Merivesi on pysytellyt matalalla maaliskuusta lähtien. Vaikutukset näkyvät isosti Merenkurkussa, missä vedet ovat matalia ja kivikkoisia. Tutuille reiteille on ilmestynyt aivan uusiakin kiviä!
Vaasassa oli vedenkorkeus tiistaina aamulla noin 30 - 35 senttiä normaalitasoa alempana. Ennusteen mukaan vesi laskee vielä reilu kymmenen senttiä lähipäivien aikana.
Kokeneen veneilijän ja Aurinkoreitti Osuuskunnan puheenjohtajan John Ericssonin viesti vesillä liikkuville on selväsanainen.
– Nyt kannattaa pysyä virallisilla, yhtenäisellä viivalla merkityillä reiteillä, jotka löytyvät Liikenneviraston merikorteista. Ne väylät on perusteellisesti tutkittu, eikä ongelmia tule, vaikka merivesi on 30 - 40 senttiä normaalitasoa alempana.
– Jos tällaisella reitillä ajaa kivelle, voi olla melko varma, ettei ole väyläalueella!
Merikorteissa on myös katkoviivalla merkittyjä yleisiä väyliä. Niiden syvyyttä ei ole tarkistettu kunnolla ja niitäkin on Ericssonin mukaan syytä vältellä matalan veden aikana.
– Lisäksi täällä Vaasan lähialueilla on runsaasti pieniä epävirallisia venekerhojen merkitsemiä reittejä, joiden syvyydestä ei ole takuita. Yleensä kun kiviä kolistellaan, se tapahtuu näillä epävirallisilla väylillä, toteaa Ericsson.
Toukokuu yllätti
Tänä keväänä veneilykausi käynnistyi normaalia aikaisemmin. Matalan meriveden lisäksi on riskiä lisännyt se, että toukokuussa osa väylistä on vielä talven jälkeen tarkistamatta. Kaikkia jäiden liikuttamia viittoja ei ole vielä ehditty siirtää paikoilleen.
– Venekerhot, jotka huoltavat virallisia reittejä, ovat antaneet Liikennevirastolle lupauksen, että noin kuukausi jäiden lähdön jälkeen reitit ovat kunnossa. Nyt vielä se työ on osin tekemättä, huomauttaa Ericsson.
– Kesäkuun alkuun tai ainakin juhannukseen mennessä kaikki Liikenneviraston merikorteissa olevat väylät ovat varmasti kunnossa.
Ericsson muistuttaa, että vastuu on aina kuitenkin viime kädessä veneen kipparilla. Varovaisuuteen on aihetta, koska kiville ajon seuraukset voivat olla kohtalokkaat.
– Onneksi moottorit yleensä katkeavat alapäästä ja veneen perä pysyy ehjänä. Mutta niinkin pahasti voi käydä, että perä hajoaa ja vene uppoaa. Tällaista on tapahtunut ja ihmishenkiäkin sen takia menetetty, kertoo Ericsson.
Kallis lasku ja pitkä odotus
Veneilykauden alku on ollut kiireinen, mutta ei ehkä aivan niin kiireinen kuin säiden perusteella olisi voinut odottaa, toteaa Hydrolink Boatcenterin yrittäjä Mats Carlson Vaasasta.
Vaasalaisessa venehuollossa kiviin kolisseita moottoreita ja veneitä korjataan jatkuvasti ja pitkin kesää. Parhaillaan työn alla on kaksi isoa perämoottoria. Toinen moottori on lähes katki keskeltä.
– Hyvin äkkiä moottorista lähtee koko alaosa, jos ajaa kiville kovalla vauhdilla, ja silloin korjauskulutkin ovat helposti 5000 euron luokkaa, toteaa Carlson.
Myös potkurin hajoaminen tietää isoa laskua, jos kysymyksessä on iso moottori ja teräspotkuri.
– Kun teräspotkuri tarttuu kiinni, niin yleensä myös akseli hajoaa ja akseli onkin tärkeätä aina tarkistaa - muuten voi tulla vieläkin isompi lasku jälkeen päin.
Carlson lupaa, että nyt korjattavana olevien moottoreiden omistajat pääsevät vesille vielä tänä kesänä. Aikaa remontti kuitenkin saattaa viedä useita viikkoja, sillä oma aikansa menee myös korvausasioiden selvittelyyn vakuutusyhtiöiden kanssa.
Usein kiville ajon seurauksena myös veneen köli ja pohja vaurioituvat. Silloin edessä voi olla pitempikin veneilytauko.
– Jos on vähän isompi vene, voi mennä koko kesä ennen kuin vene on laminoitu moneen kertaan ja lopuksi maalattu, toteaa Mats Carlson.