Joensuulaisen Riina Lappalaisen treenausmusiikkina on tänään Calvin Harrisin elektroninen poppi. Kuntosalilla Lappalainen ei volyymissa säästele, vaan musiikki soi kuulokkeista täysillä.
– En pystyisi keskittymään niin hyvin salilla, jos ei olisi musiikkia. Siinä pääsee omaan maailmaansa, kun kuuntelee ihan sitä, mistä itse tykkää.
Maailman terveysjärjestö WHO:n arvion mukaan yli miljardin nuoren ja nuoren aikuisen korvat on vaarassa erilaisten viihdelaitteiden ja -tapahtumien takia. Merkittävä nuorten kuulon heikentäjä ovat kuulokkeisiin kytketyt älypuhelimet, pelit ja elokuvat.
– Tällä hetkellä monen nuoren kuulo on jo heikentynyt, sanoo Kuuloliiton viestintäpäällikkö Juha Hietala.
Hän viittaa tutkimukseen, jonka mukaan joka viides Suomen varusmies kuulee huonosti.
–Syynä on se, että altistumme suurelle määrälle melua. Kuulokkeilla kuuntelu on yksi osa tätä, sillä kuulokkeilla kuuntelu on lisääntynyt älypuhelimien myötä huomattavasti, sanoo Hietala.
Kuulovamma kehittyy hitaasti ajan mittaan
Joensuulaisella kuntosalilla basso pumppaa sekä kaiuttimista että aamutreenaajien kuulokkeista. Riina Lappalainen ei ole kovinkaan paljon miettinyt musiikin kuuntelun vaikutusta kuuloon. Äänentason rajoittamisen sijaan hän panostaa hyvään saundiin.
– Minulla on todella laadukkaat kuulokkeet. Veikkaan, että nämä ovat parhaat mahdolliset kuulokkeet kovaa kuuntelemiseen, sanoo Lappalainen, jolla on valkoiset, korvat peittävät merkkikuulokkeet.
Jalkaprässirääkkiä lopetteleva Sini Niemi puolestaan on maltillisempi luureistaan soivan rokin, popin ja hevin äänentasossa.
– Sen verran kovalla pitää olla, että taustaäänet jotenkin peittyy, mutta ei liian kovallakaan. Suojelen omia korviani, Niemi sanoo ja esittelee korvakäytävään meneviä nappikuulokkeita.
Milloin kannattaa sitten huolestua? Kun korvissa alkaa soida tinnitus.
– Se on varoitusmerkki siitä, että korvat ovat rasittuneet, sanoo Hietala.
Salakavalaa kuulovammassa on se, että useimmiten kuulovamma kehittyy vähitellen ajan mittaan. Harvoin kuulokyky laskee yhtäkkiä.
– Siksi kuulonsuojaus on haasteellista, koska se pitäisi olla mielessä koko ajan, sanoo Hietala.
Näin musiikki ei vie kuuloasi
Älä peitä melua musiikilla. Musiikin volyymi nousee helposti vaarallisen korkealle, jos sitä käyttää taustamelun peittämiseen.
Ei koko päivää luurit korvilla. Kuulokkeilla suositellaan musiikin kuuntelua vain muutaman tunnin ajan päivässä. Korvat tarvitsevat lepoaikaa palautuakseen.
Yli 85 desibeliä vahingoittaa kuuloa. Se vastaa esimerkiksi runsaan kaupunkiliikenteen melua. Sata desibeliä voi tehdä jo vartissa pysyvää vahinkoa.
Nappikuulokkeet voivat tehdä tuhoa. Korvat peittävät kuulokkeet ovat turvallisimmat kuulolle, sillä ne vaimentavat ympäriltä tulevaa melua. Nappikuulokkeissa haitallista on se, että ne tulevat suoraan korvakäytävään.
Panosta laadukkaisiin luureihin. Mitä laadukkaammat kuulokkeet, sitä matalampi äänentaso riittää.
Lue lisää: