Hyppää sisältöön

Susanna Koski tapasi työttömän Anna-Maija Tikkasen, eikä suostunut vertaamaan tuloja: "Tässä työssähän pystyy elämään viikkokausia käymättä ruokakaupassa"

Viime syksynä kansanedustaja Susanna Koski liikuttui, kun hän kuuli köyhän työttömän Anna-Maija Tikkasen tarinan. Toukokuussa he tapasivat uudestaan – nyt oli toinen ääni kellossa. Juttu on julkaistu toukokuussa 2018.

Kansanedustaja Susanna Koski ja helsinkiläinen työtön Anna-Maija Tikkanen.
Susanna Koski ja Anna-Maija Tikkanen tapasivat toukokuussa uudestaan.

Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski ja helsinkiläinen pitkäaikaistyötön Anna-Maija Tikkanen tapasivat ensimmäisen kerran syksyllä 2017 Kuplat-sarjan kuvauksissa.

Keskustelun aiheena oli köyhyys ja eriarvoistuminen.

Miten paljon ihminen pystyy itse vaikuttamaan kohtaloonsa? Onko köyhyys oma syy?

Tikkanen kertoi Koskelle tuolloin omasta elämästään. Tunteikas keskustelu johti lopulta siihen, että Koski myönsi, etteivät ahkeruus ja osaaminen aina riitä, jos kyseessä on inhimillinen hätä.

– Minä ymmärrän sinua. Olisi kornia yrittää vakuuttaa, mitä kaikkea hallitus on tehnyt, hän sanoi silloin.

Voit katsoa videon ensimmäisestä kohtaamisesta Areenasta.

Kuplat-sarjan jokaisessa jaksossa kaksi eri maailmoissa elävää ihmistä kohtaa. Mitä tapahtuu, kun he pysähtyvät kuuntelemaan toisiaan? Löytyykö yhteistä säveltä?

Tikkanen antoi Kuplat-sarjan ensimmäisessä osassa Koskelle haasteen. Kosken pitäisi selvittää tiliotteestaan, miten kauan toimeentulotuen perusosa riittäisi hänen arjessaan, ja mihin se kuluisi.

Yhden aikuisen toimeentulotuki on noin 491 euroa kuukaudessa.

Koski lupasi tarttua haasteeseen.

Helsinkiläinen työtön Anna-Maija Tikkanen. Kuva: Jussi Koivunoro

Mitä Anna-Maija Tikkaselle kuuluu nyt?

Talven ja kevään aikana Anna-Maija Tikkasen terveys on mennyt entistä huonompaan suuntaan. Hän muun muassa liikkuu rollaattorin kanssa ja käyttää ranne-, polvi- ja nilkkatukia.

Tikkanen sairastaa nivelkipuja aiheuttavaa reumasairautta fibromyalgiaa sekä keuhkoahtaumatautia ja diabetestä. Lisäksi hän kärsii lukuisista allergioista.

Tikkanen on hakenut työkyvyttömyyseläkettä. Hänellä on takanaan kaksi epäonnistunutta työkokeilua.

Tikkanen on 55-vuotias filosofian maisteri, humanisti-maantieteilijä. Hänellä on kolme lasta, joista nuorin asuu hänen kanssaan.

Vaasalainen kansanedustaja Susanna Koski, 33, kutsuu itseään nuorkonservatiiviksi. Hän kammoksuu holhousyhteiskuntaa ja uskoo yksilön vapauteen ja vastuuseen.

Kuplat-sarjan päätösosassa Tikkanen ja Koski kohtaavat uudelleen

Toukokuun alussa Tikkanen kävi eduskunnassa selvittämässä, miten hänen esittämälleen haasteelle kävi. Hän halusi myös keskustella Kosken kanssa siitä, miten toimeentulotuella voi pärjätä vuodesta toiseen, kun pienikin yllättävä meno voi romuttaa ruokabudjetin.

Tikkasen mukaan hinnatkin ovat nousseet eniten ihmisillä, jotka elävät köyhyysrajalla. Toisin sanoen välttämättömyystarvikkeiden hinta on Tilastokeskuksen mukaan kohonnut (siirryt toiseen palveluun).

Kansanedustaja Susanna Koski. Kuva: Jussi Koivunoro

Köyhyys on Kosken mukaan aineellista puutetta, työttömyys "lisäarvon" puutetta.

– Jos ihminen on työtön, kyse on siitä, ettei hän pysty myymään osaamistaan tai tuottamaan sitä lisäarvoa, joka auttaisi hänet köyhyydestä pois, Koski selitti Tikkaselle.

– Sinä olet korkeasti koulutettu nainen. Mikä voisi olla sinun kohdallasi se lisäarvo, jolla voisit saada omaa tilannettasi kohennettua? Koski kysyi.

– Jos minä olisin työkykyinen, ensimmäisenä tarvitsisin tietokoneen. Mutta kun toimeentulotuesta ei voi säästää! Tikkanen vastasi kipakasti.

– Eikö missään ole mitään mahdollisuuksia? Koski huokasi lyhyen sananvaihdon jälkeen.

– Maailmahan on mahdollisuuksia täynnä niille, jotka kykenee, mutta jos on rajoitteita…

– Meillä kaikilla on rajoitteita! Koski huudahti Tikkaselle. Hän kuitenkin kysyi, miten paljon Tikkanen tarvitsisi lisää pärjätäkseen.

– Ai mikä minua auttaisi? Tällä hetkellä 150 kuussa olisi sellainen, joka nostaisi minut, Tikkanen laskeskeli.

Kosken saaman palautteen mukaan toimeentulotuella pärjää hyvin

Susanna Koski kertoi saaneensa syksyn keskustelun jälkeen paljon palautetta, jonka mukaan toimeentulotuella pärjää vallan mainiosti.

– Kun ei käy töissä, niin omaa kuluttamista pystyy paljon paremmin kohdentamaan. Pystyt esimerkiksi käyttämään aikaa ruoan hankkimiseen ja valmistamiseen ihan toisella tavalla kuin tavallinen työssäkäyvä ihminen, Koski vakuutti Tikkaselle palautteen perusteella.

Entä miten Koski selvisi haasteesta?

– Ei ole tämän keskustelun ja lopputuloksen kannalta kovin hedelmällistä, että kansanedustajan palkan kanssa pohtisimme toimeentulotuen riittämistä. Kulurakenne on ihan itsestäänselvästi erilainen. Tässä työssähän pystyy viikkokausia elämään käymättä esimerkiksi lainkaan ruokakaupassa.

– Oleellista on, miten rahaa käytetään, kun sitä on vähän. Ja ennen kaikkea: mistä sitä saa lisää, Koski tähdensi hämmentyneelle Tikkaselle.

– Minulla on hyvin voimakas tunne siitä, että elämme niin eri maailmoissa. Minusta tuntuu, ettei ole mitään mitä voisin sanoa, että sinä ymmärtäisit, mitä se todellisuus todellakin on, Anna-Maija Tikkanen sanoi lopuksi.

Kuplat-juttusarjan päätösosa esitetään TV1:n A-studiossa maanantaina 14.5. klo 21. Voit katsoa sen jo nyt Areenasta.

Mitä tapahtuu, kun kaksi eri maailmoissa elävää tai vahvan mielipiteen omaavaa ihmistä kohtaa? Kuplat-sarja korostaa vuoropuhelun merkitystä yhteiskunnassa. Kaikki sarjan jutut löytyvät Areenasta.

Suosittelemme sinulle