Hyppää sisältöön

Ennätyshelteet saavat ihmiset ulos nauttimaan lämmöstä, mutta liika paiste on pahasta – viisi vinkkiä auringolta suojautumiseen

Viimeistään nyt on aika heittää vanhat aurinkovoiteet kaapista roskikseen ja ostaa uutta tilalle. Voidetta pitää lotrata runsaasti, ja kertoimiakin kannattaa olla yli 50. Suurin osa suomalaisista kuuluu ihotyyppiin, joka ruskettuu vähän, mutta palaa silti helposti.

Kuva: Tero Kyllönen / Yle

Aurinko porottaa parhaillaan ennätystahtiin, ja moni suomalainen riisui takin jo ensimmäisten säteiden pilkottaessa pilvipeitteen takaa. Nyt kaupungeissa samoilee joukko kansalaisia, joilla on paljaat olkapäät ja reidet. Suomessakin on siis aika suojautua auringolta, mutta mitä kaikkea tulisi ottaa huomioon?

1. Älä käytä vanhaa rasvaa

Suomalaiset ovat niin hyvää ja säästäväistä kansaa, että monen kaapissa on muutamakin taannoiselle lomareissulle ostettu aurinkovoide odottamassa kesää. Siinä säästetään kuitenkin väärässä paikassa – vuoden avattuna ollut voide alkaa olla jo tiensä päässä (siirryt toiseen palveluun) (Seura).

Ihotautilääkäri Sari Huikko-Tarvainen suosittelee tuoretta tavaraa iholle.

– Ihon palaminen altistaa ihosyövälle. Kannattaako iholle laittaa vanhaa kamaa? Ei missään nimessä, Huikko-Tarvainen sanoo.

Voide ei nimittäin säily kaapissa ikuisesti, ja vanhan rasvan koostumus on voinut muuttua niin, ettei se enää suojaa. Joka vuosi aurinkovoidevarastot on siis täytettävä uudestaan, ja kuumana kesänä purkkeja pitäisi mennä useampia.

Ihotautilääkäri Sari Huikko-Tarvainen kuuluu itse ihotyyppiin 4, joka ei pala kovinkaan helposti. Kuva: Riika Raitio / Yle

Huikko-Tarvainen neuvoo levittämään rasvaa tiheästi, kahden tunnin välein ja runsaalla kädellä.

– Ei siten, kuten klassinen suomalainen tekee eli tippa jalkaan ja nenänpäähän ja sitten baanalle, hän sanoo.

Huikko-Tarvaisen mukaan rasvaaminen kannattaa ottaa vakavasti siksikin, että alle murrosikäisenä toistuvat palamiset altistavat melanoomalle, aggressiivisimmalle ihosyövälle.

Terassin varjoon tulee parhaimmillaan puolet suoran auringonpaisteen UV-säteilyn määrästä.

Sari Huikko-Tarvainen

Jyväskylän Uuden Apteekin apteekkari Harri Ovaskainen toteaa, että ihmiset muistavat voiteen usein lomamatkalle lähtiessä, mutta kotimaan lakeuksillakin tarvitaan suojaa.

– Toukokuun helle tuli tänä vuonna todellakin yllätyksenä. Sen näki, että aurinkosuojatuotteille on ollut kysyntää selvästi aikaisemmin kuin yleensä, Ovaskainen sanoo.

2. Voide ei ole ykkössuoja

Apteekkari Harri Ovaskainen kertoo, että voiteiden kirjo on laajentunut: kaupoista ja apteekeista löytyy aurinkovoiteita herkkäihoisille ja niille, jotka pelkäävät ihon vanhenemista; lisäksi on erilaisia suihkeita, puikkoja ja huulivoiteitakin.

Olipa suoja voiteena tai suihkeena, sitä pitäisi muistaa levittää rutkasti. Ihotautilääkäri Sari Huikko-Tarvaisen mukaan rasvaa pitää levittää vähintään varttitunti tai puoli tuntia ennen ulos menoa, jotta tuote ehtii imeytyä. Kerroksia on lisättävä, sillä hikoillessa rasvaa liukenee. Aurinkosuojavoide ei myöskään ole koskaan ensisijainen suoja, vaan tärkein apu UV-säteitä vastaan on varjo.

– Seuraava suoja ovat vaatteet, ja kolmantena täydennyksenä voide, Huikko-Tarvainen täsmentää.

Hän muistuttaa, että ihosyövän vaaran lisäksi aurinko myös rypistää ihoa. Jos mielii välttää ennenaikaisesti vanhentuvaa ihoa, kannattaa liikkua varjoisilla kujilla.

Hanna Vakkilainen, Lotta Nikula, Hanna-Maria Laasanen ja Perttu Sandelin lähtivät nauttimaan Jyväskylän auringosta. Kuva: Riika Raitio / Yle

Tärkeää on, että rasvassa on paitsi tarpeeksi kertoimia – esimerkiksi 50 tai sen yli – myös se, että voiteesta löytyy UVA- ja UVB-merkinnät. Koska auringosta tulee maan pinnalle kahdenlaisia säteitä, voiteen pitäisi toimia molempia vastaan, ja siitä kertovat kirjainlyhenteet.

Lisäksi on hyvä tarkastaa purkin kyljestä ainesosalistaus: Havaiji kielsi hiljattain aurinkovoiteet, jotka sisältävät oxybenzone- ja octinoxate-kemikaaleja, koska ne ovat haitaksi merten luonnolle.

3. Kaverin rasva ei välttämättä sovi

Mikään rasva ei estä auringonsäteiden vaikutusta lopullisesti, ei edes voimakkaan suojakertoimen aurinkovoide. Sillä ei siis estetä ruskettumista, vaan palamista.

SPF-kirjainyhdistelmä on lyhenne sanoista sun protection factor eli aurinkosuojakerroin, ja purkin kyljessä usein ilmoitettu numero kertoo, kauanko iho kestää auringossa kärähtämättä verrattuna voitelemattomaan ihoon.

– Ei se täysin rusketusta estä, vaan nimenomaan sitä, ettei iho palaisi, Sari Huikko-Tarvainen sanoo.

SPF-kerroin ei siis anna lupaa hengailla auringossa huolettomasti.

Suurin osa suomalaisista kuuluu ihotyyppiin 3, joka sekä ruskettuu mutta myös palaa. Kuva: Riika Raitio / Yle

Lisäksi ihotyyppejä on monenlaisia, joten kaverille sopiva rasva ei välttämättä sovi itselle. Ihotyypit jaetaan asteikolle 1–6 (siirryt toiseen palveluun) (STUK), ja monen suomalaisen ihotyyppi löytyy väliltä 1–4. Esimerkiksi nelostyypin ihmiset ruskettuvat nopeasti pienestäkin UV-säteilyn määrästä – tähän ryhmään kuuluu esimerkiksi Huikko-Tarvainen itse.

Ykkösihotyypin omaava on usein pisamainen, punapigmenttinen ja punahiuksinenkin. He kärähtävät auringossa vikkelästi, jopa minuuteissa, mutta eivät juurikaan rusketu.

Ihon palaminen altistaa ihosyövälle. Kannattaako iholle laittaa vanhaa kamaa? Ei missään nimessä

Sari Huikko-Tarvainen

Kakkostyyppi palaa myös herkästi, mutta voi myös ruskettua. Kolmonen, joita on kuutisenkymmentä prosenttia suomalaisista, saa kesän myötä jo rusketusta, mutta myös palaa. Vain kymmenesosa suomalaisista kuuluu Huikko-Tarvaisen edustamaan nelostyyppiin, joka ei melkein koskaan pala auringossa, mutta joutuu silti suojaamaan ihoaan.

– Terassin varjoon tulee parhaimmillaan puolet suoran auringonpaisteen UV-säteilyn määrästä. Varjossa on hyvä olla, vaikka kaikki haluavatkin paikan auringossa, Huikko-Tarvainen vinkkaa.

Jos iho pääsee palamaan, sitä tulee hoitaa kuin palovammaa: viileillä kääreillä, perusvoiteella, joskus jopa kortisonilla.

– Mutta siitä pitää viisastua ja ajatella: tämä ei saa toistua, Huikko-Tarvainen sanoo.

4. Fysikaalinen vai kemiallinen voide?

Aurinkosuojavoiteet sisältävät monenlaisia tuotteita. Huikko-Tarvainen selventää niin sanottujen kemiallisten ja fysikaalisten voiteiden eroja.

Kemiallinen aurinkovoide viittaa siihen, että kun UV-säde tulee iholle, kemiallinen voide imee itseensä UV-säteen siten, ettei se pääse vaikuttamaan ihon soluihin ja tekemään dna-vaurioita. Fysikaalinen suojavoide taas tarkoittaa sellaista rasvaa, joka luo eräänlaisen kilven iholle, ja auringonsäde kimpoaa iholta tai voide muuttaa UV-säteen lämpösäteilyksi.

Markkinoilla on myös erityisesti lapsille soveltuvia aurinkovoiteita. Kuva: AOP

Apteekkari Harri Ovaskainen huomauttaa, että joillekin allergikoille sekä pienille lapsille juuri fysikaalinen voide voi olla parempi vaihtoehto. Tyypillisesti kuitenkin kumpikin käy.

– Fysikaalinen voide jättää usein vähän tuhrivan pinnan iholle, joten siitä näkyy, että iholla on voidetta, kertoo Ovaskainen.

Huikko-Tarvainen neuvoo seuraamaan UV-indeksiä, kun halutaan kättä pidempää tietoa siitä, milloin voidetta levitetään. Kun indeksi ylittää raja-arvon 3, alkaa todellinen auringolta suojautumisen tarve.

– Jos tästä matkustaa Arabiemiraatteihin tai päiväntasaajalle, UV-indeksi on tällä hetkellä 11. Mitä korkeampi numero, sitä nopeammin iho palaa auringossa.

Juuri nyt UV-indeksi on esimerkiksi Keski-Suomessa kolmosen paikkeilla, ja se voi nousta kesän aikana 6–7 kertoimille. Ilmatieteen laitoksen UVI-indeksin löydät täältä (siirryt toiseen palveluun).

5. Älä voitele vauvoja

Alle 3-vuotiaiden iho ei ole vielä kehitykseltään valmis. Pienokaisille ei siksi suositella aurinkosuojavoiteita, etenkään vaippaikäisille. Iholääkäri Sari Huikko-Tarvaisen mukaan pienen lapsen iho on kuin pesusieni, ja imee sisäänsä enemmän kuin aikuisen iho – siksipä voiteenkaan liiallinen imeytyminen ei ole lapselle hyväksi.

Varjossa on hyvä olla, vaikka kaikki haluavatkin paikan auringossa.

Sari Huikko-Tarvainen

Lapsillekin sopivia voiteita on kyllä myynnissä, mutta aivan ensisijaisesti ihotautilääkäri ei niitä kehota käyttämään. Alle 3-vuotiaalle Huikko-Tarvainen suosittelee kunnollista vaatetusta: lätsää, niskan suojaamista ja laadukkaita aurinkolaseja, jotka pysyvät päässä. Jos kyse on yli 3-vuotiaasta taaperosta, lapsille tehtyjä voiteita voidaan käyttää lisäsuojana vaatetuksen lisäksi.

Lisäksi auringon tuoma lämpö voi nopeasti nostaa hikoiluastetta myös varjossa, joten varjossa nukkuvia vauvoja ja pienokaisia tulisi tarkkailla erityisesti paitsi ihon suojaamisen, myös nestehukan tai lämpöhalvauksen suhteen.

Korjattu 16.5.2018 klo 8.17: Korjattu apteekkari Harri Ovaskaisen nimi oikeaksi. Aiemmin sukunimenä oli virheellisesti Ovaskari.

Suosittelemme sinulle