Hallituksen sote- ja maakuntauudistus pyörähti jälleen uuteen asentoon, kun eduskunnan perustuslakivaliokunta otti lisäaikaa sote-lausuntonsa valmisteluun.
Perustuslakivaliokunnan lausuntoluonnos kuitenkin vuoti julkisuuteen. Lokakuuksi kaavailtujen maakuntavaalien toteutuminen on hyvin epävarmaa.
Kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Petteri Orpo ei usko, että maakuntavaalien järjestäminen lokakuussa on enää aikataulujen takia mahdollista. Asiaan vaikuttavat perustuslakivaliokunnan ottama lisäaika ja vaalijohtajan ja oikeuskanslerin näkemykset.
Orpo kiistää, että kokoomus jarruttaisi sotea tai että puoleessa ilmenisi paljon lipeämistä.
– Meillä on ollut 2–3 niin sanottua sote-kapinallista, he ovat tuoneet kantansa selkeästi julki, Orpo kommentoi Ykkösaamussa tänään lauantaina.
Äänestys menee täpärälle
Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski ilmoitti äänestävänsä sote-uudistusta vastaan. Mahdollinen äänestystulos menee siis eduskunnassa hyvin täpärälle.
– Susanna Kosken osalta olisin toivonut, että hän olisi malttanut ja odottanut, kun eduskunta nyt käsittelee tätä pakettia, mikä lopputulema on. On selvää, että jotain muutoksia pitää tehdä.
Orpon mukaan kokoomus on muuten hyvin yhtenäinen.
– Olemme toimineet neuvottelijoina ja minä puolueen puheenjohtajana sen mandaatin mukaan, minkä puoleen elimet ovat antaneet.
Mikäli sote-uudistus ei mene maaliin, niin Orpon mukaan siinä tapauksessa hallituksen jatkoa on arvioitava.
– Kyllä tämä on minusta niin iso asia, että kyllä se on silloin on vakavan harkinnan paikka.
Verotuksen painopiste siirtyy ympäristöveroihin
Perustuslakituomioistuimen perustamista Suomeen voisi Orpon mielestä pohtia, vaikka ei juuri nyt. Hän kertoo miettineensä parlamentaarista ryhmää, joka arvioisi perustuslakikysymyksiä ja sitä, onko nykyjärjestelmä ajan tasalla.
Usein kuulemma tuntuu siltä, että muutosten tekeminen perustuslakia tulkitsemalla on erittäin vaikeaa.
Kokoomuksen talouspolitiikan ydin on valtiovarainministerin mukaan laaja ja tiivis veropohja sekä mahdollisimman alhaiset verokannat. Työn verottamista pitää alentaa ja yrittämisen verotus pitää ennustettavana ja kannustavana.
Seuraavaksi Orpon mielestä on kiinnitettävä huomiota keskituloisten verotukseen, koska jo 2500 euron kuukausituloista progressio lähtee nousemaan voimakkaasti.
Lisätuloja ministeri Orpo ottaisi ympäristöveroista
– Olen juuri esitellyt verouudistuksia, jotka kiristävät hiilen verotusta. Tämä on oivallinen esimerkki siitä mitä tehdään. Painopiste siirtyy pois työn ja yrittämisen verotuksesta ympäristö-, haitta- ja välillisiin veroihin. Samalla pelastetaan maailmaa.
Katso myös:
Ymmärrätkö miten sote vaikuttaa sinuun? Kokeile Ylen pelillä