Hyppää sisältöön

Maahanmuuttovirastolle tulee hoppu: Turvapaikkahakemukset käsiteltävä kohta puolessa vuodessa

Tällä hetkellä jonossa on satoja, jotka ovat odottaneet päätöksiään vuodesta 2016. Uuden määräajan syynä on EU-direktiivin käyttöönotto.

Kuva: Yle

Entistä tiukempi vaatimus johtuu EU-direktiivistä, joka otetaan Suomessa käyttöön 1.7.2018. Direktiivi asettaa turvapaikkahakemuksen käsittelyajaksi enimmillään kuusi kuukautta. Prosessin nopeuttamista perustellaan (siirryt toiseen palveluun) muun muassa taloudellisilla säästöillä, kun aika vastaanottokeskuksissa lyhenee.

Kuuden kuukauden määräaikaa voitaisiin jatkaa enintään yhdeksällä kuukaudella poikkeustapauksissa. Sellainen olisi esimerkiksi tilanne, jossa hakemukseen sisältyy "monimutkaisia oikeudellisia kysymyksiä".

Käsittelyajat venyneet yli vuoden mittaisiksi

Uusi määräaika tarkoittaa melkoista tahdin koventamista hakemuksia käsittelevälle Maahanmuuttovirastolle. Maahanmuuttoviraston arvion mukaan viime vuonna vireille laitettujen turvapaikkahakemusten keskimääräinen käsittelyaika on 16–20 kuukautta. Päätöstä ensimmäiseen hakemukseensa odottaa noin 1400 henkilöä, joista sadat pistivät hakemuksensa vireille jo vuonna 2016.

Uusi määräaikatavoite on silti mahdollista saavuttaa, uskoo Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.

– Tiedämme kuinka monelle hakijalle voidaan tehdä päätöksiä tietyn kokoisella henkilöstöllä. On arvioitu, että nykyisellä voidaan tehdä tämä odotettavissa oleva hakijamäärä. Siihen pyritään.

"Ei voi olla niin, että annetaan tiukka käsittelyaika, mutta ei pelinappuloita".

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.

Samalla kun uusi aikaraja astuu voimaan, turvapaikkapäätöksiä tehdään entistä pienemmällä tarkastajamäärällä. Tällä hetkellä turvapaikkayksikössä on Revon mukaan runsaat 250 henkilöä, mikä on yli puolet vähemmän kuin vuonna 2016. Repo muistuttaa, että kaksi vuotta sitten työmääräkin oli suurimmillaan, kun vuonna 2015 tulleiden turvapaikanhakijoiden hakemukset olivat jonossa.

– Se jono oli aivan järkyttävä. Vuonna 2016 tehtiin päätökset 28 tuhannelle. Ennen sitä ruuhkaa keskimääräinen päätöksentekoaika oli alle viisi kuukautta.

Mitä jos uudessa määräajassa ei kuitenkaan pysytä?

– Syksyn puolella näkee paremmin, mikä tilanne on uusien hakemusten osalta. Mutta jos rupeaa näyttämään siltä, tarvitaan resurssien kohdentamista. Ei voi olla niin, että annetaan tiukka käsittelyaika, mutta ei pelinappuloita.

Uusi käsittelyaikavaatimus ei koske jo vireillä olevia hakemuksia. Revon mukaan on mahdollista, että niiden käsittelyaika venyy entisestään, kun paine uusien hakemusten nopeaan käsittelyyn kasvaa. Jonoa pyritään kuitenkin koko ajan purkamaan myös häntäpäästä, jotta kenenkään odotus ei veny täysin kohtuuttomaksi.

– Vanhimman ryhmän häntää seurataan koko ajan, ja yritetään lyhentää.

Suosittelemme sinulle