Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Odotettu lastensairaala on valmis – sisällä uutta teknologiaa: virtuaalinen avatar ohjaa potilaita ja paikannus kerää dataa

Uusi lastensairaala luovutetaan virallisesti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Husille perjantaina. Toiminta sairaalassa alkaa vaiheittain tulevana syksynä.

uusi lastensairaala
Kuva: Esko Jämsä / AOP
Saija Nironen
Avaa Yle-sovelluksessa

Uuden lastensairaalan käytävät ja huoneet ovat vielä lähes autioita. Kesällä seinien sisäpuolella kuitenkin sisustetaan jo kuumeisesi ja syyskuussa uusiin tiloihin astelee ensimmäiset potilaat.

Uusi lastensairaala valmistui kevään aikana ja se luovutetaan virallisesti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Husille perjantaina.

– Tämä on suuri lahjan päivä. Me saamme tänään jotain sellaista, joka on tehty ihan käsittämättömällä yhteisponnistuksella. Tämä on ollut uskomattoman monipuolinen ja innostava projekti, sanoo Hyksin lasten ja nuorten sairauksien toimialajohtaja Jari Petäjä.

Sairaalan rakentaminen maksoi kaikkiaan noin 170 miljoonaa. Sitä varten järjestetyllä kansalaiskeräyksellä ja lahjoituksilla saatiin kokoon lähes 40 miljoonaa.

Sairaalaan tulee potilaita kaikkialta Suomesta. Erityisesti lasten sydänkirurgia ja elinsiirrot on keskitetty jatkossa uuteen lastensairaalaan.

Yksi merkittävimmistä uudistuksista vanhoihin tiloihin nähden on se, että vanhemmat pystyvät olemaan enemmän läsnä.

– Vanhemmille on esimerkiksi rakennettu mahdollisuus myös yöpyä sairaalassa. Itse hoito pyritään myös tuodaan mahdollisimman paljon huoneisiin, kun aikaisemmin sitä varten mentiin tiettyihin hoitoyksiköihin, sanoo lasten syöpä-, veritauti-, ja kantasoluyksikön osastonylilääkäri Mervi Taskinen Husista.

Mervi Taskinen ja Jari Petäjä
Husin lasten syöpä-, veritauti-, ja kantasoluksikön osastonylilääkäri Mervi Taskinen ja Hyksin lasten ja nuorten sairauksien toimialajohtaja Jari Petäjä kertoivat lastensairaalasta perjantaina Ylen aamu-tv:ssä. Kuva: Yle

Avatareja, paikannusteknologiaa ja lisää neliöitä

Uutta lastensairaalaa on odotettu hartaasti, sillä vanhat tilat eivät olleet enää toimivia ja eri yksiköt ovat viime ajat olleet hajallaan eri paikoissa. Uusi sairaala tuo mukanaan lisää tilaväljyyttä, kokonaan uuden talotekniikan ja terveen sisäilman.

– Olemme vuosikausia olleet vanhoissa tiloissa, joissa on ollut vakavia ongelmia. Niistä on aiheutunut henkilökunnalle ongelmia ja uusia tiloja on odotettu pitkään, sanoo uuden lastensairaalan toiminnallisen suunnittelun projektipäällikkönä toiminut lastentautien dosentti Pekka Lahdenne.

Uudenlainen teknologia näkyy sairaalan arjessa ja sen suunnittelussa on pyritty huomioimaan pienet potilaat. Esimerkiksi ilmoittautumisjärjestelmä toimii jatkossa virtuaalihahmojen eli avatarien avulla.

– Lapsi valitsee ilmoittautumisen yhteydessä itselleen oman avatarin, jotka näkyvät sitten vastaanottohuoneen seinällä. Kun oma avatar alkaa vilkkua, on aika siirtyä vastaanottohuoneeseen, selventää Lahdenne.

Kahden hengen huone uudessa lastensairaalassa.
Kahden hengen huone sairaalassa. Kuva: Kari Ahotupa / Yle

Toimisto- ja kansliatiloja on pyritty vähentämään ja neliöitä on säästetty varsinaiseen sairaalatoimintaan. Tilat on suunniteltu mahdollisimman avoimiksi niin, että perheiden on helppo lähestyä hoitohenkilökuntaa.

Paikannusteknologian avulla puolestaan kerätään dataa sairaalan arjesta, jota voidaan hyödyntää muun muassa toiminnan tehostamisessa.

– Esimerkiksi henkilökunnan nimikylteissä on tägi, jolla henkilökunta pystytään paikallistamaan. Tämän avulla pystymme näkemään, onko jollain osastolla esimerkiksi liikaa tai liian vähän hoitohenkilökuntaa potilaisiin nähden, sanoo Lahdenne.

Paikannuksen avulla tiedetään myös koko ajan, missä potilas on ja mikä hoitovaihe hänellä milloinkin on menossa.

Uuden lastensairaalan käytävä.
Uuden lastensairaalan käytävä. Kuva: Kari Ahotupa / Yle

Vanhan Lastenlinnan kohtalo on vielä avoinna

Lastensairaalan tulevan johtajan Jari Petäjän mukaan vanhan Lastenlinnan kohtalo on avoin. Rakennus on hyvä kohde peruskorjaukselle, mutta suojelumääräystensä vuoksi sille voi olla hankala löytää uutta käyttötarkoitusta.

– Lastenlinnalle etsitään nyt rakennukseen soveltuvaa käyttöä. Se voisi jatkossa toimia esimerkiksi toimistokäytössä tai sellaisessa asiakaskäytössä, jossa ei ole kysymys vaativasta erikoissairaanhoidosta, sanoo Petäjä.

Petäjän mukaan myös Lastenlinnan myynti ulkopuoliselle taholle on yksi mahdollinen vaihtoehto.

Vanhalla lastenklinikalla peruskorjaus alkaa muuton jälkeen. Alustavan suunnitelman mukaan siihen tulee aikuiskirurgisia toimintoja, kuten plastiikka- ja rintasyöpäkirurgiaa.

Näkymä uuden lastensairaalan kahdeksannesta kerroksesta.
Näkymä uuden lastensairaalan kahdeksannesta kerroksesta. Kuva: Kari Ahotupa / Yle

Lue myös:

Uusi lastensairaala aukeaa vajaan vuoden kuluttua – tältä rakennuksen sisällä nyt näyttää

Lastensairaalan 30 miljoonan euron keräystavoite koossa

Lastensairaalahanke saa ensimmäisen avustuserän valtiolta

Uuden lastensairaalan rakentaa SRV

Suosittelemme sinulle