Hyppää sisältöön

Vatikaani kehottaa nunnia rajoittamaan somen käyttöä: Liika tviittailu häiritsee luostarin rauhaa

Kokonaan Twitter, Facebook ja nettiuutiset eivät ole katolisen kirkon uusien ohjeidenkaan mukaan nunnilta kiellettyjä.

Paavi ja nunnia.
Paavi Franciscus tapaamassa nunnia Pietarinaukiolla Vatikaanissa 9. toukokuuta. Kuva: Claudio Peri / EPA-EFE
Katriina Töyrylä

Vatikaani kehottaa nunnia välttämään liiallista sosiaalisen median käyttöä, jottei se tahraisi heidän mietiskelevää elämäänsä liiallisella melulla, uutisilla ja sanoilla, kertovat muun muassa brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun) ja yhdysvaltalaislehti Newsweek. (siirryt toiseen palveluun)

Vatikaanin julkaisemissa ohjeissa (siirryt toiseen palveluun) nunnia ei kielletä käyttämästä esimerkiksi Twitteriä ja Facebookia tai lukemasta nettiuutisia. Heitä kuitenkin kehotetaan tekemään niin harkiten ja maltillisesti.

Cor Orans -asiakirja on tarkoitettu ohjeeksi nimenomaan naisille.

Vatikaani antoi ohjeensa kolme viikkoa sen jälkeen, kun joukko espanjalaisnunnia protestoi Facebookissa (siirryt toiseen palveluun) sitä, että tuomari oli vapauttanut miesjoukon teinitytön joukkoraiskausta koskevista syytteistä ja tuominnut heidät lievemmästä rikoksesta, hyväksikäytöstä.

Hondarribian nunnat kirjoittivat 26. huhtikuuta, että he elävät luostarissa, pukeutuvat peittävästi, eivät käy ulkona iltaisin, ovat antaneet siveyslupauksen eivätkä käytä alkoholia.

– Tämä ei tee meistä muita parempia tai huonompia. Mutta se on vapaa valinta ja puolustamme kaikin käytettävissä olevin keinoin kaikkien naisten oikeutta sanoa vapaasti "ei" ilman, että hänet tuomittaisiin, raiskattaisiin tai murhattaisiin tai häntä ahdisteltaisiin tai nöyryytettäisiin.

– Sisko, uskon sinua, Facebook-päivitys päättyi. Nunnien kannanotto keräsi 14 000 tykkäystä ja se on jaettu 15 000 kertaa.

Twitterissä suureen suosioon (siirryt toiseen palveluun) on yltänyt italialainen nunna Cristina Scuccia, joka voitti Italian The Voice -laulukilpailun vuonna 2014. Hänellä on lähes 27 000 Twitter-seuraajaa.

Hän jää kuitenkin kauas paavi Franciscuksesta, jota seuraa 17,8 miljoonaa (siirryt toiseen palveluun) Twitter-käyttäjää.

Maailmassa oli vuonna 2012 noin 700 000 nunnaa, kertoo Catholic Herald -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle