Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Verenohennuslääke Marevanin käyttäjille lähtenyt vääriä annostusohjeita Porissa – ongelman laajuus ei ole tiedossa

Potilaat saavat annostusohjeet tekstiviestillä laboratoriokäyntien jälkeen. Tällä hetkellä ei ole tiedossa, kuinka monelle potilaalle väärä ohje on mahdollisesti lähtenyt.

Marevan-lääkkeen annostusohje tekstiviestissä.
Potilaan INR-arvo oli laskussa, jolloin hänen lääkitystään olisi pitänyt nostaa. Annostusta ei kuitenkaan muutettu, ja potilas sai kaksi kertaa väärät annostusohjeet. Kuva: Jenni Joensuu / Yle
Jenni Joensuu
Avaa Yle-sovelluksessa

Porin Perusturvasta on lähetetty virheellisiä annostusohjeita verenohennuslääke Marevanin käyttäjille.

Ongelman laajuus ei ole tiedossa. Ylen tiedossa oleva potilas on itse huomannut laboratoriokäynnin jälkeen, että annostusta ei ole uudessa ohjeessa nostettu, vaikka niin kuului tehdä. Perusturva lähettää Marevanin annostusohjeet potilaille tekstiviesteillä. Potilas otti yhteyttä Perusturvaan, jolloin annostusohjetta korjattiin. Potilaalle uudelleen lähetetty viesti sisälsi kuitenkin väärän ohjeen. Kolmannella kerralla viesti ei tavoittanut potilasta ollenkaan.

Ei ensimmäinen kerta

Marevania käytetään verenohennuslääkkeenä. Jos annostus on väärä, voi potilaalle tulla jopa hengenvaarallisia oireita.

– Jos Marevania käyttää liikaa, siitä voi seurata verenvuotoa. Jos taas liian vähän, riskinä ovat halvaukset ja tukokset, kertoo sairaanhoitaja Maria Rimpinen Porin Perusturvasta.

Iltalehti uutisoi maaliskuussa, että Perusturvan IT-järjestelmässä oli vika, jonka takia potilaille lähti virheellisiä annostusohjeviestejä. Tällä hetkellä ei ole tiedossa, onko nyt kyseessä sama vika.

Suosittelemme