Suomen tutkimus- ja kehitysrahoituksen taso pärjäsi vertailumaille vielä vuonna 2008, mutta kymmenessä vuodessa Suomi on jäänyt pahasti jälkeen. Finanssikriisin jälkeen rahahanat ovat kuivuneet sekä julkisella puolella että yrityksissä.
Iso merkitys on ollut Nokian matkapuhelinliiketoiminnan kuihtumisella, kertoo innovaatiokeskus Business Finlandin pääjohtaja Pekka Soini aamu-tv:ssä. Nokia ja sen kanssa yhteistyötä tekevät yritykset panostivat paljon tuotekehitykseen.
– Huolestuttavaa tässä on se, että kaiken kaikkiaan yritysten omat t&k-panostukset ovat vähentyneet lähes miljardilla eurolla vuoden 2008 tasosta tähän päivään. Samaan aikaan julkiset satsaukset ovat vähentyneet, Soini sanoo.
Huonoina aikoina sekä valtio että yritykset pyrkivät herkästi hakemaan säästöjä tutkimus- ja kehitysrahoituksesta.
T&k-rahoitus luetaan usein osaksi yritystukia. Soinin mielestä lähestymistapa on täysin väärä.
– Valtion kannattaisi sijoittaa tulevaisuuteen. T&k-sijoittaminen on investointeja, ei kuluttamista. Niitä ei kannata laittaa samaan pakettiin yritystukien kanssa.
Säästökohteena tutkimus- ja kehittämistoiminta saattaa tuntua helpolta, sillä leikkausten vaikutukset eivät näy välittömästi. Soinin mukaan rahoituksesta nipistäminen kuitenkin rapauttaa kilpailukykyä pitkällä tähtäimellä.
– Tämä on sama asia, kuin jos jollakin tavalla menettäisi elämänhallinnan ja ei satsaisi omaan terveyteensä. Huonot asiat eivät välttämättä heti näy.
Tuotekehitystä tarvitaan, jotta saadaan maailmalle kaupaksi meneviä tuotteita. Nokian menestyksen takana oli vahva panostaminen tutkimukseen- ja tuotekehitykseen.
– Kun on keskitytty säästöihin, niin joskus menee lapsi pesuveden mukana. Se on huomioitu ja nyt tämä asia pitäisi korjata jo ennen seuraavaa vaalikautta. Näitä ei voi yhden vuoden sysäyksinä tehdä, vaan tähän pitää sitoutua pitkäjänteisesti, Soini sanoo.
Tällä hallituskaudella t&k-rahoitusta on leikattu selvästi. Leikkauskohteena on ollut myös Business Finlandin edeltäjä Tekes.
Soinin mukaan t&k-rahoituksen tason nostaminen lähettäisi selkeän viestin kansainvälisille toimijoille siitä, että Suomeen kannattaa investoida.
Katso myös
Suomi putoaa innovaatiotilastoissa, muut Pohjoismaat panostavat tutkimukseen ja kehitykseen