Hyppää sisältöön

Halla-aho plagioinnista: "Ei paranna kenenkään uskottavuutta" – ei halua kommentoida Huhtasaaren gradua

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei pidä siitä, että poliitikot tuomaroivat tutkimusta tai opinnäytteitä.

Jussi Halla-aho ja Laura Huhtasaari.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja kansanedustaja Laura Huhtasaari. Kuva: AOP
Marjatta Rautio,
Rikhard Husu

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei halua kommentoida gradukohun keskelle joutuneen kansanedustaja Laura Huhtasaaren (ps.) opinnäytetyötä.

– Minä en ole lukenut Laura Huhtasaaren gradua enkä myöskään tunne niitä ohjeistuksia, joita graduntekijöille on Jyväskylässä 15 vuotta sitten annettu. Ylipäätään suhtaudun nihkeästi siihen, että poliitikot alkavat tuomaroimaan tutkimusta tai opinnäytteitä.

Halla-aho ei halua ennakoida mitä merkitystä sillä on, jos lähes kolmasosa gradua osoittautuu plagioinniksi Svenska Ylen selvityksen mukaisesti.

Selvityksen mukaan Huhtasaaren gradussa on kopioituna jopa 30 prosenttia Tiina Simpasen vuonna 2001 kirjoittamasta pro gradu-työstä "Kohti monikultturista koulua".

– En minä rupea spekuloimaan tällä. Mielestäni sen asian selvittäminen ja tarkistaminen kuuluu sille laitokselle, joka tämän gradun on 15 vuotta sitten hyväksynyt, eli Jyväskylän yliopistolle.

Jyväskylän yliopisto on päättänyt käynnistää uuden esiselvityksen Huhtasaaren gradusta.

Yliopiston aiemmin tekemässä esiselvityksessä arvioitiin, että noin 10 prosenttia gradusta oli kopioitu muiden kirjoittamasta tekstistä ilman mainintaa lainaamisesta.

Plagiointiepäily julki kesken presidentinvaalikampanjan

Jussi Halla-aho on suorittanut filosofian tohtorin tutkinnon Helsingin yliopistossa eikä yleisellä tasolla hyväksy plagiointia akateemisessa maailmassa.

– Suhtaudun siihen tietenkin äärimmäisen kielteisesti.

Halla-ahon mielestä syyllistyminen plagiointiin akateemisessa lopputyössä vaikuttaa uskottavuuteen.

– Tietenkään se ei paranna kenenkään uskottavuutta. Mutta kuten sanottua, minä en tiedä miten Laura Huhtasaaren gradu todellisuudessa suhtautuu niihin ohjeisiin, joita hänelle on annettu. Toisin sanoen ei ole mitään keinoja arvioida sitä, miten tavallisia tällaiset ongelmat ovat graduissa. Oletan, että ne ovat aika tavallisia.

Epäilyt opinnäytetyön plaginoinnista eivät olleet tiedossa, kun Huhtasaari valittiin perusuomalaisten presidenttiehdokkaaksi, vaan ne nousivat esiin tammikuussa kesken vaalikampanjaa.

– Ei minulla ole tähän asiaan sen enempää eväitä kommentoida kuin kenelläkään muulla, vaikka moni toki kommentoi poliittisista syistä.

Lue myös aiemmat jutut:

Yliopiston rehtori Huhtasaaren gradukohusta: "Moni asiantuntija karttaa selvitystehtävää sen suuren julkisuusarvon vuoksi"

Jyväskylän yliopisto aloittaa uuden esiselvityksen Laura Huhtasaaren pro gradu -työstä

Jyväskylän yliopiston rehtori kommentoi ensimmäistä kertaa uutta Laura Huhtasaaren pro gradu -kohua – lähipäivinä päätetään käynnistetäänkö esiselvitys vai ei

"Tutkimusvilppi ei vanhene koskaan" – vanhakin gradu voi tuoda kirjoittajalleen ikävän yllätyksen

Huhtasaaren gradusta tehtiin esiselvityspyyntö Jyväskylän yliopistolle

Huhtasaaren gradussa luultua enemmän plagiointia – Huhtasaari: "Ajojahtia"

Ylen selvitys paljastaa: Laura Huhtasaaren gradussa rajusti luultua enemmän plagioitua tekstiä – professori: “Plagiointia ei voi mitenkään kiistää”

Suosittelemme sinulle