Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Selvitys: Lähes kolmannes parisuhteessa olleista naisista on kokenut nykyisen tai entisen kumppanin väkivallan

Tänään ilmestyneessä selvityksessä tutkailtiin turvallisuuden toteutumista eri sukupuolten ja väestöryhmien kannalta. Keskustele aiheesta jutun lopussa.

Väkivallasta tullut mustelma
Kuva: Henrietta Lehtinen
Mikael Mikkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomessa naiset kohtaavat lähisuhdeväkivaltaa EU-maista toiseksi eniten. Suomen edelle kiilaavat tasaväkisesti Latvia ja Tanska.

Suomessa naiset kokevat väkivaltaa useimmiten lähisuhteissa tai työtehtävissä. Parisuhteessa olleista naisista 30 prosenttia on kokenut nykyisen tai entisen kumppanin käyttämää väkivaltaa.

Asia ilmenee ilmenee tänään torstaina julkistetussa sisäministeriön teettämästä Onko Suomi maailman turvallisin maa kaikille? -selvityksestä. Selvityksessä tutkailtiin turvallisuuden toteutumista eri sukupuolten ja väestöryhmien kannalta.

Suurin osa naisiin kohdistuvista henkirikoksista tapahtuu parisuhteessa. 61 prosenttia tapauksista tekijänä oli puoliso, seurustelukumppani tai entinen kumppani ja yhdeksässä prosentissa muu lähiomainen.

Noin 20 prosentissa tapauksista tekijänä oli tuttava. Vain 10 prosenttia naisiin kohdistuneista henkirikoksista uhri ei tuntenut tekijää lainkaan.

Selvityksessä ilmeni myös, että maahanmuuttajataustaiset ja vammaiset nuoret kokevat muita nuoria enemmän väkivaltaa ja sen uhkaa.

Väestöryhmien turvallisuudesta tiedetään vähän

Vammaiset naiset ja maahanmuuttajanaiset kokevat väkivaltaa kaksi–kolme kertaa enemmän kuin valtaväestön naiset.

Yksi maahanmuuttajataustaisia tyttöjä koskeva väkivaltariski on sukuelinten silpominen, sillä tyttöjä lähetetään kotimaihin toimenpidettä varten.

Vuosina 2010–2011 maahanmuuttajat joutuivat pahoinpitelyrikoksen uhriksi kaksi ja puoli kertaa kantaväestöä todennäköisemmin. Korkein riski joutua pahoinpitelyn uhriksi oli Lähi-idästä ja Afrikasta kotoisin olleilla ja matalin Itä-Aasiasta, Pohjois-Amerikasta, Oseaniasta ja Kaakkois-Aasiasta muuttaneilla.

Yksi selvityksen tulos on myös se, että eri väestöryhmien turvallisuudesta tiedetään liian vähän.

Turvattomuutta aiheuttavat asiat jakautuvat kovin eri tavoin eri sukupuolten välille. Myös muut ominaisuudet kuten ikä, asuinpaikka, tulotaso, perhetausta ja koulutus vaikuttavat paljon turvallisuuteen.

Selvitystä varten kerättiin näkemyksiä turvallisuuden parissa toimivilta organisaatioilta kyselyllä ja haastatteluilla. KPMG ja WoM laativat selvityksen sisäministeriön toimeksiannosta. Selvitys on osa Naisjärjestöjen Keskusliiton ja tasa-arvoasiain neuvottelukunnan 100 tasa-arvotekoa -hanketta.

Jutun otsikkoa ja toista kappaletta muokattu 1.6.18 kello 7.18: KPMG:n tekemässä raportissa oli virhe. Parisuhteessa olleista naisista 30 prosenttia on kokenut nykyisen tai entisen kumppanin käyttämää väkivaltaa – ei 22 prosenttia.

Suosittelemme sinulle