Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Tanska pakottaa ongelmalähiöiden yksivuotiaat päivähoitoon oppimaan kieltä ja maan tapoja

Jos lapsi ei osallistu varhaiskasvatukseen, vanhemmat voivat menettää lapsilisät.

Lapsi päiväkodissa.
Kuva: Yle
Hannele Muilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Tanskan ongelmalähiöissa asuvien yksivuotiaiden lasten on jatkossa osallistuttava varhaiskasvatukseen vähintään 25 tuntia viikossa. Ongelmallisiksi luokiteltuja alueita on kaikkiaan 55. Asiasta kertoo Tanskan radio DR verkkosivuillaan.

Tarkoituksena on opettaa lapsille tanskaa ja esitellä heille tanskalaisia tapoja, perinteitä ja arvoja. Jos vanhemmat kieltäytyvät viemästä lasta hoitoon, he saattavat menettää lapsilisät.

Lain perusteella 700 lasta pakotetaan päivähoitoon.

Tanskan keskustaoikeistolaisen Venstren vetämä vähemmistöhallitus sekä oppositiossa olevat populistinen maahanmuuttovastainen Tanskan kansanpuolue ja sosialidemokraatit sopivat asiasta tänään.

– Kun asuu haavoittuvalla alueella, lapsella ei ole samoja mahdollisuuksia kuin muualla maassa, perustelee lapsi- ja sosiaaliministeri Mai Mercado DR:lle.

– Jos kasvaa rinnakkaisessa yhteiskunnassa eikä tunne tanskalaisia arvoja, on tärkeää oppia ne.

Ministerin mielestä tanskalaisarvojen opettaminen yksivuotiaalle ei ole turhan aikaista.

– Voi olla korkeatasoiset ja demokraattiset arvot lapsen tasolta.

Tanskalaisten kielenkäytössä ongelmalähiöistä on alettu puhua ghettoina. Päivähoitoon pakottaminen on osa laajempaa suunnitelmaa, jolla Tanska aikoo kitkeä maasta ghetot vuoteen 2030 mennessä.

Alueilla asuu paljon maahanmuuttajia, on työttömyyttä, huono-osaisuutta ja rikollisuutta.

Vain kolmasosa lapsista voisi tulla ongelma-alueilta

Hallitus esittää myös, että päivähoidossa vain joka kolmas lapsi saisi olla kotoisin ongelma-alueelta. Tällä halutaan lisätä päiväkotien moninaisuutta.

Päiväkodissa jo kirjoilla olevia lapsia ei kuitenkaan siirretä toisaalle eikä vanhempia pakoteta lähettämään lapsiaan ongelmalähiöiden päiväkoteihin.

Tanskan kansanpuolue ei ole mukana tässä päätöksessä. Puolueen edustaja Carolina Madelene Maier arvelee, että monikaan ongelma-alueiden päiväkodeista ei saavuttaisi kolmasosan tavoitetta vaan lopettaisi toiminnan.

– Jos halutaan lakkauttaa rinnakkaisyhteiskunta, täytyy lopettaa se osa, joka ei ole kuten muut.

Hallitus panostaa myös uusien päiväkotien perustamiseen ja päivähoidon tekemiseen houkuttelevammaksi 200 miljoonaa kruunua eli noin 27 miljoonaa euroa. Uusien sääntöjen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2020 alussa.

Lue myös:

Tanskan hallituksen linjaus ongelmalähiöiden rikollisuutta vastaan: rikoksista kaksinkertainen rangaistus

Suosittelemme