Hyppää sisältöön

Suuntaa katseet taivaalle aamuyöllä – kansainvälinen avaruusasema hyvin näkyvissä

Maata kiertävä avaruusasema ISS näkyy tähtitaivaalla toukokuun lopun ajan eteläisessä Suomessa.

Maa ISS-avaruusasemalta nähtynä. Etualallalla Cygnus-rahtialus, jota käytetään ISS:n täydennyskuljetuksiin. Kuva: Nasa

Mikäli haluaa nähdä jotakin erikoista, kannattaa katsella taivaalle tulevina öinä. Maata kiertävä kansainvälinen avaruusasema ISS (siirryt toiseen palveluun) on näkyvillä toukokuun lopun ajan tähtitaivaan loisteessa.

Tämän jälkeen avaruusasemaa on mahdollista katsella seuraavan kerran vasta heinäkuun loppupuoliskolla ja syyskuun alkupuoliskolla. Tuolloin säät eivät tosin ole välttämättä niin lämpimät kuin nyt.

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedottaja Anne Liljeström kertoo, että ISS näkyy toukokuun öinä Jyväskylän eteläpuolisilla alueilla.

– Pohjoisemmassa Suomea yötaivas on liian vaalea, mikä estää aseman erottamisen, hän jatkaa.

ISS ilmestyy taivaalle Suomessa keskimäärin kerran kuukaudessa, vuositasolla tarkasteltuna. Se näkyy noin viikon jaksoissa, tosin vain joitain minuutteja kerrallaan.

– Avaruusaseman voi nähdä Suomessa, mikäli se on pimeällä taivaalla siten, että Aurinko edelleen valaisee sitä hiukan, Liljestöm kertoo.

Tästä syystä ISS näkyy parhaiten, kun se osuu ilta- tai aamutaivaalle juuri ennen auringonlaskua tai -nousua. Silloin taivas on tumma ja Aurinko osuu sopivasti aseman aurinkopaneeleihin. Keskiyön pimeimpinä tunteina asemaa ei yleensä voi nähdä, koska se on maapallon varjossa.

– Kesä tekee tähän poikkeuksen, sillä Aurinko ei koskaan laske Suomessa kovin kauas horisontin taa, Liljeström sanoo.

Nyt toukokuussa avaruusaseman pystyy näkemään juuri keskiyön tienoilla, vaikka muina vuodenaikoina h-hetki ajoittuukin aamuyöhön tai iltaan.

Taivaalla liikkuva kirkas valopiste

Liljeströmin mukaan ISS muistuttaa hiukan kaukana taivaalla lentävää lentokonetta. Se on pitkulainen, lännestä itään verkkaisesti liikkuva kirkas valopiste, joka näkyy lähellä horisonttia.

Avaruusaseman näkemiseksi kannattaa Suomessa katsella noin kymmenen astetta horisontin yläpuolelle. Heavens Above -sivustolta (siirryt toiseen palveluun) tai Nasan Spot The Station -palvelusta (siirryt toiseen palveluun) voi tarkistaa tarkat ajankohdat paikkakuntakohtaisesti, jolloin taivasta kannattaa tuijottaa.

IIS erottuu hyvin tähdistä paitsi etäisyytensä, myös kirkkautensa takia. Sen suuret aurinkopaneelit heijastavat valoa niin tehokkaasti, että asema on yksi kirkkaimmista taivaalla näkyvistä kohteista.

Asema on myös suhteellisen lähellä maata. Tähtitieteen harrastajat ovat pystyneet jopa kuvaamaan kaukoputkilla aseman yksityiskohtia, sillä sen etäisyys Maasta on parhaimmillaan vain noin 400 kilometriä.

Suosittelemme sinulle