Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Heikko polvi on juniorille riski – treeni auttaa saamaan jalan vankaksi

Tutkija painottaa ennaltaehkäisyä: "Eroon urheilija ei tervettä päivää näe -ajattelusta"

TPS:n Waltter Mahlberg tekee maalin.
Heikko polvenhallinta aiheuttaa loukkaantumisia salibandyssä. Kuva: Anssi Koskinen
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Puutteellinen polvenhallinta altistaa nuoret urheilun harrastajat liikuntavammoille, selviää torstaina Tampereen yliopistossa tarkastettavasta väitöskirjasta. Salibandyn ja koripallon pelaajilla, joilla todettiin heikko polvenhallinta, oli lähes kolminkertainen todennäköisyys loukkaantua verrattuna pelaajiin, joilla polvenhallinta oli keskitasoa.

Polven hallintaa testattiin yhden jalan kyykyllä. Kohonnut loukkaantumisriski havaittiin nuorilla, joilla polvi liikkui testissä voimakkaasti sisäänpäin niin sanottuun valgus-asentoon.

– Polvenhallinnalla on iso vaikutus loukkaantumisriskiin. Palloilulajeissa, kuten kori- ja jalkapallossa sekä salibandyssä, yhden jalan varassa tehdyt nopeat suunnanmuutokset altistavat alaraajavammoille, kuvailee lasten ja nuorten liikuntavammoja tutkinut Anu Räisänen.

Hän selvitti polvenhallintaa keskimäärin 16-vuotiailla salibandyn ja koripallon pelaajilla sekä 10–14-vuotiailla jalkapalloilijoilla. Polven liikettä sisäänpäin mitattiin silmämääräisesti sekä videoanalyysin avulla.

Seurantavaiheessa ilmeni, että salibandyn ja koripallon pelaajilla huono polvenhallinta altisti vammoille. 10–14-vuotiailla jalkapalloilijoilla yhteyttä ei havaittu. Tutkimukseen osallistui yli 900 lasta ja nuorta.

"Kannattaa ehdottomasti harjoitella"

Urheiluseurat tekevät jonkin verran omia testejä arvioidakseen, kaipaako pelaaja lisäharjoitteita liikkeiden hallintaan. Räisäsen mukaan ilman testejäkin on selvää, että kaikkien pallopelien harrastajien kannattaa ehdottomasti harjoitella polvenhallintaa.

Polvitreeni ei kohdistu niinkään polven alueelle vaan lantion alueen lihaksiin, kuten pakaralihaksiin, jotka osallistuvat alaraajan linjauksen hallintaan. Yksinkertaisia harjoituksia voi tehdä vaikkapa osana alkulämmittelyä. Kyykkyjä, askelkyykkyjä tai esimerkiksi x-hyppyjä tehdessä on kuitenkin pidettävä huoli siitä, että polven linjaus säilyy oikeana.

– Usein toistellaan, että urheilija ei tervettä päivää näe. Tällaisesta ajattelutavasta pitäisi päästä eroon, sillä vammoja kyllä voi ennaltaehkäistä omalla harjoittelulla, painottaa fysioterapeutti Räisänen, joka työskentelee UKK-instituutissa Tampereen Urheilulääkäriasemalla.

Suosittelemme