Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Saudi-Arabia on heräämässä roskaruoan vaaroihin – Suomalaiset terveysalan yritykset opastavat torjumaan elintasosairauksia ennakkoon

Saudi-Arabiassa jo 67 prosenttia naisista ja 38 prosenttia miehistä on ylipainoisia. Diabeteksesta on kovaa vauhtia tulossa kansantauti.

Saudi Terveys
Pyhäpäivää viettäviä perheitä Riadin vanhassakaupungissa. Kuva: Pekka Koli / Yle
Pirkko Pöntinen
Avaa Yle-sovelluksessa

RIAD Opiskelijat valmistautuvat lopputentteihin Al-Faisalin yliopistossa Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa ja ostavat lounasta yliopiston kanttiinista. Paperikääreisiin kiedotaan lähinnä rasvaista roskaruokaa.

Pitkän ravintolakäytävän molemmin puolin on tarjolla täysi kattaus länsimaista pikaruokaa ja sen paikallisia versioita – hampurilaisia ja voileipiä kaikin mahdollisin täyttein, ranskanpottuja ja tukevia kastikkeita. Palan painikkeeksi on sokerijuomia, mutta vettäkin löytyy.

Energiapommilla pitäisi pärjätä yli monituntisen tentin, ellei roskaruuan sulattaminen vaivuta opiskelijaa horrokseen kesken kaiken. Yliopiston mukaan tarjolla on myös kevyempi lounasversio, mutta se ei ole tässä pääkäytävällä.

Saudi Terveys
Al-Faisalin yliopiston ravintolakäytävällä on tarjolla monenlaista pikaruokaa. Kuva: Pekka Koli / Yle

Saudinaisista jo kaksi kolmasosaa ylipainoisia

Elintasosairaudet eli liikalihavuus, kakkostyypin diabetes ja sen seurannaiset rassaavat pelottavalla teholla saudiarabialaisia, kuten muitakin Lähi-idän alueen kansoja.

Tuoreen Riadissa tehdyn yliopistotutkimuksen mukaan saudimiehistä 38 prosenttia ja naisista jo 67 prosenttia on ylipainoisia. Etenkin naisten ylipaino kasvaa nopeasti.

Pari vuotta Al-Faisalin yliopistossa Riadissa lääketiedettä opiskelleet naiset Reem, Rem ja Tala arvelevat, että kansalaiset eivät täysin tajua, kuinka vaarallisia seurauksia epäterveellisellä ruokavaliolla ja ylipainolla on. Ylipainosta johtuva diabetes alkaa olla kansansairaus Saudi-Arabiassa niin lapsilla kuin aikuisillakin.

Diabetekseen liittyvä silmänpohjan sairaus voi heikentää salakavalasti jo nuortenkin potilaiden näkökykyä. Mutta jos sairaus todetaan ajoissa, pystytään näön heikkeneminen pysäyttämään jopa 90 prosentilla potilaista.

Lääketieteen opiskelijat ovatkin yhtä mieltä siitä, että valistus on parasta ja edullisinta terveydenhuoltoa.

– Tiedämme, että joudumme tekemään työtä elintasosairauksien ehkäisemiseksi. Se on kaikkein tehokkainta terveydenhuoltoa, sanoo tuleva lääkäri Reem.

Saudi Terveys
Reem (vas.) ja Rem opiskelevat lääketiedettä Al-Faisalin yliopistossa Riadissa. Kuva: Pekka Koli / Yle

Al-Faisalin yliopisto on yksityislaitos, jossa vierailevat professorit ja asiantuntijat ympäri maailmaa tuovat uusinta tietoa ja hoitomenetelmiä opiskelijoiden käyttöön. Ennaltaehkäisevän hoidon hyötyihin ollaan kuitenkin heräämässä myös muualla kuin edelläkävijäyliopistossa.

Ennaltaehkäisevän hoidon mallia haetaan Suomesta

Öljyrikkaassa Saudi-Arabiassa on ollut tapana lähettää sairastuneita huippuhoitoon Yhdysvaltoihin ja eri puolille Eurooppaa. Tämä on muuttumassa. Potilaat halutaan hoitaa hyvissä ajoin, kotiseudulla ja mieluiten omin voimin. Maassa on kattava terveyskeskusverkosto ja runsaasti yksityisiä, ulkomaisia sairaalapalveluja.

Myös Al-Faisalin yliopistossa opiskelevat tulevat lääkärit vakuuttavat pysyvänsä kotimaassaan.

Muutoksen taustalla on nuoren kruununprinssin Mohammad Bin Salmanin kunnianhimoinen visio. Hän yrittää murtaa maansa konservatiivista elämäntapaa ja monipuolistaa taloutta ja työelämää.

nainen kuntoilee
Merenrantakaupunki Jeddassa uusitulle rantakadulle tehtiin ulkokuntosali, jota käyttävät niin naiset, miehet kuin perheetkin. Kuva: Pekka Koli / Yle

Kruununprinssin uudistushalusta hyötyvät myös suomalaiset terveysalan yritykset, jotka ovat pitkään pyrkineet Saudi-Arabian markkinoille.

Jo 25 suomalaista terveydenhuollon yritystä sekä Itä-Suomen ja Helsingin yliopistot ovat saamassa vankan aseman ennaltaehkäisevän terveydenhuollon hankkeissa Saudi-Arabiassa.

Työtä on tehty jo useita vuosia yhdessä yritysvientiä edistävän Finpron ja ulkoministeriön kanssa. Toukokuun alkupuolella ensimmäiset yritykset kävivät allekirjoittamassa sopimuksia Riadissa.

– Runsaassa kymmenessä vuodessa Saudi-Arabian olisi kehityttävä Lähi-idän terveimmäksi kansakunnaksi, selvittää johtaja Meria Heikelä Finprosta.

Meria Heikelä
Johtaja Meria Heikelä Finprosta. Kuva: Pekka Koli / Yle

Heikelän mukaan Yhdysvallat, Britannia tai Saksa, jonne Saudi-Arabiasta on perinteisesti viety potilaita hoitoon, eivät tarjoa esimerkkejä sairauksien ennaltaehkäisyssä.

– Suomen kilpailijat löytyvät lähinnä Pohjoismaista.

Saudi-Arabia on hänen mukaansa tyytyväinen suomalaisten asiantuntemukseen syöpäseulonnoissa sekä kakkostyypin diabeteksen ja sen liitännäissairauksien toteamisessa. Suomalaisten myyntivalttina on myös paikallisten hoitajien ja lääkärien kouluttaminen sekä Saudi-Arabiassa että Suomessa.

kuntosali ulkona
Saudi-Arabiassa päivälämpötilat nousevat tähän aikaan vuodesta jo 35-40 asteeseen, joten kuntoilu on miellyttävintä iltaisin. Kuva: Pekka Koli / Yle

Lue myös:

Niukkuuteen tottuneet geenit eivät kestä yltäkylläisyyttä – Diabeteksen leviämistä ei näytä pysäyttävän mikään

Zumbaa lain harmaalla alueella – Saudi-Arabia alkaa myöntää lupia naisten kuntosaleille

Suosittelemme sinulle