Hyppää sisältöön

Ihmisoikeustuomioistuin tuomitsi Liettuan ja Romanian: CIA:n vankeja kidutettiin kuukausia salaisissa vankiloissa

Valitukset tehneet miehet ovat edelleen Guantanamon vankilassa.

Kuubassa sijaitseva Guantanamon vankileiri perustettiin terrorismin vastaisen sodan yhteydessä. Kuva: Julian Simmonds / AOP

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on tuominnut Liettuan ja Romanian lukuisista Euroopan ihmisoikeussopimuksen rikkomuksista.

Maat todettiin Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n rikoskumppaneiksi, kun CIA otti kiinni, kuljetti ja kuulusteli kidutusta käyttäen terrorismista epäiltyjä henkilöitä.

Palestiinalainen Abu Zubaydah ja Saudi-Arabian kansalainen Al Nashiri olivat tehneet valituksen. CIA oli ottanut miehet kiinni, kuulustellut heitä useissa vankiloissa eri maissa ja lopulta siirtänyt Guantanamon vankilaan Kuubaan, missä he ovat edelleen.

CIA otti heidät kiinni vuonna 2002. Heitä epäiltiin korkea-arvoisiksi toimijoiksi terroristijärjestö al-Qaidassa.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin antoi tuomiot Liettualle ja Romanialle pääosin samoin perustein. Maat olivat rikkoneet ihmisoikeussopimuksen artikloita 3 (kidutuksen kielto), 5 (oikeus vapauteen ja turvallisuuteen), 8. (oikeus perhe- ja yksityiselämään) ja 13 (oikeus tehokkaaseen oikeussuojaan).

Nashirin vailtuksen johdosta Romania sai myös tuomion artiklan 6. 1. momentin (oikeus oikeudenkäyntiin kohtuullisessa ajassa) ja 2 (oikeus elämään) perusteella.

Liettuan ja Romanian viranomaiset olivat tienneet vankiloiden toiminnasta ja vankien kaltoinkohtelusta, mutta tehneet silti yhteistyötä CIA:n kanssa.

Kuukausia kestänyt kidutus tuntemattomissa paikoissa

Oikeus totesi, että konkreettisia todisteita CIA:n toiminnasta ei ollut, mutta useista lähteistä saatujen tietojen perusteella voitiin todeta, että miesten esittämät syytökset pitivät paikkansa ja että tuomiot voitiin julistaa.

Zubaydahin todettiin olleen Liettuassa sijainneessa salaisessa vankilassa helmikuusta 2005 maaliskuuhin 2006.

Zubaydahia oli kidutettu mm. siten, että hänen kasvoilleen oli kaadettu vettä niin, ettei hän ollut voinut hengittää. Häntä oli lyöty kasvoihin ja paiskottu päin seinää. Häntä oli pidetty kapeassa laatikossa, jolloin hänelle oli soitettu erittäin kovaäänistä musiikkia. Häntä oli pidetty kylmässä ja nälässä. Neljä kertaa hän oli ollut vähällä kuolla.

Zubaydahia on pidetty jatkuvassa eristyksessä, eikä hän ole itse tiennyt, missä oli.

Kidutuksen seurauksena hän kärsii erittäin voimakkaista päänsäryistä ja ääniherkkyydestä. Hän menetti kuulustelun yhteydessä toisen silmänsä.

Nashiri oli ollut Romaniassa sijainneessa vankilassa huhtikuusta 2004 marraskuuhun 2005.

Nashiri oli joutunut vesikidutuksen kohteeksi ja häntä oli riiputettu ylösalaisin lähes kuukausi. Hän oli joutunut seisomaan ahtaassa laatikossa viikon, häntä oli paiskottu seinää päin ja pidetty stressiasennoissa.

Hän oli myös ollut jatkuvassa erityksessä tietämättä olinpaikkaansa ja ilman yhteyttä muihin ihmisiin kuin kuulustelijoihinsa ja vartijoihin.

Oikeus totesi, että Nashirin ja Zubaydahin tapauksista tulisi tehdä Liettuassa ja Romaniassa perusteellinen tutkimus ja rikoksiin osallistuneet saattaa vastuuseen teoistaan.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen sivuille (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle