Helsingin yliopiston huhtikuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan motivaatio liikkumiseen lisääntyy eniten, kun seuraa omaa aktivisuutta ja asettaa toiminnalleen tavoitteet.
Aikaisempien tutkimusten perusteella oman toiminnan seuraaminen ja tavoitteet lisäsivät liikkumista. Nyt saman yhdistelmän nähdään kasvattavan myös motivaatiota, sanoo tutkimusta johtanut tohtori Keegan Knittle tiedotteessa.
– Tavoitteet kannattaa mitoittaa siten, että saavutuksistaan pääsee iloitsemaan säännöllisesti. Itseään saa kiittää ihan pienistäkin onnistumisista, lisää tutkimukseen osallistunut tohtorikoulutettava Johanna Nurmi Helsingin yliopistosta.
Tutkimuksessa tehdyt johtopäätökset perustuvat 200 vertailuryhmän tulosten yhdistämiseen, johon osallistui lähes 19 000 ihmistä ympäri maailmaa. He olivat taustaltaan erilaisia, ja isolla osalla osallistuneita oli ylipainoa tai jokin pitkäaikaissairaus.
Tutkimus on julkaistu Health Psychology Review –tiedelehdessä. Tutkimukseen osallistui tutkijoita Helsingin yliopistosta, skotlantilaisesta Stirlingin yliopistosta ja Maastrichin yliopistosta Alankomaista.
Liikunta toisten kanssa kannattaa
Tutkimuksen mukaan kontakti muiden ihmisten kanssa on ratkaisevan tärkeää liikuntamotivaation lisäämisessä. Myös ryhmäliikuntatunnit tai sellainen liikkuminen, jossa on mukana ohjaaja, olivat motivaation kannalta tehokkaita.
Keegan toteaa tiedotteessa, että tutkimuksen perusteella ei voi sanoa täysin varmasti, miksi juuri nämä asiat ovat motivoivampia kuin toiset.
– Syitä saattavat olla vastuuntunne edistymisestä ja entistä paremmat mahdollisuudet sosiaalisen vertailuun, hän sanoo tiedotteessa.
Tutkimukseen osallistuneen Johanna Nurmen mukaan toisen ihmisen läsnöolo ei automaattisesti tarkoita sitä, että motivaatio lisääntyisi. Hänen mukaansa on mahdollista, että toisten apu koetaan holhoavana tai kontrolloivana. Tutkimuksen perusteella ei voi myöskään tehdä sitä johtopäätöstä, että esimerkiksi yksin juokseminen olisi motivaatiotaan etsivän kannalta huonompi asia.
Olennaista oli tutkimuksen perusteella vuorovaikutuksen laatu, sanoo Nurmi.
– Kannustavaan ohjaukseen ja esimerkkiin perustuva vuorovaikutus esimerkiksi ryhmäliikuntatunnilla tai kuntosaliohjauksessa oli tehokasta. Vuorovaikutuksen pitää tuntua hyvältä, Nurmi selvittää sähköpostitse.
– Ryhmässä liikkuessa voi ehkä myös verrata itseään aloittelijoihin ja saada siitä pystyvyydentunnetta, ja toisaalta käyttää kokeneita liikkujia esikuvina. Tärkeintä on valita liikuntamuoto, josta nauttii ja ryhmä, joka on itselle sopivan tasoinen.
"Tekemällä innostuu"
Nurmi kannustaa pitämään mielessä tutkimuksessa esiin nousseita tekniikoita, jos motivaatio on päässyt laskemaan. Eli siis käytönnössä ohjattuja tunteja, mielikuvaharjoittelua, liikkumistavoitteiden asettamista ja seurantaa.
– Oman edistymisen havaitseminen voi olla yllättävän kannustava tekijä, hän sanoo.
Nurmen mukaan tutkimus osoittaa myös sen, että kannattaa rohkeasti aloittaa liikkuminen ja liittyä uusiin porukoihin.
– Helposti ajattelemme, että ihmisen täytyy ensin motivoitua ryhtyäkseen toimintaan. Tutkimus osoittaa, että tekemällä innostuu, pohtii Nurmi tutkimuksen tuloksia.
Lue myös: