Hyppää sisältöön

Nyt se tapahtui: Ensimmäiset tuulivoimalat ilman yhteiskunnan tukea rakennetaan Suomeen

TuuliWatti investoi Pohjoismaiden isoimpiin tuulivoimaloihin ja laskee saavansa merkittävästi enemmän sähköä lähes 200 metrin myllyillä. Keskustele aiheesta jutun lopussa.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Tuulivoimayhtiö TuuliWatti rakentaa Perämeren rannalle Iihin viiden tuulivoimalan uuden tuulivoimalapuiston.

Ensi vuonna valmistuva Viinamäen puisto on yhtiön mukaan niin kannattava, että sen rakentamiseen ei tarvita yhteiskunnan tukea.

TuuliWatti ostaa puistoon Vestasin 4,2 MW:n voimaloita. Yhtiön mukaan puisto on tähän mennessä Pohjoismaiden suurin tuulivoimainvestointi, joka toimii ilman yhteiskunnan tukea.

Yhtiön laskelmien mukaan 250 metrin korkeuteen yltävä voimalan lapa mahdollistaa sen, että tuulivoiman sähköntuotanto jopa kaksinkertaistuu aikaisempiin voimaloihin verrattuna. Uusilla myllyillä tuulivoiman tuotantokustannus laskee arviolta alle 30 euron megawattitunnilta.

Tuulivoima muuttumassa kilpailukykyiseksi

TuuliWatin arvion mukaan tuulivoimassa ollaan siirtymässä uuden tekniikan myötä markkinaehtoiseen tuotantoon. Aikaisemmin uusi tuulivoimarakentaminen on saanut tuotantotukea, mutta syöttötariffijärjestelmään ei oteta enää uutta tuotantoa.

Eduskunta käsittelee uuttaa uusiutuvan energiatuotannon tukimallia, jossa tuotantomuodot kilpailevat keskenään tuesta.

Uusi halvempi malli otetaan käyttöön vuoden 2020 alussa ja tuulivoima on siinä yksi vahva tuotantomuoto.

TuuliWatti on investoinut satoja miljoonia tuuleen

Suomen suurin tuulivoimatuottaja on laajentanut tuulivoimaansa viime vuosina. Viime vuonna yhtiö sai valmiiksi Raahen tuulipuistonsa.

Raahen puiston avajaisten yhteydessä (siirryt toiseen palveluun) viime syksynä St1:n ja SOK:n omistama yhtiö ilmoitti saaneensa valmiiksi monivuotisen investointiohjelmansa. Yhtiö tuottaa tällä hetkellä noin neljänneksen Suomen tuulivoimasta 131 voimalalla.

Raahessa yhtiö käyttää Vestaksen 3,45 megan tuulimyllyjä. Raahen myllyt ovat useita kymmeniä metrejä matalammat kuin Iin uudet voimalat. Mitä korkeammalle lapa nousee, sitä enemmän voimala tuottaa.

Yhtiö sanoo investoineensa tuuleen viimeisten vajaan kymmenen vuoden aikana 650 miljoonaa euroa. TuuliWatin tarkoituksena on laajentaa toimintaansa muihin Pohjoismaihin ja tuulivoiman huoltoon.

Suosittelemme sinulle