Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

FBI paljasti kyberoperaation, jolla suunniteltiin iskua Ukrainaan – todennäköisesti lähtöisin Venäjältä

Haittaohjelma oli saanut haltuunsa puoli miljoonaa reititintä kymmenissä eri maissa.

piuhoja tietokoneessa
Kuva: AOP
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

FBI ja muut yhdysvaltalaiset tiedustelujärjestöt ovat paljastaneet kyberoperaation, joka on ottanut haltuunsa jopa puoli miljoonaa tietokoneiden reititintä ainakin 54 maassa.

Tietoverkkoyhtiö Cisco Systems ja virustorjuntaan erikoistunut Symantec varoittivat eilen keskiviikkona hakkereiden saaneen haltuunsa mahdollisesti puoli miljoonaa reitintä, joiden avulla valmisteltiin jonkinlaista sabotaasioperaatiota.

Yhdysvaltain oikeusministeriö uskoo, että kyberiskua suunnitteli Venäjän hallitukseen kytköksissä oleva kyberrikollisten organisaatio, joka tunnetaan monella eri nimellä, kuten APT28, Pawn Storm, Sandworm, Fancy Bear tai Sofacy Group.

Ryhmittymän uskotaan tunkeutuneen mm. Yhdysvaltain demokraattisen puolueen, Maalman antidopingjärjestön WADAn ja ETY-järjestön tietojärjestelmiin.

Kyberhyökkäyksen suunniteltua tavoitetta ei tiedetä. Ukrainan viranomaisten mukaan hakkerit aikoivat todennäköisesti aiheuttaa haittaa Ukrainassa järjestettäviin suuriin yleisötilaisuuksiin, kuten jalkapallon mestarien liigan loppuotteluun tai Ukrainan perustuslain päivän juhlallisuuksiin.

Haittaohjelma teki mahdolliseksi reitittimien toimintaohjeiden muuttamisen ja niiden kautta kulkevan informaation keräämisen.

Venäjä kiistää, että se olisi suunnitellut kyberiskua Ukrainaan.

Suosittelemme