Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Suomi ensin -leirillä Helsingissä uhkaillut poliisi tuomittiin sakkoihin

Poliisin mukaan hänen henkilökohtaisia kuviaan oli levitetty MV-julkaisussa.

suomi ensin -leiri helsingin rautatientorilla 18.5.2017
Suomi ensin -leiri Rautatientorilla 2017 Kuva: Mårten Lampén / Yle
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Poliisimies on tuomittu sakkoihin äärikansallismielisten Suomi ensin -mielenosoittajien uhkailusta. Helsingin käräjäoikeuden mukaan vapaalla ollut poliisi meni mielenosoittajien luokse ja sanoi tuhoavansa heidät. Poliisi tuomittiin laittomasta uhkauksesta.

Tuomion mukaan uhkailu kohdistui erityisesti yhteen miehistä. Miehen mukaan poliisi oli uhannut häntä turpaan vetämisellä ja oli ollut aggressiivinen. Mies kertoi ojentaneensa kätensä estääkseen poliisia tulemasta lähemmäs.

Poliisi kertoi oikeudessa kävelleensä kavereidensa kanssa keskustassa ja pysähtyneensä matkalla mielenosoittajien luokse. Poliisi sanoi halunneensa kertoa mielipiteensä mielenosoittajille, jotka olivat viikkoa aiemmin kuvanneet ja julkaisseet netissä videon, jossa hän on hoitamassa virkatehtävää leirissä. Poliisin mukaan myös hänen henkilökohtaisia kuviaan oli levitetty MV-julkaisussa.

– Poliisi oli purkanut tuntojaan kovaan ääneen Suomi ensin -mielenosoittajalle siitä, että pystytkö ymmärtämään, miltä tuntuu joutua olemaan tuolla lailla kohteena internetissä, kun panetellaan, parjataan ja uhkaillaan ja levitellään yksityisiä kuvia, joissa on myös hänen ystäviään, poliisimiehen todistelussa sanotaan.

Oikeuden mukaan jutun näyttö on ristiriitaista

Käräjäoikeuden mukaan näyttö asiassa on riistariitaista. Oikeus kuitenkin katsoi tulleen näytetyksi, että poliisi oli sanonut miehelle tuhoavansa tämän, mikä oikeuden mukaan täyttää laittoman uhkauksen tunnusmerkistön.

Oikeuden mukaan Suomi ensin -mielenosoittajalla oli syy pelätä henkilökohtaisen turvallisuutensa puolesta. Oikeus piti uhkailua erityisen moitittavana, vaikka poliisimies ei ollutkaan virkatehtävissään.

Välikohtaus tapahtui Helsingin Rautatientorilla viime vuoden helmikuussa.

Poliisimiehelle tuomittiin 30 päiväsakkoa, mikä hänen tapauksessaan on 1 170 euroa.

Lue lisää:

Kuukausia Helsingin Rautatientorilla ollut Suomi Ensin -mielenosoitus poiki kymmeniä rikosepäilyjä väkivaltaisesta ekstremismistä

Mielenosoitukset jatkuvat Helsingin keskustassa – Suomi Ensin -ryhmä videoi kaiken

Helsingin Rautatientorille on kokoonnuttu kielloista huolimatta – Poliisi ohjaa Suomi ensin -leiriläisiä Kaisaniemenpuistoon

Suosittelemme