Hyppää sisältöön

Lapsiasiavaltuutettu muistuttaa peruskoulun maksuttomuudesta: köyhien perheiden lapset jäävät usein pois luokkaretkiltä

Lapsiasiavaltuutettu kertoo kuulleensa tilanteista, joissa oppilailta on pyydetty 10–30 euron osallistumismaksuja koulupäivän aikana järjestettävään toimintaan.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila moittii kuntia siitä, että ne tinkivät perusopetuksen maksuttomuudesta. Valtuutettu muistuttaa, että perustuslaki määrää perusopetuksen maksuttomaksi.

Kurttila sanoo saaneensa viime aikoina yhteydenottoja tilanteista, joissa perusopetuksen oppilailta on pyydetty 10–30 euron suuruisia osallistumismaksuja koulupäivän aikana järjestettävään toimintaan. Rahankeruun on loputtava, lapsiasiavaltuutettu painottaa.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Kurttila sanoo ymmärtävänsä hyvin, että oppilaita halutaan viedä esimerkiksi retkille.

– Jos tähän ei kuitenkaan kunnalla ole rahaa, on parempi jättää menemättä, lapsiasiavaltuutettu linjaa.

– Suomessa tehdyt selvitykset kertovat, että köyhistä perheistä tulevat lapset jäävät usein pois leirikouluista ja luokkaretkiltä. Toivon, että kunnat varaavat määrärahat koulun ulkopuolella tapahtuvaan toimintaan. Jos rahankeruu vanhemmilta jatkuu, on mietittävä järeämpiä toimia kuin yleinen informaatio-ohjaus. Lakia on noudatettava ja lasten yhdenvertaisuus on taattava, Kurttila jatkaa tiedotteessaan.

Keskustele aiheesta! Tarvitse sitä varten Yle Tunnuksen.

Luo oma Yle Tunnuksesi täällä (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle