Hyppää sisältöön

Sopeutumiseläkkeen lakkautuksen mukana yllätys: yli 15 vuoden takaisille ministereille kaavaillaan lisäeläkettä

Rahaa voisi hakea kansanedustajan täyden vanhuuseläkkeen päälle, kun parempituloisista ministerin, EU-edustajan tai puhemiehen pesteistä on ehtinyt kulua yli 15 vuotta.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Kansanedustajien sopeutumiseläke muutettiin sopeutumisrahaksi riemusaatossa. Vaan vähemmälle huomiolle jäi, että samaan syssyyn väsättiin lakia, joka tuo yllätyksen: ylimääräisen vanhuuseläkkeen aiemmille ykkössarjan poliitikoille.

Puolueiden ryhmäjohtajat ja puhemies Paula Risikko (kok.) esittävät, että entisaikojen ministereille, europarlamentaarikoille ja puhemiehille maksetaan lisäeläkettä täyden kansanedustajan vanhuuseläkkeen lisäksi. Eläke koskisi niitä, joiden paremman ansion vuosista on ehtinyt kulua yli 15 vuotta.

Nykyjärjestelmä ei siis huomioi kansanedustajien vanhuuseläkkeissä yli 15 vuoden takaista, esimerkiksi ministerinä ansaittua parempaa palkkaa.

Puolueiden ryhmyreiden sopimuksen allekirjoittivat kaikki poliittiset puolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta.

”Tympeä aihe, joka kerää kansalaisraivoa”

Ylen tavoittamista puolueiden ryhmänjohtajista tai neuvotteluihin osallistuneita kukaan ei tunnu täsmällisesti tietävän, keitä sopeutumisraha-asian helmoissa rantautunut laki lisäeläkkeistä oikein koskee. Eikä myöskään sitä, minkä suuruisista ekstraeläkkeistä on kyse.

Yhteistä säveltä etsittiin kovissa julkisuuden paineissa. Lisäeläkkeestä kertojia ei haastatteluun tahdo löytyä. Yksi kysytyistä sanoo suoraan aiheen olevan ”tympeä”. Sellainen, joka ”kerää vain kansalaisraivoa”.

Toinen taas kertoo, ettei muistion ”muihin esiin tulleisiin muutostarpeisiin” tehty kirjaus ylimääräisestä eläkkeestä ole selkeä.

Kukaan ei kerro mitään kaavailluista summista. Valistunut ulkopuolinen arvio kertoo, että kyse voisi olla 4 000 euron kansanedustajan täyseläkkeen päälle maksettavasta ehkä 2 000 euron lisästä. Tämä on siis pelkkä arvaus, sillä mitään valmista ei vielä ole.

Ekstraeläke on suunniteltu harkinnanvaraiseksi. "Dinosaurusedustajaksikin" kutsuttu parlamentaarikko hakee sitä aikanaan kansliatoimikunnalta.

Edustaja, joka ennusti nettiraivon kytevän, lienee oikeassa. Ärtymystä voi herättää myös se, että lisäeläkkeitä julkisuudelta piilossa myöntävä kansliatoimikunta koostuu kansanedustajista. Ulkopuolisen silmiin voi näyttää siltä, että kaveri myöntää lisärahaa kaverilleen.

Koskeeko ministereitä aina Ahon hallituksesta alkaen?

Ketkä lisäeläkkeen hakuun sitten olisivat oikeutettuja? Rajaus tuntuu olevan auki. Iltalehdessä julkaistun ryhmänjohtajien ja puhemiehen muistion (siirryt toiseen palveluun)kirjauksessa ylimääräisen eläkkeen voisivat hakemuksesta saada aina Ahon ja Lipposen hallituksessa ministereinä toimineet.

Muistiossa sanotaan, että kansliatoimikunnalla on oikeus myöntää hakemuksesta harkinnanvaraisia ylimääräisiä eläkkeitä, joissa voidaan ottaa huomioon yli 15 vuotta sitten ansaittuja nykyistä korkeampia eläkekertymiä.

Eläkettä voisivat hakea tämän mukaan ainakin Pertti Salolainen (kok.), Sirkka-Liisa Anttila (kesk.), Ilkka Kanerva (kok.), Seppo Kääriäinen (kesk.), Paavo Väyrynen (kesk.), Toimi Kankaanniemi (ps.), Kauko Juhantalo (kesk.), Anneli Jäätteenmäki (kesk.), Mauri Pekkarinen (kesk.), Tarja Filatov (sd.), Eeva Biaudet (r.) ja Pekka Haavisto (vihr.).

Heistä esimerkiksi (siirryt toiseen palveluun)Pertti Salolainen on itse ottanut esille epäoikeudenmukaisena kokemansa nykyeläkejärjestelmän.Salolainen sanoo, että järjestelmä unohtaa edustajiensa ansioita vanhemmilta hallituskausilta.

– Olen toiminut 8 vuotta ministerinä, mutta en saa siitä eläkettä. Nykyiset ministerit taas saavat, Salolainen totesi Demokraatti-lehden j (siirryt toiseen palveluun)utussa maaliskuussa.

Lisäeläkkeeseen voisivat olla oikeutettuja myös sellaiset taannoiset ministerit, jotka eivät enää istu eduskunnassa, mutta nauttivat nyt pelkkää kansanedustajan toimestaan saamaansa eläkettä.

Lisäksi tulevaisuudessa ja ajan kuluessa vanhuuseläkettä voisivat hakea Jäätteenmäen, Vanhasen ykkös- ja kakkoshallituksen sekä Kataisen hallituksen ministerit.

Valiokuntaneuvos Ritva Bäckström, joka lakia parhaillaan kirjoittaa, vastaa kysymykseen eläkkeen kohderyhmän koosta ynnä siitä, kuinka suurista eläkkeistä puhutaan, sähköpostitse näin:

– Avoimet kysymykset hahmottuvat vähitellen, kun pykäliä ja perusteluja luonnostellaan.

Päätös näyttää siis olevan vasta luonnos. Luonnos, joka on laadittu kiireessä sekä julkisuuden ja kansalaisaloitteen paineissa. Vielä kasassa on lähinnä hurskaita toiveita. Päätös kuitenkin velvoittaa sen allekirjoittaneita puolueita.

– Uskoisin, että prosessi etenee jotenkin näin: Kun luonnos on saatu kirjoitettua, valmistelun yhteydessä nousseet kysymykset esitellään ryhmäpuheenjohtajien päätettäviksi, ja sitten viimeistellään lopullinen lakialoite.

Puhemies Paula Risikko on antanut tiukan aikataulun pykälien sorvaamiselle. Valmista pitäisi olla juhannukseen mennessä, jotta lait saadaan eduskuntaan syksyllä.

Lue lisää:

Kansanedustajien sopeutumiseläkkeet lopetetaan, tilalle sopeutumisraha

Puhemies Paula Risikko lakkauttaisisopeutumiseläkkeen: Kaikki kansanedustajat sopeutumisrahalle

Suosittelemme sinulle