Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Suomen Unicef ihmettelee Migrin linjaa: Turvapaikanhakijoiden lasten kuulemista tulisi kehittää yleisesti, ei rajoittaa uskontoon

Järjestö arvostelee Maahanmuuttoviraston ohjetta kuulla Suomessa kristinuskoon kääntyneiden perheiden lapsia.

Koristeviirejä kattoon Salmiranta lelu lastenhuone vastaanottokeskus Jyväskylä vok
Kuva: Mariam Hamad
Mikko Leppänen
Avaa Yle-sovelluksessa

YK:n lastenjärjestön Unicefin Suomen haara katsoo, että turvapaikanhakijalasten kuulemista ei pitäisi rajoittaa uskontoasioihin.

Suomen Unicef kertoo tiedotteessaan, että julkisuuteen tullut Maahanmuuttoviraston eli Migrin ohje kristinuskoon kääntyneiden perheiden alle 12-vuotiaiden lasten kuulemisesta herättää ihmetystä järjestössä.

Migri perusteli lasten kuulemista nimenomaan Unicefin raportilla, jossa sanotaan, että kuulemiskäytäntöjä pitäisi laajentaa alle 12-vuotiaisiin perheiden kanssa Suomeen saapuneisiin lapsiin.

– Se, että lapsia kuultaisiin juuri uskonnosta, on outoa, koska Suomessa lapsen uskonnosta päättävät hänen huoltajansa. Lapsen oikeuksien sopimuksessakin tunnistetaan tältä osin vanhempien ja laillisten huoltajien rooli, sanoo Suomen Unicefin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki tiedotteessa.

Unicefin kannanotosta kertoi ensimmäisenä Kirkko ja kaupunki -lehti.

– Toivommekin, että ohjeistusta korjattaisiinkin siihen suuntaan, että Maahanmuuttovirasto pyrkii kehittämään lasten kuulemista yleensä, jatkaa Hetemäki.

Hänen mielestään erityisen haavoittuvassa asemassa olevien turvapaikanhakijalasten kuulemisessa tulisi olla suurempi rooli lastensuojeluviranomaisella.

Suomen Unicefin mielestä Suomi ei huomioi tarpeeksi turvapaikkapolitiikassaan YK:n lapsen oikeuksien sopimusta. Järjestön mukaan Suomi ei ole ottanut lapsen etua riittävästi huomioon turvapaikkapäätöksissä.

Suosittelemme sinulle