Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Alaikäiset maksavat nettipelejä ja vedonlyöntiä lähikioskin anonyymillä "luottokortilla"

Paysafecard on nuorille tuttu maksuväline netissä, sillä alaikäinen voi ostaa sen lähikaupasta. Keskustele aiheesta jutun lopussa.

Paysafecard, taustalla verkkopeli.
Tällaiselta näyttää lähikaupoissa ja -kioskeissa myynnissä oleva luottokortin korvike Paysafecard. Kuva: Matti Myller / Yle
Annika Martikainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Joensuulainen 17-vuotias Valtteri Mäkelä on tyypillinen Paysafecardin asiakas: alaikäinen, joka ostaa pelejä tai niiden lisäosia netistä. Ensimmäiset Paysafecardit hän osti yläkoulussa.

– Ihan kaikki ostamani pelit on ostettu Paysafecardilla: CS:GO, GTA ja niin edelleen. Aika paljon rahaa niihin on mennyt vuosien aikana. Monta sataa euroa, sanoo Mäkelä.

Äiti on yleensä aika kiireinen, joten hän ei ehdi olla maksamassa minun ostoksiani netissä.

17-vuotias Valtteri Mäkelä

Mäkelä kertoo, kuinka maksaminen käy Paysafecardilla eli tuttavallisemmin Paysafella: Kioskilta ostetaan esimerkiksi 10 euron Paysafecard-maksukuitti, jossa on koodi. Koodin avulla voidaan sitten maksaa 10 euron edestä erilaisia nettipalveluita, kuten pelejä, rahapelejä sekä musiikki- ja viihdepalveluita.

Maksu hoituu anonyymisti eikä se vaadi luotto- tai muuta maksukorttia. Paysafen suosio nuorten keskuudessa selittyy sillä, että sen ostamiselle ei ole ikärajaa.

Poika istuu riippukeinussa ja lukee Mooli-kirjaa
Vielä yläkoulussa Valtteri Mäkelä käytti rahaa peleihin, mutta nyt lukiossa pelaaminen on jäänyt vähemmälle. Kuva: Annika Martikainen / Yle

Miksi Mäkelä ei ole pyytänyt vanhempiaan maksamaan maksukortillaan? Käytännön syistä.

– Äiti on yleensä aika kiireinen, joten hän ei jaksa tai ehdi olla maksamassa minun ostoksiani netissä. Helpompi se on silleen, että minä käyn itse ostamassa. Kyllä äitini tietää, että ostan pelejä, eikä se häntä haittaa.

– Nykyään pelaaminen on jäänyt vähemmälle, Joensuun lyseon lukiossa opiskeleva Mäkelä jatkaa.

Vedonlyöntiin parikymmentä euroa

17-vuotias Tuomas Hartikainen on taas hieman epätyypillisempi Paysafen asiakas. Hän on siirtänyt sen avulla rahaa ulkomaalaisille vedonlyöntisivustoille. Tili on hänen isänsä, sillä tilin omistajan tulee olla täysi-ikäinen. Isä on perillä poikansa vedonlyönnistä ja siihen käyttämistä rahasummista.

– Jalkapalloon meni pari kertaa kymppi, sanoo Joensuussa asuva Hartikainen.

– Oli paljon helpompi, että minä siirsin rahan suoraan Paysafellä. Muuten olisin ensin joutunut maksamaan iskälle ja hän olisi sitten laittanut rahan vedonlyöntitilille.

Tuomas Hartikainen istuu Joensuun lyseon lukion kahvion sohvalla
Tuomas Hartikainen tuntee muitakin alaikäisiä, jotka ovat pelanneet nettirahapelejä Paysafecardin avulla, mutta kovin yleistä se ei hänen kaveripiirissään ole. Kuva: Annika Martikainen / Yle

Hartikainen kertoo pelaavansa melko pienillä panoksilla, mutta hänen mukaansa hurjimmat nuorten nettirahapeleihin käyttämät summat liikkuvat tuhansissa euroissa. MTV uutisoi, että ulkomaisten nettirahapelien ikärajojen valvonta ei ole ollut aukotonta.

Nuoriso-ohjaaja Petja Hamuselle Paysafecard on tullut tutuksi Pyhäselän alueen nuorisotyössä Pohjois-Karjalassa. Hamunen on perillä pelimaailmasta, sillä vielä muutama vuosi sitten hänkin vietti paljon aikaa tietokoneella örkkejä mäiskien ja kilpa-auton ratissa.

Hamusen mukaan nuoret käyttävät Paysafea juuri sen helppouden takia: harvalla nuorella on omaa maksukorttia, jolla voisi maksaa verkossa. Voi myös olla, etteivät vanhemmat halua antaa luottokorttitietojaan ulkomaisille nettisivuille.

– Minusta on ihan fiksua, että nuoret käyttävät Paysafea maksamiseen, koska se on turvallinen maksuväline esimerkiksi pelikauppa Steamiin, sanoo Hamunen.

Suosituimpien pelien hinnat lähtevät tänä päivänä noin 50 eurosta.

Emme ota kantaa Paysafecardin myynnin ikärajaan. Valvonta kuuluu vanhemmille

Sanna Toijonen

Yläkoululaisten suosiossa

R-kioskin palveluiden kategoriapäällikkö Sanna Toijonen arvioi, että Paysafecard on erityisen suosittu pelaavien nuorten keskuudessa. Myös nuoriso-ohjaaja Hamusen kokemuksen mukaan tyypillinen Paysafecardin ostaja on 13–16-vuotias poika, joka käyttää rahan pelien ostamiseen.

Näettekö yhtään ongelmallisena sitä, että alaikäiset käyttävät Paysafecardeja maksamiseen, mahdollisesti ilman vanhempien valvontaa?

– R-kioski toimii jälleenmyyjänä, emmekä ota kantaa Paysafecardin ikärajaan. Valvonta kuuluu vanhemmille, sanoi Toijonen haastattelussa.

Jutun julkaisun jälkeen Toijonen halusi lisätä, että R-kioskin ohjeituksen mukaan myyjän on syytä kieltäytyä myymästä Paysafecardeja ja nettipalveluiden lahjakortteja alle 18-vuotiaille, mikäli kertaostos on yli 50 euroa.

Keskon myyntipisteissä ei myöskään ole asetettu ikärajaa Paysafen myymiselle, mutta konsernin sisäinen vastuullisen myynnin ohjeisto koskee myös Paysafecardeja ja lahjakortteja.

– Jos on pienistä ostoksista kyse, niin silloin se on lapsen päätösvallassa oleva asia. Jos lapsi taas ostaa isolla summalla tai jos sama lapsi ostaa toistuvasti, myyjän tulisi kysyä, että onko lapsella lupa ostokseen, sanoo Keskon palvelujohtaja Petri Toivonen.

Pelin ikärajan kiertäminen onnistuu ilmankin

Anonyymi maksaminen ei ole täysin ongelmatonta. Itävallasta ja Lontoosta käsin toimiva Paysafe Holdings UK Limited rajoittaa, kuinka paljon yksi myyntipiste saa päivässä myydä Paysafe-maksukoodeja. Toijonen ei halua paljastaa tarkkaa myyntirajaa, mutta Ylen tietojen mukaan ainakin Joensuun keskustan R-kioskeissa Paysafecardeja saisi myydä enintään 500 euron edestä päivässä.

Toijosen mukaan myyntirajalla halutaan estää rahanpesua sekä muita väärinkäytöksiä. Tarkkoja myyntimääriä Toijonen ei halua paljastaa.

– Sanotaan nyt, että Paysafecard on ihan merkittävä tuote meidän valikoimassamme ja on edelleen erittäin kiinnostava. Se on ollut meillä myynnissä jo useamman vuoden, ja tälle palvelulle näyttää edelleen olevan kysyntää, sanoo Toijonen.

Muun muassa Aamulehti on kirjoittanu siitä, kuinka Paysafecardia käytetään pelien ikärajojen kiertämiseen. 17-vuotiaan Mäkelän mukaan tämä kritiikki on turhaa, koska iän valehteleminen on niin helppoa muutenkin.

– Iästä ei vaadita mitään todistuksia missään, kun pelin ostaa, sanoo Mäkelä.

Yle Uutiset ei tavoittanut Paysafecardin edustajaa kommentoimaan asiaa.

Uutista täydennetty 29.05.2018 klo 9:28: Lisätty Keskon kommentti. 29.05.2018 klo 10:24: Lisätty R-kioskin ohjeisto Paysafecardien myynnistä alaikäisille.

Lue lisää:

Jopa 7-vuotiaalle voi hankkia pankin maksukortin – helpottaa elämää, tuo myös riskejä

Suosittelemme sinulle