Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Hovioikeus: Espoo ja Helsinki rikkoivat tasa-arvoa – Palomiehille maksettiin liian vähän palkkaa

Palomiehet saivat alempaa tehtäväkohtaista palkkaa kuin perustason ensihoitajat, vaikka tekivät samoja hommia ambulanssissa. Kiista palautetaan käräjäoikeuksiin.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos.
Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle
Salla Vuolteenaho
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingissä ja Espoossa palomiehet veivät palkka-asiansa käräjäoikeuksiin, sillä heille maksettiin matalampaa palkkaa kuin perustason ensihoitajille, vaikka he tekivät osittain samoja töitä.

Palomiesten mielestä työnantajat maksoivat heille liian alhaista palkkaa ja vaativat työnantajina olevien kaupunkien velvoittamista maksamaan vahingonkorvauksia tasapuolisen kohtelun rikkomisen perusteella. Palomiehen tehtäväkohtainen palkka oli Espoossa ja Helsingissä alempi kuin perustason ensihoitajan tehtäväkohtainen palkka.

STT:n mukaan yhdessä kanteessa on eritelty ammattiryhmien palkkaero. Kanteen mukaan ero oli vuosina 2011–2014 Helsingissä noin 220–270 euroa kuukaudessa. Palomiehille on maksettu 1 760–1 910 euroa ja ensihoitajille 2 030–2 190, kanteessa sanotaan. Kanteen tehnyt palomies vaati ansionmenetyksestä Helsingiltä korvauksena enintään 32 000 euroa.

Helsingin ja Espoon käräjäoikeudet katsoivat aikaisemmin, että palomiehen ja perustason ensihoitajan työt eivät olleet samoja tai samanarvoisia. Käräjäoikeuksien mukaan kaupungit eivät olleet myöskään rikkoneet tasapuolisen kohtelun vaatimusta.

Palomiehet valittivat käräjäoikeuksien päätöksestä hovioikeuteen, joka nyt kumosi Helsingin ja Espoon käräjäoikeuksien välituomiot ja palautti asiat käräjäoikeuksiin.

Tänään antamassaan päätöksessä hovioikeus totesi, että palomiesten työhön kuului palomiehen työn lisäksi perustason ensihoitajan osa-aikaista työtä ambulanssissa. Hovioikeuden mielestä kaupungit eivät olleet esittäneet palomiesten alemmalle palkalle hyväksyttävää syytä.

Hovioikeuden mukaan töitä ei tehnyt vertailukelvottomaksi se, että palomiehiin ja perustason ensihoitajiin sovellettiin eri virka- ja työehtosopimuksia tai eri lainsäädäntöä. Hovioikeuden mukaan olennaista oli töiden sisällön arviointi.

Hovioikeus näki, että Espoon ja Helsingin kaupungit ovat menetelleet tasapuolisen kohtelun vaatimuksen vastaisesti maksaessaan palomiehille alempaa tehtäväkohtaista palkkaa kuin perustason ensihoitajille. Käräjäoikeuksien on nyt arvioitava uudelleen, ovatko palomiehet oikeutettuja vahingonkorvauksiin.

Espoossa 17 palomiestä ja Helsingissä 22 palomiestä tai ylipalomiestä vaati käräjäoikeudessa työnantajiltaan vahingonkorvauksia.

Lisätty kello 16.45 kolmas kappale kanteen sisällöstä.

Suosittelemme