Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Kokoomus temppelinharjalla: Soten valinnanvapaus ravistelee taas Sipilän hallitusta

Kokoomuksen pahimmat pelot toteutuvat, jos hallituksen sote-uudistuksesta jää lopulta käteen maakuntahallinto ja valinnanvapauden toteutuminen siirtyy hamaan tulevaisuuteen.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) eduskunnan täysistunnossa.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) eduskunnan täysistunnossa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Pekka Kinnunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Sipilän hallituksen sote-enemmistö eduskunnassa on kutistunut hiuksen hienoksi. Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen läpimeno ei kestäisi enää uusia irtiottoja hallituspuolueiden riveistä.

Temppelinharjalla olevassa kokoomuksen eduskuntaryhmässä odotetaan jännityksellä, mitä muutoksia perustuslakivaliokunta vaatii valinnanvapauteen ja sote-palvelujen rahoitukseen.

– Tunteet käy kuumana, koska tehdään niin isoa uudistusta, kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo kuvaili tilannetta lauantaina TV yhden ykkösaamussa.

Maakunnat ja valinnanvapaus eri tahtiin?

Kokoomuksen eduskuntaryhmän ensimmäinen sote-kapinallinen Elina Lepomäki perusteli jo maaliskuussa irtiottoaan sillä, että hallituksen maakunta-sotesta näyttää toteutuvan keskustan hellimä maakuntavetoisuus, mutta kokoomuksen lempilapsi, valinnanvapaus, jää herran haltuun.

Perustuslakivaliokunnasta viime viikolla vuotanut valiokuntakäsittelyn alkuvaiheen lausuntoluonnos tukee Lepomäen kuvailemia pelkoja.

Vaikka lausuntoluonnos vielä valiokunnan käsittelyssä varmasti jonkin verran muuttuu, niin sen perussävy on jo näkyvissä.

Perustuslakivaliokunnan kuulemat asiantuntijat ovat korostaneet, että valinnanvapauden toteuttamisessa tarvitaan lisää aikaa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä joutuu punnitsemaan, onko porrastettu valinnanvapaus parempi kuin ei valinnanvapautta lainkaan.

Vartiainen: Sote-menot pidettävä kurissa

Julkisuuteen vuotaneen lausuntoluonnoksen mukaan perustuslakivaliokunta haluaa takeet sote-palvelujen riittävästä rahoituksesta.

Monen kokoomusedustajan arvojärjestyksessä sosiaali- ja terveysmenojen kurissa pitäminen on koko sote-paketin naru.

– Olen lähtenyt politiikkaan vahvistamaan Suomen julkista taloutta, en sitä heikentämään. Ja uskonpa tässä asiassa puhuvani koko ryhmän suulla, kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.) julistaa.

Vartiaisen mukaan valinnanvapauden pitää toteutua, koska kilpailun kautta saadaan paremmat palvelut ilman liiallista kulujen nousua.

– Siinä pitää olla riittävä kustannuskontrolli niin, että myös sote-menot ovat mukana julkisessa menokehyksessä niin kuin kaikkien menojen on tietysti oltava, Vartiainen linjaa.

Raassina: Johtopäätökset myöhemmin

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sari Raassina rauhoittaa sote-myrskyä. Raassinan mukaan johtopäätösten aika on, kun perustuslakivaliokunnan lausunto ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö valmistuvat.

– Minun mielestäni voimme ottaa nyt ihan rauhallisesti ja katsoa, että mihin suuntaan tämä on menossa ja tehdä johtopäätökset myöhemmin, Raassina tyynnyttelee.

Raassina ei ole kuullut, että kokoomusryhmästä löytyisi lisää kapinallisia.

– Minulla ei ole tietoa siitä, että meillä olisi ryhmässä sellaista kriittisyyttä, joka johtaisi hallituksen esityksen vastaan äänestämiseen, Raassina arvioi.

Kokoomuksen ryhmästä Susanna Koski ja Elina Lepomäki ovat ilmoittaneet äänestävänsä sote-pakettia vastaan ja ryhmästä eronnut Harry Harkimo on samalla tiellä.

Sarkomaa: Maakunnat ja valinnanvapaus yhdessä

Tänäänkin koko päivän koolla ollut sosiaali- ja terveysvaliokunta saa mahdollisesti tällä viikolla käsiinsä perustuslakivaliokunnan lausunnon.

– Katsotaan nyt perustuslakivaliokunnan lausunto, mutta jos siellä esimerkiksi edellytetään vaiheistusta, niin sitten sitä vaiheistetaan, kokoomuksen ryhmää valiokunnassa johtava Sari Sarkomaa kuvailee.

Sarkomaan mukaan on tärkeää katsoa kokonaisuus. Maakunnat ja valinnanvapaus kulkevat kokoomuksen ajattelussa käsi kädessä.

Lue myös:

Näin hallituksen sote-piinaviikot jatkuvat – Katso ratkaisevat hetket

Analyysi: Nyt alkoi hallituksen kohtalon viikko – Orpon lausuntoon oli piilotettu viesti

Sipilä: Sote-irtiotot on nyt enemmän tai vähemmän nähty

Suosittelemme sinulle