Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Mika Poutala olisi lopettanut jo kahdeksan vuotta sitten, jos olisi saavuttanut olympiamitalin – raskaat pettymykset toivat oppia, joka "kantaa koko loppuelämän"

Uransa päättänelle pikaluistelijalle Mika Poutalalle urheilu oli matka, jonka aikana hän kasvoi ihmisenä. Nyt Poutala aikoo elää entistä enemmän omien arvojensa mukaan.

Mika Poutala
Kuva: AOP
Joska Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Huippu-urheilu on itsekästä hommaa. Menestyvän urheilijan täytyy tehdä itsekkäitä päätöksiä, vaikka pärjätäkseen ei välttämättä tarvitse olla itsekäs ihminen.

Suomen pikaluistelutähti Mika Poutala kyllästyi siihen, että hänen perheensä joutui elämään elämää hänen ehdoillaan. Poutala, 34, ilmoitti maanantaina lopettavansa urheilu-uransa.

– Tämä on luonnollinen hetki aina olympialaisten jälkeen miettiä tuollaisia asioita. Nyt oli takana tällainen kolmen vuoden projekti näihin viimeisiin olympialaisiin, Poutala sanoo Yle Urheilulle.

Poutala puhuu lopettamispäätöksensä yhteydessä uhrauksista, joita hänen perheensä on joutunut urheilu-uran eteen tekemään. Esimerkiksi kolme vuotta kestäneen olympiaprojektin aikana Poutala perheineen on asunut syksyt Kanadassa, koska Suomesta ei löydy maailmanluokan pikaluistelijalle sopivia harjoitusoloja.

– Se on ollut isoin juttu, kun lapset ovat jättäneet kaverinsa ja isovanhempansa Suomeen ja lähteneet sinne, että minä pystyn harjoittelemaan huippuoloissa. Eikä vaimokaan ole pystynyt tekemään mitään töitä, ja harrastukset ovat jääneet ihan minimiin, koska hänellä on ollut vastuu lapsista ihan täysin, Poutala sanoo.

Nämä ratkaisut Poutalan perheessa on tehty tietysti yhdessä. Kaikille on ollut selvää, että huippu-urheilijan uraan panostetaan täysillä tai ei ollenkaan. Nyt on Poutalan mukaan muutoksen aika.

– Viimeisen vuoden aikana aloin nähdä, miten lapset ikävöivät totuttua enemmän isää. Se alkoi tuntua entistä pahemmalta, kun kausi meni eteenpäin.

– Aloin miettiä omia arvojani ja tulin siihen johtopäätökseen, että nyt on aika siirtää omat halut ja unelmat sivuun ja antaa aikaa enemmän perheelle.

Mika Poutala 02
Kuva: AOP

Urheilu on paljon muutakin kuin mitaleita ja tuloksia

Poutala saavutti tällä kaudella 500 metrin EM-hopeaa, mutta Pyeongchangin olympialaisissa pronssimitali jäi kolmen sadasosan päähän. Vaikka Poutala on ollut vuosikymmenen verran maailman huipulla tai sen tuntumassa, hän ei koskaan saavuttanut urallaan olympiamitalia.

– Se ei ainakaan vielä kaivele. Se on vähän jännä juttu, koska sitä mitalia halusi niin paljon monen vuoden ajan. Minulla on sellainen fiilis, että olen kiitollinen siitä, miten tämä homma on mennyt.

– Olympialaisten nelossija ja karvas pettymys antoi jopa enemmän minulle ja ehkä myös Suomen kansalle. Sitä kautta pystyin paljon laajemmin avaamaan elämää ja sitä, miten käsittelen pettymyksiä, omaa identiteettiä ja arvoja.

Poutala antaa esimerkin. Hän olisi todennäköisesti lopettanut uransa kahdeksan vuotta sitten, jos Vancouverin olympialaisista olisi tullut mitali.

– Olisi jäänyt aika moni juttu tekemättä ja kokematta. Vaikka tavoite olympiamitalista jäi saavuttamatta, se mikä minusta on matkan varrella tullut on hieno ja merkityksellinen juttu, joka kantaa koko loppuelämän.

Poutala on kertonut avoimesti, miten käsitteli olympiapettymystään. Hän julkaisi Pyeongchangin kisojen jälkeen videon, jossa hän muistutti, ettei olympiamitali tai menestys määrittele häntä ihmisenä. Kahdeksan vuotta sitten Vancouverissa hän oli tehnyt olympiamitalin saavuttamisesta itselleen niin ison asian, että pettymys vei hänet hetkeksi pohjalle.

Uransa lopettaneen pikaluistelijan sanat ovat hyviä muistutuksia siitä, että urheilu on paljon muutakin kuin tuloksia ja suorituksia.

– Tosi paljon tulee uralta mieleen erilaisia leirejä, joissa olemme olleet hyvällä porukalla. Kilpailut ovat tähtihetkiä, mutta matkan varrelta muistuu mieleen paljon arkisia hetkiä, kun treenien lomassa on pystynyt keskustelemaan jonkun kanssa tai on ollut tosi hyvä porukka kasassa.

Urheilu-uran jälkeinen tulevaisuus on vielä avoinna. Poutala puhuu edellä mainituista asioista yrityksille ja eri tapahtumissa, mutta juuri muuta hänen kalenteristaan ei löydy.

Nyt on perheen vuoro.

Lue myös:

Tähtiluistelija Mika Poutalan karisma teki lähtemättömän vaikutuksen – "Hän on jääkenttien Usain Bolt"

Mika Poutala lopettaa urheilijauransa – "En ole enää valmis uhraamaan vaimoni ja lasteni elämää"

Suosittelemme sinulle