Pälkäneläinen eläinsuojeluneuvoja Hanna al-Saedi haluaa esittää avunpyynnön eläinten puolesta. Kuiva ja kuuma toukokuu koettelee kaikenlaisia eläimiä.
– Tämä ei ole leikin asia. Pitäisi julistaa eläinten hätätila, al-Saedi sanoo.
Esimerkiksi siili- ja oravaemot ovat kovilla.
– Kun eläin kuivuu, se jää kyhjöttämään ja nyhjöttämään jonnekin tai sitten se vain pyörii ympyrää, al-Saedi sanoo.
Al-Saedi harmittelee, että keväästä tuli näin kuiva juuri nyt, kun siilikantaa oli saatu hieman elpymään.
Myös Facebookin Oulun siiliapu -yhteisössä on havaittu siilien nestehukka. Yhteisöä ylläpitävä Tiina Mansikka kertoo, että heille on tullut muutamia kyselyjä janoisista siileistä Oulun seudulta.
– Voit olla avuksi luonnonvaraisille siileille ja muille eläimille laittamalle pihoille matalia astioita, joissa on puhdasta juomavettä. Autetaan yhdessä, Oulun siiliapu kirjoittaa julkaisussaan.
Puhdas vesi kelpaa kaikenlaisille eläimille
Eläinten auttaminen olisi aika helppoa. Al-Saedin neuvot ovat yksinkertaiset: Puhdasta vettä laakeissa astioissa sekä näkyville paikoille että puskien juurille. Vesi kannattaa vaihtaa vähintään päivittäin, mieluummin aamuin illoin.
Al-Saedi itse pitää vettä esimerkiksi vadeissa. Niistä vesi kelpaa monenlaisille eläimille, muun muassa eri linnuille.
– Linnut tykkäävät laskeutua siihen reunalle. Ne käyvät peseytymässä ja juomassa. Sitä on tosi kiva seurailla, al-Saedi sanoo.
Isoon astiaan kannattaa laittaa apulauta tai -keppi, jotta oravat tai muut pääsevät tarvittaessa myös pois astiasta. Siilille parempi on toki matala lautanen.
– Esimerkiksi savinen kukkaruukun alunen on hyvä. Siili saattaa mennä siihen uimaan, käydä viilentämässä masuaan. Saattaa nähdä tosi mahtavia luonnonnäytelmiä, kun sen pienen vaivan näkee, al-Saedi sanoo.
Museoamanuenssi tapasi lepäilevän siilin
Myös Tampereen luonnontieteellisen museon museoamanuenssi Tomi Kumpulainen on tavannut tänä keväänä siilin, jota epäili janon uuvuttamaksi. Siili oli poikkeuksellisesti liikkeellä päiväsaikaan puistomaisessa ympäristössä. Mieluiten siili liikkuu yöllä ja iltahämärässä.
Siili meni kasvillisuuden joukkoon, oli selvästi hereillä, mutta ikään kuin lepäili.
– Koska se oli hyvin kuuma paikka, kävi myös mielessä, että oliko siinä siilille vain liian kuuma olla. Vaikea sanoa, mutta luulisin, että jos se olisi sille kuuma, se olisi mennyt varjoisampaan paikkaan, joita siinä oli lähellä, Kumpulainen pohtii.
Kumpulainen arvioi, että periaatteessa siili on sopeutunut lämpimään ilmastoon, koska siilejä esiintyy Etelä-Eurooppaa myöten. Paikallisesti siili voi toki joutua olosuhteisiin, joissa janon sammuttaminen vaikeutuu.
Pääskyiltä loppuu pesäsavi
Viime viikolla Birdlife tiedotti, että pitkä helteinen jakso aiheuttaa vaikeuksia pääskyille. Sopivaa pesänrakennussavea on huonosti saatavilla, koska lätäköt ja savikot ovat kuivuneet.
Birdlifen mukaan pääskyjä voi auttaa kastelemalla tai tekemällä lätäköitä sopiviin avoimiin savisiin paikkoihin tai tuomalla pihapiiriin pesänrakennusaineeksi savea, joka pidetään kosteana.