Hyppää sisältöön

Tv-suosikkeja, rakkaita lauluja, Spedeä ja Siltsua – 9 poimintaa kesäteattereiden tarjonnasta

Suomessa on joidenkin arvioiden mukaan jopa 400 kesäteatteria. Me poimimme tarjonnasta tämän suven tärpit.

Kesäteatteri -kyltti.
Kuva: Topi Roos / AOP
Sanna Vilkman

1

Naantalissa nauretaan sen oikean löytämisen vaikeudelle

Yli miljoonan sinkun Suomessa deittailu on aina ajankohtainen aihe. Naantalin Muumimaailmassa, Kailon saaressa sijaitsevassa Emma Teatterissa (siirryt toiseen palveluun) nauretaan tänä kesänä touhulle lempeästi. Kyse on siitä, miten epärealistisin odotuksin deiteille lähdetään, ja  miten treffeillä aina esitetään itsestä puunattua paraatipuolta.

Turun Kaupunginteatterin kanssa yhteistyössä toteutetetussa deittailukomedia Love Me Tinderissä nähdään lähes sata erilaista hahmoa. Niiden avulla kuvataan paitsi tämän ajan pariutumispulmia, myös luolamiesten heilastelua.

Rooleissa nähdään muun muassa  Jarkko Pajunen, Rinna Paatso ja Maruska Verona. Ohjaus on Mika Eirtovaaran.

Esitykset Emma Teatterissa 31.5.-18.8.

Love me Tinderin mainosjuliste
Kuva: Emma teatteri

2

Raija Orasen luoma televisioperhe muuttaa teatteriin

Raikkaan suvun tekstiili-imperiumin kautta koko suomalaisen teollisuuden historiaa kuvannut Puhtaat, valkeat lakanat nähdään ensimmäistä kertaa ammattiteatterin näytelmäversiona. Televisiossa tarina keräsi 1990-luvulla MTV3:lla miljoonayleisön.

Näytelmä kuljettaa perheyrityksen 1960- ja 1970-lukujen nostalgisessa kuvastossa läpi idänkaupan kultaisten vuosien, läpi taloudellisen menestyksen ja tappioiden. Mukana on luonnollisesti myös perheen tyttärien lemmenmurheita.

Komediateatterin (siirryt toiseen palveluun) johtajan Panu Raipian ohjaamassa esityksessä Ensio Raikkaan roolin tekee Juhani Laitala, samoin kuin aikoinaan televisiossa. Perheen äitiä näyttelee Katariina Kaitue,

Esitykset Komediateatterin kesäteatterissa Tampereen Tammelassa 6.6.- 11.8.

Puhtaat valkeat lakanat
Kuva: Peero Lakanen/Komediateatteri

3

Hyacinth Bucketin – lausutaan bukeen – pokka pitää Krapin kesäteatterissa

Roy Clarken televisiosarja Pokka pitää (Keeping up Appearences) nähdään nyt teatteriversiona. Hillittömät hahmot ja luokkaeroille irvaileva huumori ovat tehneet 1990-luvun alkupuolella kuvatusta sarjasta klassikon. Keski-Uudenmaan Teatterin (siirryt toiseen palveluun) ensi-iltaa odottaessa tunnelmaan voi virittäytyä Yle Areenassa.

20-vuotisjuhlaansa viettävän Krapin kesäteatterin esitys on Kimmo Virtasen ohjaama. Tarina keskittyy Hyacinth Bucketin pyrintöihin naapurimiehen näytelmäprojektissa. Lopputulos on luonnollisesti kaoottinen, mutta julkisivu pysyy kunnossa loppuun asti.

Pääroolissa nähdään Anna-Leena Sipilä. Muissa tehtävissä ovat mukana muun muassa Sanna Saarijärvi ja Miia Nuutila.

Esitykset 8.6.-12.8. Krapin kesäteatterissa Tuusulassa

Pokka Pitää Krapin kesäteatterissa
Kuva: Kapina Oy

4

Sateenkaaren tuolla puolen on ihmemaa

Turun Kesäteatteri (siirryt toiseen palveluun) tuo Vartiovuorelle Taikuri Ozin. L. Frank Baumin Ihmemaa Oz -kirjasta on tehty tuotantoa varten täysin uusi dramatisointi, mutta koko perheen seikkailussa nähdään tutut hahmot Dorothystä Variksenpelättiin ja Peltimiehestä Leijonaan. 

Ystävyydestä ja omien arvojen löytämisestä kertovassa fantasiassa on Valtteri Lipastin säveltämä musiikki. Mukana suurtuotannossa on lähes 30 esiintyjää, muun muassa Maiju-Riina Huttunen ja Thomas Dellinger.

Esitykset Turun kesäteatterissa Vartiovuorella 14.6.-11.8.

Taikuri Oz
Kuva: Turun kesäteatteri

5

Jari Sillanpäässä on ainesta vähintään yhteen draamaan

Kaikkien aikojen tangokuninkaaksi usein tituleeratun Jari Sillanpään vaiheikas elämä innoitti ohjaaja Heikki Paavilaisen kirjoittamaan miehestä musikaalin Rakkaudella merkitty.

Käsikirjoitukseen tuli kevään korvalla uusia käänteitä suosikkilaulajan viimeisimmän huumejupakan myötä. Tarina ei kuitenkaan varsinaisesti keskity viime aikojen kompurointeihin. Se seuraa Sillanpään vaiheita Ruotsissa vietetyistä poikavuosista unelmat täyttäneen tangokuninkuuden kautta näihin päiviin asti.

Suomen kesäteatterin (siirryt toiseen palveluun) tuotannossa eri-ikäistä Jari Sillanpäätä esittävät Martti Manninen ja muun muassa Kirka-musikaalissa ansioitunut Jari Ahola. Sillanpään rakastettuna nähdään ensimmäisen teatteriroolinsa tekevä rokkari Olli Herman. Osansa saavat myös Sillanpäätä matkan varrella tukeneet vahvat naiset, joita esittävät muun muassa Konttorista tuttu Ushma Karnani ja Tampereen Työväen Teatterin Petra Ahola.

Esitykset Apianniemen kesäteatterissa Valkeakoskella 14.6.-11.8.

Rakkaudella merkitty -musikaalin ryhmäkuva
Kuva: Rami Marjamäki Ky

6

Juha Tapion rakastetut laulut ensimmäistä kertaa kesäteatterissa

Hämeenlinnan uudella kesäteatterilla (siirryt toiseen palveluun) on ennakkomyynnin perusteella käsissään varma hitti. Supersuositun Juha Tapion musiikkiin perustuvan romanttisen komedian lipuista jo puolet on myyty.

Kaksi puuta on Otto Kanervan ohjaama humoristinen tarina epätodennäköisestä rakkaudesta ja jääräpäisyydestä. Sitä kuljettavat Juha Tapion kappaleet kuten Tykkään susta niin että halkeen ja Kelpaat kelle vaan.

Musikaalin keskeisissä rooleissa nähdään Otto Kanervan lisäksi muun muassa Ria Kataja ja Mikko Töyssy. Liveorkesterissa ovat mukana entinen Yö-rumpali Jukka "Frogley" Mänty-Sorvari ja Vain elämää -kitaristi Peter Engberg.

Esitykset Hämeenlinnan kaupunginpuistossa 30.6.-11.8.

Kaksi puuta -mainosjuliste
Kuva: Hämeenlinnan uusi kesäteatteri

7

Miljoonasateen biisit raikaavat Mikkelin Naistenvuorella

Heikki Salon käsikirjoittamassa uutuusnäytelmässä 506 ikkunaa ei nähdä Miljoonasadetta, mutta kuullaan senkin edestä. Yhtye soittaa itse musiikkinsa esityksen taustanauhalle. Mukana on myös yksi aivan uusi kappale.

Näytelmä kertoo veljeksistä, joiden pitää haudata isänsä ja päättää samalla, mitä elämällään tekevät. Iso este haaveiden tiellä on raha, joten veljekset pestautuvat pesemään ikkunoita. Sen myötä he sekaantuvat asukkaiden rakkaussotkuihin.

506 ikkunaa -esityksessä näyttelevät muun muassa Riitta Havukainen, Aarni Kivinen ja Marko Nurmi.

Esitykset 3.7.-11.8. Naistenvuoren kesäteatterissa

506 ikkunaa -esityksen mainos.
Kuva: Mikkelin teatteri

8

Mira Luoti tekee elämänmittaista matkaa Topi Sorsakosken kanssa

Topi Sorsakosken elämästä kertovan On kesäyö -musikaali oli viime vuonna uskomaton hitti Vaasan kaupunginteatterissa.

Nyt Heikki Paavilaisen käsikirjoittama ja ohjaama esitys nähdään Sappeen kesäteatterissa (siirryt toiseen palveluun). Pääroolissa on Vaasassa valloittanut Ilkka Koivula.

Näytelmä kuvaa laulajalegendan vaiheita lapsuudesta viimeisiin vaiheisiin. Kuvitteellista matkaa Sorsakosken rinnalla tekee toinen ikoninen taiteilija, Olavi Virta (Jani Koskinen). Naispääosia tähdittävät Vain elämää -sarjassa parhaillaan esiintyvä, PMMP:n jälkeen soolouraa luova Mira Luoti ja Ylen Puoli seitsemän -ajankohtaismakasiinin juontaja Susanna Laine.

Esitykset 3.7.-19.8. Sappeen kesäteatterissa Pälkäneellä

On kesäyö -musikaalin näyttelijöitä
Kuva: Daniel Paul/Suomen kesäteatteri

9

Hiljaisesta pikkupojasta koko kansan Spedeksi

Rauhalahti Teatteri (siirryt toiseen palveluun) tarttuu tänä kesänä yhteen kansalliseen ikoniin: Pertti "Spede" Pasaseen.

Koskettavaksi musiikkikomediaksi kuvailtu Pertti esittelee sekä tunnetun humoristin railakasta julkista puolta että tämän ujonpuoleista siviiliminää. Näytelmä on toteutettu tiiviissä yhteistyössä Speden siskon, Virpi Torrin kanssa. Pertti tekee Pasasen ohella kunniaa myös Jukka Virtasen musiikille.

Näytelmän esittäjät paljastetaan myöhemmin kesällä.

Rauhalahden alueelle rakennetaan esitysten ajaksi Pertin keksintö- ja taidenäyttely, jonka on kerännyt Pasasen pitkäaikainen keksijäystävä Raimo Kaukinen.

Esitykset Rauhalahti Teatterissa Kuopiossa 5.7.-5.8.

Pertti musiikkikomedia
Kuva: Rauhalahti Teatteri

Suosittelemme sinulle