Hyppää sisältöön

Jyväskylän yliopisto aloittaa uuden esiselvityksen Laura Huhtasaaren pro gradu -työstä

Uuden selvityksen tarkoituksena on kartoittaa uusien esitettyjen loukkausepäilyjen aiheellisuus.

Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 15. toukokuuta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Arvo Vuorela

Jyväskylän yliopisto on päättänyt käynnistää uuden esiselvityksen perussuomalaisten kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Laura Huhtasaaren pro gradu -työstä. Uusi selvitys kartoittaa ovatko uudet esitetyt loukkausepäilyt aiheellisia.

Tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohjeen mukaisessa esiselvityksessä käytetään yliopiston ulkopuolisia asiantuntijoita ja sen yhteydessä kuullaan Laura Huhtasaarta. Selvitys tulee kestämään useita viikkoja, enintään kolme kuukautta. Yliopisto toivoo työrauhaa selvitystyön ajaksi.

Yliopiston aiemmassa selvityksessä todettiin, että gradu sisälsi plagiointia, mutta vain vähän. Asia nousi uudelleen esiin, kun Svensa Yle paljasti viime viikolla Huhtasaaren opinnäytetyön sisältävän huomattavasti enemmän plagiointia, kuin yliopiston selvityksessä ilmeni.

Yksityishenkilö teki selvityspyynnön

Yliopisto sai uutisen jälkeen yksityishenkilön tekemän esiselvityspyynnön hyvän tieteellisen käytännön loukkaamisesta. Yliopiston johtava lakimies Sanna Anttilainen on aiemmin kertonut Ylelle, että plagiointilöytöjen jälkeen tutkinnon peruminen on epätodennäköistä.

Päätöksen purkua pitäisi hakea korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Sanna Anttilainen

Anttilaisen mukaan kynnys tutkinnon menettämiseen on äärimäisen korkea.

– Sillä on turha lähteä spekuloimaan. Tutkinnon purkamisessa olisi kyse hallinnollisen päätöksen purkamisesta, mikä tarkoittaisi sitä, että päätöksen purkua pitäisi hakea korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Koska kyse on hyvin vanhasta asiasta, niin pitäisi olla erittäin painavat perusteet toimenpiteelle, jotta se ylipäätään otettaisiin tutkittavaksi, Anttilainen totesi viime viikolla, kun Ylen uudet tiedot tulivat julki.

Suosittelemme sinulle