Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Olkiluoto 3:n koeajossa havaittu uusia ongelmia: putkistoviat estävät polttoaineen lataamisen

Säteilyturvakeskuksen pääjohtajan Petteri Tiippanan mukaan Olkiluoto 3:n tärkeimmässä putkistossa on havaittu ongelmia, jotka on korjattava ennen kuin laitokseen voidaan ladata polttoainetta.

Olkiluodon rakenteilla oleva ydinvoimala.
Kuva: TVO
Tero Valtanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Teollisuuden Voiman rakennuttaman uuden ydinvoimalaitoksen koeajot Eurajoen Olkiluodossa lähenevät jo loppuaan. Ennen laitoksen käyttöönottoa tehtävissä kuumakokeissa on kuitenkin paljastunut uusia ongelmia.

– Isoin tähän mennessä vastaan tullut ongelma on se, että laitoksen primaarilinjan putkilinja värisee liikaa, Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Petteri Tiippana sanoo.

– Kyse on laitoksen tärkeimmästä putkistosta, hän selventää.

STUK: Putkisto-ongelmat ratkaistava ennen polttoaineen lataamista

Ydinturvallisuutta valvovan viranomaisen mukaan laitokseen ei voi ladata poltoainetta ennen kuin putkistossa havaittu vika on ratkaistu. Säteilyturvakeskuksen pääjohtajan Petteri Tiippanan mukaan kyse ei ole vähäpätöisestä ongelmasta.

– Tärinä väsyttää putkistoa laitoksen käytön aikana ja väsymisen seurauksena putki voi rikkoutua ja siksi tärinätasot on saatava alas, Tiippana sanoo.

Tiippanan mukaan ongelman korjaamisessa on joka tapauksessa kyse mittavasta työstä.

– Tämä ei ole mielestäni triviaali asia ratkaistavaksi, Tiipana arvioi.

Remontin vaikutukset laitoksen aikatauluun avoinna

Tiippanan mukaan ongelma on havaittu putkistossa, joka on osa korkeimman turvallisuusluokituksen ydinteknisiä osia voimalaitoksessa. Putkistojen on tarkoitus kestää koko voimalan käyttöajan.

Olkiluoto 3:n projektijohtajan Jouni Silvennoisen mukaan värähtelyn syytä selvitetään parhallaan. Vaikutukset laitoksen aikatauluun varmistuvat myöhemmin

– Värinöitä seurataan ja meillä on tarkoitus, että muutetaan putkien tuentaa siten, että saadaan ne värinät pois, Silvennoinen sanoo.

– En usko, että tällä aikatauluvaikutuksia on.

Olkiluoto 3:n rakentaminen aloitettiin jo vuonna 2005 ja sen piti käynnistyä vuoden 2009 keväällä. Tuoreimman aikataulun mukaan voimalan pitäisi tuottaa sähköä ensi vuoden toukokuussa.

Suosittelemme sinulle