Hyppää sisältöön

Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on myöntänyt avustuksia rauhanaktivisten leirille – viime vuonna leirin epäiltiin olevan osa Venäjän propagandaa

Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on Hufvudstadsbladetin mukaan lahjoittanut rahaa Loviisassa elokuussa järjestettävälle venäläisten, ruotsalaisten ja suomalaisten rauhanaktivistien Baltic Glory 18 -kesäleirille.

Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston puheenjohtaja Jan-Erik Enestam. Kuva: AOP

HBL: n mukaan noin tuhannen euron tukipäätöksen myönnetään olevan virhe. Leiriä on sponsoroinut myös ainakin Aseistakieltäytyjäliitto.

Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston puheenjohtajana toimii Jan-Erik Enestam ja sitä johtavat Suomessa Gunvor Kronman ja Ruotsissa Mats Wallenius. Enestam on kertonut HBL: lle (siirryt toiseen palveluun), että hän epäilee aktivistien aikeita ja ettei kukaan oikeastaan tiedä, minkä puolesta he toimivat.

Lehden mukaan hän itse ei olisi myöntänyt Baltic Glory 18 -leirille avustuksia. Enestam ei halunnut kommentoida asiaa Svenska Ylelle.

– Olemme sopineet, että Mats Wallenius vastaa kaikkiin asiaan liittyviin kysymyksiin, Enestam sanoo.

Walleniuksen mukaan tukihakemus tuli suomalais-ruotsalaiselle kulttuurirahastolle ruotsalaiselta Lovisa 18 -ryhmältä.

– Hakemus on koskenut aktiviteetteja, jotka toteutuvat tämän vuoden elokuussa. Rahaston toimintaan kuuluu myöntää avustuksia myös vapaaehtoissektorille.

Oliko avustuksen myöntäminen sitten virhe?

– Ruotsin osasto teki päätöksen niiden tietojen pohjalta, jotka olivat hakemuksessa helmikuussa, Mats Wallenius sanoo.

Walleniuksen mukaan avustus on alle 10 000 kruunua, ja se on tarkoitus käyttää Ruotsin osallistujien matka- ja majoituskustannuksiin sekä verkostoitumiseen Suomessa.

Viimevuotinen leiri sai kovaa kritiikkiä

Aktivistien vastaava Åland 17 -leiri herätti viime vuonna runsaasti keskustelua. Koko projektin epäiltiin (siirryt toiseen palveluun)olleen peitetoimintaa Venäjän propagandalle.

Åland 17 -leirillä oli noin 25 osanottajaa sekä Ruotsista että Venäjältä. Heidän joukossaan oli kirjailijoita, politiikkoja sekä taiteilijoita. Esimerkiksi Suomen entinen Moskovan suurlähettiläs Hannu Himanen katsoi, että leirin kohdalla oli kyse venäläisestä operaatiosta.

Tänä vuonna aktivistit saapuvat Loviisaan isommalla joukolla.

Jan-Erik Enestam totesi HBL:lle, että Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston ruotsalainen osasto on myöntänyt leirille avustuksen, koska se ei ole tiennyt, mitä Suomessa viime kesänä tapahtui.

Baltic Glory 18 näytttäisi olevan suoraa jatkoa Åland 17 -leirille. Viime vuonna leirin kanssa samaan aikaan järjestettiin myös kaksi suurta sotaharjoitusta Itämeren alueella, Venäjän Zapad sekä Ruotsin Aurora. Leirin ajankohtaa ei ilmeisesti ollut valittu sattumalta.

Leirin johtaja Pelle Sunvisson kertoi viime vuonna Svenska Ylelle, että leirillä tapahtuvan rauhanharjoituksen tarkoituksena oli sekoittaa toisiinsa faktaa ja fiktiota. Sunvissonin mukaan leirillä tapahtuvassa koulutuksessa ei myöskään minkäänlainen väkivalta ollut sallittua.

Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on Pohjoismaiden suurin kahden maan yhteinen rahasto. Sen tavoitteena on edistää kulttuurisuhteita nimenomaan Ruotsin ja Suomen välillä.

Päivitys 20.12. 2018: Yle sai tästä jutusta JSN:n langettavan päätöksen.

Korjaus 24.5. klo 16:30: Artikkelista poistettu väite, että ei olisi tarkemmin tiedossa, missä leiri järjestetään. Leirille osallistuu myös suomalaisosanottajia, ei vain venäläisiä ja ruotsalaisia, toisin kuin jutussa aiemmin luki. Otsikkoa on muutettu siltä osin. Lisätty linkki Pelle Sunvinssonin viimevuotiseen haastatteluun.

Päivitys 28.5. klo 11.55: Viime vuoden leiriä koskevaan keskusteluun lisätty linkki.

Suosittelemme sinulle