Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ottivat tänään ensimmäistä kertaa mittaa toisistaan väittelyssä. Eduskuntavaaleihin on vuosi aikaa ja puolueet ovat kannatusmittauksissa lähes rinta rinnan.
Avauspuheenvuorossaan Orpo korosti sitä, että nykyinen hallitus on saavuttanut lähes kaikki keskeiset talouspolitiikan tavoitteensa ja haukkui SDP:n lupaukset menolisäyksistä. SDP on luvannut esimerkiksi lisää rahaa pienituloisille eläkeläisille.
– Meidän järjestelmämme ei kestä tämän tyyppisiä ratkaisuja, Orpo sanoi.
SDP:n vero-ohjelmassa on Orpon mukaan hyviä ajatuksia, kuten veropohjan tiivistäminen ja työn verotuksen keventäminen, mutta yrittämiseen kohdistuvat verot eivät miellytä.
Seuraavalle hallituskaudelle Orpo lupaa perusturvan selkeyttämistä ja sen jälkeen keskituloisten aseman parantamista verotusta uudistamalla. Lisäksi Orpo kaavailee koulutuksen uudistamista.
– Meillä on niin pienet ikäluokat, että emme voi hylätä ketään.
Rinteestä kolminkertainen ukki
Rinne aloitti avauspuheenvuoronsa kertomalla, että yöunet jäivät vähiin, sillä viime yönä hänen nuorimmalle tyttärelleen syntyi poika. Rinne on nyt kolminkertainen ukki.
Ilouutisten kertomisen jälkeen Rinne siirtyi käymään läpi SDP:n avauksia ja tavoitteita. Kokoomuksen suuntaan lähti pieni piikki:
– Olette nähneet, että aika paljon on tullut aloitteita. Kuten näkee Orpon puheenvuorosta, niin täytyy keskustella meidän aloitteista, kun ei ole omia, Rinne kuittasi.
Rinne löytää yhteistä Orpon kanssa siinä, että molemmilla on tavoitteena sosiaaliturvajärjestelmän uudistaminen.
– Sosiaaliturvajärjestelmä on monimutkainen, vanhentunut ja tähän aikaan sopimaton systeemi. Se tuottaa kannustinloukkuja ja epäoikeudenmukaisuutta. Se pitää uudistaa. Meillä on käsittääkseni yhteinen näkemys siitä, että yhdistetään eri tukilajeja.
Tiukkaa debattia sotesta ja veropolitiikasta
Väittelyssä siirryttiin välittömästi soten kimppuun. Rinne viittasi talouspolitiikan arviointineuvoston kriittiseen näkemykseen soten kustannussäästöistä.
– Tässä valtakunnassa taitaa olla kaksi ihmistä, jotka viran puolesta uskovat tähän: sinä ja Juha Sipilä, Rinne sanoi.
Orpon mukaan on olemassa myös asiantuntijoita, jotka pitävät hallituksen sote-mallia hyvänä, ja joiden mielestä nyt kannattaa edetä.
– Tänäkään päivänä meidän sosiaali- ja terveyspalvelumme eivät toimisi tällä tavalla, jos siinä ei olisi yksityistä puolta mukana. Tälläkin hetkellä julkinen puoli ostaa yksityiseltä, Orpo sanoi.
Puheenjohtajien väitellessä veropolitiikasta keskustelu siirtyi kierroksille, kun puheenjohtajat muistuttelivat toisiaan puolueidensa vanhoista synneistä. Rinne muistutti Orpoa siitä, että kokoomus vastusti peruskoulu-uudistusta 60-luvulla.
– Mennäänkö siitä vielä vuosikymmeniä taaksepäin ja mietitään mitä te silloin ajoitte jos tämä tähän menee, Orpo vastasi.
Verhottu viittaus sisällissotaan sai Rinteen selvästi tuohtumaan.
– Anteeksi, mitä tarkoitit? Mitä sä tolla tarkoitit? Rinne kysyi.
– Tarkoitin sitä, että jos mennään vuosikymmeniä taaksepäin, joka puolueelta löytyy asioita, mitä me ollaan vastustettu. Sinä olet muun muassa vastustanut yhteisöveron alennuksia, Orpo siirsi keskustelun seesteisemmille vesille.
Sinipunahallitukseen ei perussuomalaisilla olisi asiaa
Hallitusneuvotteluissa kokoomus ja SDP löytäisivät nopeasti yhteisen sävelen ainakin Eurooppa-politiikkaa koskevissa kysymyksissä, Orpo arvioi.
– Kun olen kuunnellut vaikkapa SDP:n Tytti Tuppuraisen linjauksia EU:n rahoituskehyksistä, niin sieltä löytyy paljon yhteistä näkemystä. Olemme vahvasti Eurooppa-orientoituneita ja haluamme kehittää Euroopan unionia, Orpo sanoi.
Lisäksi Orpo arvioi, että halu panostaa varhaiskasvatukseen ja veropolitiikan tavoite laajemmasta veropohjasta ja matalista verokannoista yhdistää puolueita.
Rinteen mukaan hallitustyöskentelyssä keskeistä on löytää luottamus hallituksessa työskentelevien puolueiden välille.
– Kaikista politiikan sisältöön liittyvistä näkemyseroista huolimatta, sekä Juha Sipilä että Petteri Orpo ovat sellaisia poliitikkoja, joiden kanssa luottamusta pystyy rakentamaan. Sen luottamuksen eteen vain pitää tehdä paljon töitä.
Sen sijaan luottamusta perussuomalaisiin ei löydy. Sekä Rinne että Orpo sanovat, että hallitusyhteistyö perussuomalaisten kanssa näyttää erittäin vaikealta.
Puheenjohtajien väittelyn kokonaisuudessaan näet Yle Areenasta.
Lue myös:
Analyysi: Orpo, Rinne vai Sipilä?
Ylen puoluekannatusmittaus: Harkimo irrotti tapin kokoomusveneestä