Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Yliopiston rehtori Huhtasaaren gradukohusta: "Moni asiantuntija karttaa selvitystehtävää sen suuren julkisuusarvon vuoksi"

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen.
Rehtori Keijo Hämäläinen kuvailee Laura Huhtasaaren gradukohua ilkeäksi prosessiksi. Kuva: Jyväskylän Yliopiston viestintä
Arvo Vuorela,
Heli Kaski
Avaa Yle-sovelluksessa

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen vakuuttaa, että kansanedustaja Laura Huhtasaaren pro gradu -työn toinen esiselvitys on tärkeä ja se tehdään huolella, vaikka selvitys työllistää paljon yliopiston henkilöstöä ja asiantuntijoita.

– Prosessi on ilkeä ja teettää erittäin paljon työtä. Kyseessä on suuren julkisuusarvon asia, joka näkyy mediassa ja siitä heijastuu monenlaista sivujuonnetta keskustelulle, Hämäläinen pohtii.

Yksittäisen pro gradun plagionnin lisäksi keskusteluun on noussut sivujuonteita, joissa kyseenalaistetaan yliopiston ohjauksen ja tutkimuseettisten prosessien koskemattomuutta, integriteettiä.

Tällä kertaa useita esiselvittäjiä

Jyväskylän yliopisto aikoo käyttää tällä kertaa useampia esiselvittäjiä. Harkinnassa on hyödyntää ensimmäisen esiselvityksen tehnyttä asiantuntijaa, emeritiusprofessori Jarkko Hautamäkeä.

– Hän on hyvin perusteellisesti jo perehtynyt pro graduun ja sen aineistoon. Tämä voisi tuoda lisäarvoa, mutta asia on vielä harkinnassa, kertoo Hämäläinen.

Yliopisto ei ole vielä tehnyt päätöksiä selvityksen tekijöistä. Rehtori Keijo Hämäläisen mukaan periaate on ottaa selvittäjät yliopiston ulkopuolelta, muista yliopistoista. Tämä takaa selkeän ja läpinäkyvämmän selvityksen.

Totuuden nimessä asiantuntijoiden etsiminen tulee olemaan hyvin haasteellista.

Keijo Hämäläinen

Hämäläinen myöntää, että moni asiantuntija karttaa Huhtasaaren gradun selvitystehtävää sen suuren julkisuusarvon vuoksi. Jo ensimmäisen selvityksen kohdalla moni asiantuntija kieltäytyi suuren julkisuuden takia.

– Totuuden nimessä asiantuntijoiden etsiminen tulee olemaan hyvin haasteellista. Asiantuntijat haluavat tehdä rauhassa työtään ja akateemisen toimintakulttuurin mukaisesti. Julkisuus on kyllä aika suurta tässä tapauksessa.

Uusi plagionnin lähde johti uuteen selvitykseen

Huhtasaaren gradun ensimmäisessä tarkastuksessa keskityttiin jo tiedossa olleeseen plagioinnin lähteeseen. Uudessa selvityksessä keskiössä on esille tullut uusi plagioinnin lähde, Tiina Simpasen vuonna 2001 kirjoittama gradu Kohti monikulttuurista koulua.

– Varmasti tullaan hyvin huolellisesti katsomaan kaikki lähteet ja etsimään, että enää ei suurempia esitettyjä prosenttilukuja löytyisi, Hämäläinen lupaa.

Tutkielmassa voi olla kyse laajemmasta vilpistä, kuin mitä ilmeni ensimmäisessä selvityksessä.

Keijo Hämäläinen

Jyväskylän ylipisto päätyi Huhtasaaren gradun uuteen esiselvitykseen yksityishenkilön lähettämän tutkimuseettisen pyynnön vuoksi. Pyyntö käsiteltiin tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohjeiden mukaisesti.

– Todettiin, että pyyntö ei ole ilmeisen aiheeton. Esitetyt faktat ovat sellaisia, että Huhtasaaren pro gradu –tutkielmassa voi olla kyse laajemmasta vilpistä, kuin mitä ilmeni ensimmäisessä selvityksessä. Siksi käynnistetään uusi esiselvitysprosessi, Hämäläinen kiteyttää.

Suosittelemme sinulle