Hyppää sisältöön

Suomalainen analytiikkayritys ennustaa: Euroviisuvoittaja löytyy Kyproksen, Israelin ja Irlannin joukosta

Toimitusjohtaja Tuomas Kanervala sanoo, että Euroviisujen lopputuloksen ennustaminen poikkeaa paljon urheilutapahtumien ennustamisesta.

Mr. Lordi ja Saara Aalto
Mr. Lordi saapui perjantaina Lissabonin viisuareenalle tapaamaan Saara Aaltoa. Odotettavasti hässäkkä oli valmis, kun suomalaishirviö astui portista viisualueelle. Kaikki haluavat hänen kanssaan samaan kuvaan.
Varpu Mäntymäki

Varkautelainen analytiikkayritys Accuscore on tehnyt useiden vuosien ajan maailmanlaajuisesti erilaisia analyysejä ja simulaatiomalleja urheilutapahtumista ja myös esimerkiksi Euroviisuista vedonlyöntiyhtiöille, mediataloille ja yksityisille ihmisille.

Euroviisujen lopputuloksen ennustaminen poikkeaa hyvin paljon urheilutapahtumien ennustamisesta, kertoo toimitusjohtaja Tuomas Kanervala.

– Euroviisuissa ei voida verrata aikaisempia menestyksiä, kappaleita tai yhtyeitä tämän päivän kilpailuun. Se, mitä historiasta voidaan kaivaa esille, on eri maiden äänestyskäyttäytyminen.

Suomalaiset äänestävät mieluiten Ruotsia ja Viroa.

Tuomas Kanervala

Monen vuoden kokemuksella Kanervala tietää, että äänestyskäyttäytyminen noudattelee hyvin pitkälti samoja malleja.

– Edelliset vuodet ovat osoittaneet, että suomalaiset äänestävät mieluiten Ruotsia ja Viroa kuin Armeniaa tai Azerbaidžania. Itä-Euroopan maat puolestaan äänestävät myös omien lähialueidensa maita, Kanervala pohtii.

Lopullinen ennuste on monen tekijän summa

Äänestyskäyttäytymisen ohella Euroviisujen lopputuloksen todennäköisyyden ja pistemäärät Accuscore ennustaa kokoamalla erilaisia muuttujia simulaatiomalliin.

Ennusteessa käytetään vedonlyöntikertoimia, jotka ovat viime aikoina hyvin tarkkaan pystyneet ennustamaan Euroviisujen voittajan ja kärjessä olevia maita.

Saara Aallon finaalipaikka oli yllätys, mutta ei niin suuri kuin Irlannin tai Slovenian.

Tuomas Kanervala

Lisäksi seurataan sosiaalisen median jakoja, kilpailuvideoiden katselumääriä ja striimauksia. Ne eivät kuitenkaan korreloi niin hyvin lopputulosta kuin vedonlyöntikertoimet, Kanervala pohtii.

Kuva: Accuscore

Tukevatko neljä pohjoismaata toisaan

Kanervalan mukaan Saara Aallon finaalipaikka paransi Accuscoren ennustetta.

– Saara Aallon finaalipaikka oli yllätys, mutta ei niin suuri kuin Irlannin tai Slovenian. Saara Aalto yllätti positiivisesti.

Semifinaalivaiheessa näkyy, miten arvonta suosii eri maita. Myös finaalivaiheessa vaikuttaa, kuinka monta lähinaapuria on mukana.

Kun finaalissa on mukana neljä pohjoismaata pitkän tauon jälkeen, on mielenkiintoista nähdä, miten pohjoismaat tukevat omiaan. Kun ei tiedetä, kuinka paljon ääniä eri ihmiset ovat semifinaalissa saaneet, joudutaan edelleenkin ennuste tekemään muuttujien avulla.

Ennusteessa kolmen kärkijoukossa ovat Kypros, Israel ja Irlanti. Niistä voittaja löytyy, Kanervala laskee.

Kanada voittaa illan peli 4 -3

Accuscore käyttää urheilupelien ennustamisessa osittain vastaavanlaisia muuttujia kuin laulukilpailuissa.

Urheilupeleistä on kuitenkin saatavissa aivan eri tavalla historiallista dataa, tilastoja ja tietoa pelaajien loukkaantumisista. Tärkeää tietoa saadaan myös urheiluanalyytikoilta. Lopputulosten laskemiseen Accuscore käyttää omia simulaatiomalleja ja algoritmeja.

Toimitusjohtaja Tuomas Kanervalalla on hyvin savolainen näkemys siitä, miten hyvin Accuscoren ennusteet tähän mennessä jääkiekon MM-kisojen peleistä ovat osuneet kohdalleen.

– Pikkasen ollaan plussan puolella. Tarkoittaa käytännössä, että voittoja on tullut, mutta myöskin tappioita. Jos suuret ennakkosuosikit ovat voittaneet, niistä ei tule voittoa niin paljon.

Kuva: Varpu Mäntymäki / Yle

Kanervala perustelee vielä ennustustilannetta sillä, että MM-kisoissa puolivälieräpeli ratkaisee paljon. Yhden ottelun merkitys ennustamisessa on hyvin pieni. Suomi-Kanada ottelusta Kanervalalla on kuitenkin kohtuullisen varma ennuste.

– Suomalaiset katsoo Suomi-Kanada peliä sinivalkoisin lasein, mutta Kanadan joukkue on astetta parempi. Kanada voittaa pelin 4 - 3.

Ennen kisojen alkua Accuscore ennusti Suomelle loppupeleissä viidettä sijaa. Kanervala ei ryhdy vielä ennakoimaan nouseeko Suomen sijoitus.

– Suomen kolme alkupeliä ovat menneet erittäin hyvin. Neljäs peli ei mennyt niin hyvin. Luulen, että Kanada peli näyttää suuntaa, ollaanko edelleen viidennellä sijalla vai pääseekö Suomi puolivälieristä jatkoon.

Suosittelemme sinulle