Hyppää sisältöön

Aikuistunut Mikael Gabriel vaihtoi kapinan kastelukannuun: "Kukkien kastelu on maailman siisteintä"

Räppäri tekee aiempaa popimpaa musiikkia ja haluaa Suomen isoimmaksi artistiksi.

Tuliko rouheasta räppäristä säyseä solisti?
Tuliko rouheasta räppäristä säyseä solisti?
Ville Vedenpää

– Muistakaa antaa siileille vettä, sanoo Mikael Gabriel haastattelun päätyttyä.

Hän on juuri nähnyt netissä vetoomuksen helteessä nääntyvien pieneläinten auttamiseksi. Räppäri näyttää vielä videota kolibrin pesänrakennuspuuhista. Hän kertoo hurahtaneensa eläimiin aivan täysillä.

Kaukana ollaan siitä Mikael Gabrielista, joka nousi Suomen musiikkikentälle lähes kymmenen vuotta sitten. Bileissä viihtyvästä ärhäkästä räppäristä on tullut puutarhassa viihtyvä leppoisa kotipoika Miklu.

Mikael Gabriel kysyy tuoreella Ääripäät-levyllään: "Mihin vanha MG katos?"

Mikael Gabriel
–Liekki on suuri tuolla sisällä, mutta se on ehkä vähän erilainen. Se palaa eri väreillä kuin ennen, Mikael Gabriel kertoo henkisestä kasvustaan. Kuva: Nella Nuora / YLE

Bileistä puutarhaan

Vaikea lapsuus. Tämä tarina rap-artisti Mikael Gabrielista (oik. Mikael Sohlman) kuultiin hänen uransa alussa. Huostaanotetun lähiökundin tarina on sen jälkeen kehittynyt kuin amerikkalainen unelma.

Hän ammensi rankasta taustastaan aineksia myös musiikkiinsa. Kun räppäri alkoi myydä levyillään platinaa ja nousi Suomen suosituimpien artistien joukkoon, alkoivat myös kappaleiden sävyt pehmentyä.

Mikael Gabriel jätti bilettämisen ja Helsingin klubit taakseen, ja rakennutti hulppean talon Espooseen. Siellä hän asuu kihlattunsa ja koiransa kanssa.

– Mut tekee iloiseksi puutarha ja se, että saan joka päivä mennä kastelemaan kukkia. Se on maailman siisteintä. Kerran viikossa saan leikkata nurmikon ja viedä kolme kertaa päivässä koiran ulos.

Jotain entisestä pahasta pojasta on vielä jäljellä. Viime vuoden lopulla hän kärähti kannabiksen käytöstä. Erityisen kiusallisen tilanteesta teki se, että käry kävi juuri ennen esiintymistä lasten juhlissa.

Mikael Gabriel
– Vanha MG oli ristiriitaisempi kuin olen nykyään. Entisellä jäbällä ei ollut niin kivaa itsensä kanssa kuin mitä sillä on nykyään, Mikael Gabriel kertoo. Kuva: Nella Nuora / YLE

Ensimmäistä kertaa yli 60 kiloa

Perjantaina julkaistu Ääripäät-albumi kertoo nimensä mukaisesti Mikael Gabriel -kolikon molemmista puolista. Hän sanoo, että häntä joko rakastetaan tai vihataan täysillä. Välimaastoa ei ole myöskään hänen sisällään.

– Käyn henkilökohtaista taistelua persoonieni kanssa. Hyvät ja pahat tyypit taistelevat keskenään. Mutta ennen kaikkea olen oppinut elämään sen tyypin kanssa, joka mun sisällä huutaa päästäkseen pois.

28-vuotias räppäri pohtii, että on kasvanut viime vuosina ennen kaikkea henkisesti. Se kuuluu myös hänen viidellä albumillaan, jolle musiikkia syntyi kotiterassilla eikä yöelämän tai nuoruuden räyhäämisen innoittamana.

– Huutamisesta on menty rauhalliseen, rakkauden kautta menemiseen. Ennen mentiin negatiivisuuden ja vihan kautta. Vanha MG oli ristiriitaisempi kuin olen nykyään. Entisellä jäbällä ei ollut niin kivaa itsensä kanssa kuin mitä sillä on nykyään.

Kasvua on tapahtunut myös fyysisesti.

– Herranjumala mä olen ensimmäistä kertaa yli 60 kiloa, poikamaisen hoikka räppäri nauraa.

Mikael Gabriel
– Kyllä nyt puolet osuu nuottiin nykyään, mutta kyllä siinä on treenattavaa vielä, Mikael Gabriel vitsailee laulutaidoistaan. Kuva: Nella Nuora / YLE

Cheekiksi Cheekin paikalle?

Vuosi 2016 oli Mikael Gabrielin uralla käänteentekevä. Hän oli mukana Vain elämää -ohjelmassa ja hän sai entistä isomman fanikunnan.

Räppäri on jo tällä hetkellä yksi Suomen suosituimmista artisteista. Hän on asettanut itselleen kunnianhimoiset tavoitteet.

– Haluaisin jossain vaiheessa ulkomaille tekemään jotain hommia. En uskalla vielä tavoitteita paljastaa, sillä mä kuulostaisin ihan tyhmältä.

Kesän lopussa Suomen isoin artisti Cheek lopettaa uransa. Pyrkiikö Mikael Gabriel tämän tyhjäksi jättämälle paikalle?

– MG voi tulla Cheekin paikalle, mutta ei tule uutta Cheekia. Kukaan ei pysty samaan kuin Jare. Mutta aion olla tietenkin Suomen isoin artisti ja ainakin sellainen räppityypeistä, Mikael Gabriel kuittaa.

Mikael Gabriel esiintyy la 2.6. YleXPopissa Vaasan Kauppatorilla. Samalla käynnistyy Kesäkumi-kampanja, joka järjestetään 23. kertaa.

YleX: Mikael Gabriel huipentaa YleXPopin kattauksen

Suosittelemme sinulle