Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Suomalaismies laittoi maailman suurimman pinssikokoelman myyntiin – hinta yli puoli miljoonaa euroa

Seppo Mäkinen on vuodesta 1994 saakka kerännyt noin 44 000 erilaista pinssiä.

Seppo Mäkinen pinsseineen.
Seppo Mäkinen aloitti kerätä pinssejä vuonna 1994. Kuva: Anna Huttula / Yle
Petri Kivimäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Reilut kymmenen vuotta sitten Seppo Mäkinen huomasi, että Guinnessin ennätysten kirjassa maailman suurin pinssikokoelma on 13 156 erilaista pinssiä. Se ennätys oli brittiläisen Daniel Hedgesin hallussa.

Mäkinen itse oli kerännyt pinssejä jo vuodesta 1994. Hän havahtui, että tuo ennätys on lyötävissä.

– Ajattelin, että eihän siihen mene kuin puoli vuotta, kun minulla on enemmän. Lopulta meni reilusti yli, ja erilaisia pinssejä oli lopulta 30 000, kertoo Seppo Mäkinen.

Vuonna 2008 Mäkinen pääsi pinssimäärällään Guinnessin ennätysten kirjaan, ja se ennätys on voimassa edelleen. Nyt erilaisia pinssejä Seppo Mäkisellä on jo noin 44 000. Kaksoiskappaleet mukaan lukien pinssimäärä on yli 50 000.

Hinta yli puoli miljoonaa euroa

Seppo Mäkinen asui yli 20 vuotta Kouvolassa, kunnes reilu vuosi siten muutti vaimonsa kanssa Keski-Suomeen Viitasaarelle. Ikää herralla on 68 vuotta, joten on aika tullut luopua maailman suurimmasta pinssikokoelmasta. Mäkisen neljä lasta eivät ole innostuneita pinssien keräämisestä, eikä kokoelmaa voi neljään osaan laittaa.

Niinpä Mäkinen on laittanut pinssikokoelmansa huutokauppaan. Lähtöhinta Suomen Filateliapalvelu oy:n järjestämässä huutokaupassa on huikeat 450 000 euroa. Kun siihen lisätään huutokaupan järjestäjän myyntipalkkio, tulee kokonaishinnaksi 549 000 euroa

– Kyllä minä uskon, että joku siitä sen maksaa. Todennäköisesti ulkomaalainen keräilijä, pohtii Mäkinen.

Mäkisen mukaan kokoelmassa on niin paljon erikoisia, harvinaisia ja antiikkisia pinssejä, että se nostaa kokoelman hintaa. Arvoa nostaa myös, että kyseessä on maailman suurin kokoelma.

Seppo Mäkisen pinssikokoelma
44 000 pinssiä on kiinni tauluissa. Jos ne laitetaan rinnakkain, olisi niiden leveys yli sata metriä. Kuva: Seppo Mäkinen

Ystävät auttavat

Seppo Mäkinen on ollut töissä eri puolilla maapalloa, mikä luonnollisesti on helpottanut erilaisten pinssien keräämistä. Ystävät maailmalla tietävät Mäkisen intohimon pinssejä kohtaan. Siksi hän saa jatkuvasti postia.

– Tänäänkin tuli postia. Japanista tuli vuoden 2020 olympiapinssi. Äskettäin tuli Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin pinssi.

Vanhasta tottumuksesta pinssejä tarttuu Mäkiselläkin mukaan edelleen. Äskettäiseltä Monacon-matkaltaan Seppo Mäkinen toi tullessaan muun muassa formulapinssin ja casino-pinssin.

Pinssien keruu alkoi tarkalleen 8.8. 1994 kello 8, kun Seppo Mäkinen oli käymässä Venäjällä. Hän löysi pienen pinssin Moskovasta ulkoministeriön lähellä olevan hotellin edustalta. Kyseessä oli duuman eli paikallisen kansanedustajan pinssi numero 114.

– Seuraavana päivänä eräs henkilö halusi ostaa sen minulta 300 dollarilla. Sanoin, että en myy, jos se kerran on näin arvokas, naurahtaa Mäkinen.

Erilaisia julkisuuden henkilöiden pinssejä Mäkisen kokoelmassa on yli 2 000. Kuva: YLE Keski-Suomi / Heli Kaski

Vuosien aikana mukaan on tarttunut paljon harvinaisuuksia ja erikoisia tapauksia, joissa Mäkinen on pinssin saanut. Mieleen on jäänyt muun muassa tapaaminen Ferrarin perustajan Enzo Ferrarin kanssa Pariisin autonäyttelyssä. Siitä tapaamisesta jäi tietysti muistoksi Ferrari-pinssi.

– Yhdeltä mieheltä sain Pohjois-Korean johtajien Kim Jong-unin ja Kim Il-sungin pinssit. Mies sanoi, että saan ne, jos en koskaan paljasta, keneltä ne on saatu. Merkkejä kun ei olisi saanut vielä pois Pohjois-Koreasta.

Erilaisia jalkapallopinssejä Seppo Mäkisellä on 3 000, maailman julkisuuden henkilöistä erilaisia pinssejä 2 000 ja Lions-järjestöjen pinssejä myös 2 000 erilaista.

Kaikki 40 000 pinssiä on kuvattu ja ne on kiinnitetty 125 tauluun. Jos ne kaikki laittaisi vierekkäin, olisi taulurivistöllä leveyttä 105 metriä.

Suuri kaksiosainen rintamerkki, joka roikuu sinivalkoisen nauhan päällä. Yläosassa olevassa pikkulaatassa lukee delegat ja siitä roikkuu ketjuista isompi laatta, jossa  on Suomen leijonavaakuna, jonka päällä lukee  Enighet ger styrka.
Delegat-pinssi on noin kuusi senttimetriä korkea satavuotias pronssinen pinssi. Se kiinnitetään rintaan hakaneulalla. Kuva: Kirsi Partanen / Yle

Hauskat merkit ja kultakimpale

Nykyään pinssejä on helppo tehdä itse muovista ja metallikehikosta. Joissakin lastentapahtumissa lapset pääsevät piirtämään pienen kuvan, joka laitetaan aihioon ja puristetaan rintaan laitettavaksi pinssiksi.

Pinssien kerääjä Seppo Mäkinen iloitsee siitä valtavasta luovuudesta, mikä pinssien teksteissä vilahtelee.

– Nämä pyöreät muovista tehdyt pinssit ovat hauskoja. Yhdessä lukee "Herättäkää minut Tikkurilassa", naurahtaa Mäkinen.

Metallisen pinssin voi saada työpaikalta, kun tulee tarpeeksi työvuosia täyteen. Eri harrastusjärjestöillä ja yrityksillä on omat pinssinsä. Näillä pinsseillä ei juuri jälleenmyyntiarvoa ole.

Yksi arvokkaimmista Seppo Mäkisen pinsseistä on noin sata vuotta vanha pronssinen Delegat-pinssi. Se on kuusi senttimetriä korkea pinssi vitjojen kera.

– Se on tehty niille kokousedustajille, joiden ajatus oli vuonna 1918 tehdä Suomesta kuningaskunta, kertoo Seppo Mäkinen.

Tuon vanhan pinssin Mäkinen osti Helsingistä Käpylän postimerkkiliikkeestä 50 eurolla. Myyjä ei tiennyt pinssin tarinaa, mutta lopulta se selvisi turkulaisen heraldikko Tom Bergrothin avustuksella.

Antanut kaiken

Seppo Mäkinen kertoo, että nyt pinssien keruu saa riittää. Pinssit ovat olleet esillä lukuisissa näyttelyissä, joissa niitä on käynyt katsomassa yli 100 000 ihmistä.

– Kerääminen on antanut minulle nyt kaiken, mitä se voi antaa.

Mäkinen myöntää, että luopumisen tuska on kova.

– Jos olisin rikas, niin en varmasti möisi. Perustaisin pinssikahvilan, jossa ihmiset voisivat niitä käydä ihmettelemässä, kertoo Seppo Mäkinen.

Pienssien kerääjä Seppo Mäkinen
Seppo Mäkinen sai kokoelmansa Guinnessin ennätystenkirjaan vuonna 2008. Kuva: Seppo Mäkinen

Suosittelemme sinulle