki Karis.

Osa puolestaan vilkutti iloisesti Venäjän kotimatkalle.

Myös Venäjällä oltiin perjantaina yllättyneitä. Iso osa kannattajista toivotti voimia pudonneelle laulajalle. Toisaalta osan mielestä (siirryt toiseen palveluun) Venäjän laulaja ei ollut hirveän hyvä, ja jotkut kiinnittivät huomionsa siihen, että Ukrainaa edustanut Mélovin (Konstantin Botšarov) pääsi finaaliin Venäjän sijasta.

Venäjän Ykköskanava julkaisi finaaliin pääsijät hieman kahdentoista jälkeen yöllä ilman kommentteja omasta edustajastaan.

Kanavan tuottaja Juri Aksjuta (siirryt toiseen palveluun) kommentoi häviön jälkeen, että kilpailu on kuin rulettia, jonka voittajaa ei kukaan tiedä.

Esityksen tuottaja Iosif Prigožin (siirryt toiseen palveluun) kommentoi uutista Rialle sanomalla, ettei tippuminen ollut yllätys.

– Ihmettelisin jos olisimme finaalissa. Tämä ei ollut Venäjän paras suoritus, nähtävästi Julijan korvamonitorit eivät toimineet.

Prigožin vielä korosti Julijan osoittaneen "luonteen lujuutta esiintyessään pelottomasti".

Laulajan toinen kerta

Laulaja itse sanoi venäläismedialle laulukilpailun olleen mieleenpainuva kokemus (siirryt toiseen palveluun). Hän kiitteli myös tiimiään autuaasti.

– Nämä kaksi viikkoa ovat olleet unohtumattomia. Olemme tiimin kanssa kasvaneet yhteen, olemme kuin perhe. En haluaisi, että se päättyisi, sanoi Samoilova Rialle.

Pyörätuolissa sairauden takia istuva Samoilova oli toista vuotta Venäjän viisuedustajana. Viime vuonna Ukraina ei sallinut laulajan esiintymistä Euroviisuissa, koska tämä oli esiintynyt Krimillä. Nyt hänet oli valittu toistamiseen Venäjän viisuedustajaksi.

Ennen Lissabonin laulukilpailua Venäjän presidentti Vladimir Putin antoi täyden tukensa laulajalle.

– Tietenkin presidentti tukee häntä viime vuoden epäreilujen tapahtumien jälkeen, sanoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov tämän viikon alussa viitaten ukrainalaisten viime vuoden kieltoon.

Sosiaalisessa mediassa laulajan putoaminen nähtiin tälläkin kertaa näpäytyksenä Venäjälle.

– On sääli, että Samoilova tippui. Hän kulki pitkän matkan tähän pisteeseen, eikä sekään auttanut, kirjoitti tviittaaja.

– Kaikki se vain, koska Eurooppa pistää meille kapuloita rattaisiin!!!

Venäjä tottunut menestymään

Ria Novostin visualisoinnin (siirryt toiseen palveluun) mukaan 2000-luvulla Venäjä on ollut kärkikahinoissa 7 kertaa ja voittanut kerran vuonna 2008 Dima Bilanin kappaleella Believe. Kymmenen parhaan molemmin puolin maa on ollut myös 7 kertaa.

Sama grafiikkaesitys näyttää, että Venäjä kipusi kärkikolmikkoon heti Ukrainan konfliktin syttymisen jälkeen. Se on huomionarvoista, sillä Venäjä on perinteisesti saanut paljon ääniä Ukrainalta.

Eniten Venäjää äänestävät Rian mukaan valkovenäläiset. Ääniä tulee myös Armeniasta, Moldovasta ja Azerbaidžanista.

Venäjän suurimmat äänisaaliit menevät yleensä Armeniaan, Azerbaidžaniin tai Ukrainaan.

Tällä kertaa RT nosti perjantaina esiin kilpailun voittajasuosikeista Norjan Alexander Rybakin. Viulisti voitti Moskovassa viisut vuonna 2009 ja kisaa jälleen Norjan edustajana.

Vedonlyöntifirmojen taulukoissa ennakkosuosikkeja ovat Norjan lisäksi Kypros, Israel ja Ranska.

Lauantain finaalissa kisaavat 26 maata. Heidän joukossaan esiintymässä on myös Suomen edustaja Saara Aalto kappaleellaan Monsters.

Lue myös:

Ukrainan tyrmäämä venäläinen pääsee sittenkin Euroviisuihin: uusi mahdollisuus Lissabonin lavalla

Venäjän laulajan blokkaaminen Kiovan Euroviisuista ei yllättänyt viisuväkeä: "Politiikka heijastuu aina kisoihin, vaikka se virallisesti pidetään poissa"

Euroviisut pois kiinalaiskanavalta – sensuroi sateenkaarilippuja

Tässä ovat Euroviisujen kaikki finalistit – Launtaina finaalissa neljä Pohjoismaata

Viisufinaaliin päässyt Saara Aalto: ”En muista esityksestä juuri mitään”

Suosittelemme sinulle