Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Väärä Marevan-ohje lähetettiin potilaalle inhimillisen virheen takia – myös muiden potilaiden ohjeet tarkistettu

Tekstiviestejä saavia Marevan-potilaita on Porin Perusturvan mukaan satoja. Kaikkien potilaiden saamat ohjeet on tarkistettu, eikä virheellisiä ohjeita ole lähtenyt muille.

Marevan-lääkkeen annostusohje tekstiviestissä.
Kuva: Jenni Joensuu / Yle
Jenni Joensuu
Avaa Yle-sovelluksessa

Porin Perusturvasta tiistaina lähetettyjen väärien verenohennuslääkkeiden annostusohjeiden syy on inhimillinen virhe.

Potilas oli saanut Marevan-lääkkeen annostuksesta tekstiviestin. Potilas itse huomasi, että annostus oli ohjeessa väärin, ja otti yhteyttä Perusturvaan. Perusturvasta lähetettiin virheellinen ohje vielä uudestaan, ja kolmannella kerralla hän ei saanut viestiä ollenkaan.

Porin Perusturvasta kerrotaan, että kyseessä on yksittäistapaus, jossa on potilaan epäonneksi sattunut kaksi inhimillistä virhettä – ensimmäiseksi potilaan annostus oli kirjattu väärin ja toisella kerralla henkilökunnan jäsen ei osannut käyttää järjestelmää oikein, minkä takia oikea viesti jäi uupumaan.

Osaaminen on riittävää

Sairaanhoitaja Maria Rimpinen sanoo, että henkilökunnalla on tarvittava tekninen osaaminen tekstiviestijärjestelmän käyttöä varten.

– Järjestelmä on hyvin helppokäyttöinen ja sitä osataan käyttää. Tässä on sattunut inhimillinen virhe, hän pahoittelee.

Ohjeita tekstiviesteinä saavia potilaita on Rimpisen mukaan satoja. Muille potilaille annettavat ohjeet on tiistain tapauksen johdosta myös tarkistettu.

– Muiden potilaiden kohdalla ohjeistuksissa ei ole ollut virheitä.

Suosittelemme