Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Valmentajan vaihtuminen toi alle 19-vuotiaiden maajoukkueelle toivoa EM-turnaukseen – "Jossain vaiheessa sekin oli mennyt"

Suomi isännöi heinäkuussa Euroopan kärkijoukkueita alle 19-vuotiaiden EM-turnauksessa. Timo Stavitskin mukaan Juha Malisen tulo päävalmentajaksi oli odotettu muutos.

Timo Stavitski nuorten maajoukkueessa.
Kuva: AOP
Jaakko Parkkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen alle 19-vuotiaiden maajoukkue on valmistaunut jo vuosia heinäkuun EM-turnaukseen Vaasassa ja Seinäjoella. Siksi viime vuoden tulokset harjoitusotteluista olivat pysäyttäviä.

Elo-syyskuun esiturnauksessa Pikkuhuuhkajat eivät tehneet maaliakaan ja tuloksena oli kolme tappiota. Rumin oli Hollantia vastaan kärsitty 0-9-selkäsauna.

Tappioputki jatkui vuoden loppuun saakka eikä Suomi onnistunut tekemään syyskauden aikana kuin yhden maalin.

Maaliskuussa Palloliitto ilmoitti, että Kimmo Lipponen saa lähteä päävalmentajan tehtävistä. Joukkueen otti luotsattavakseen alle 21-vuotiaiden päävalmentaja Juha Malinen.

– Valmentajan vaihto on aina iso muutos ja me tarvittiin nyt joku iso muutos. Sellainen, joka herättää pelaajat ja antaa toivoa. Koska sekin oli menossa jo aika vähiin, Stavitski kertaa.

Malinen on tuttu mies

Malisen alaisuudessa Pikkuhuuhkajat avasi kahdella ottelulla Sveitsiä vastaan Wilissä. Ensimmäinen ottelu päättyi 0-4-tappioon, toinen 2-2-tasapeliin.

– Ainakin henkilökohtaisesti tuli ihan hyvä fiilis, koska meillä on tietty idea, jota lähdemme hakemaan ja jokainen pelaaja luottaa siihen ideaan, Stavitski sanoo.

Timo Stavitskille Malinen on luonnollisesti tuttu valmentaja. Kirkkonummelaisen ura otti massiivisen loikan viime kaudella Rovaniemen Palloseurassa, juuri Malisen alaisuudessa.

Kimmo Lipponen teki pitkään töitä ikäluokan kanssa eikä Stavitski halua kritisoida entistä päävalmentajaa.

– Peli ei enää pitkään aikaan toiminut. En tiedä, mistä se johtuu. En ole valmentaja, en tee mitään päätöksiä, Stavitski toteaa.

– Me yritimme joka pelissä 100 prosenttia.

"Jokainen voi voittaa koko kisat"

Turnaus itsessään tuo hymyn Stavitskin huulille. Pelit alkavat heti MM-finaalin jälkeen ja Suomi kohtaa Vaasassa Italian.

Lohkon muut joukkueet ovat Norja ja Portugali. Kaksi parasta etenee välieriin, joten vääntö on tuimaa.

Stavitskin mielestä mahdollisuudet ovat auki aina mestaruuteen asti.

– Pakko myöntää, ettemme ole ennakkosuosikki kisoissa, mutta se ei tarkoita yhtään mitään. Jokainen voi voittaa koko kisat, SM Caenin pelaaja vakuuttaa.

– On fakta, että meillä on hyvä joukkue ja paljon hyviä pelaajia.

Alle 19-vuotiaiden EM-turnaus Ylen kanavilla 16.-29. heinäkuuta.

Lue myös:

Viime kesänä Timo Stavitski ilmoitti äidilleen, että lopettaa jalkapallon – sitten kiinnostui Barcelona ja unelmat alkoivat toteutua

Suomalaislupaukselta huikea läpimurto Ranskan cupissa - maali ja syöttö saldona!

RoPS-lupaus isolla summalla Ranskaan - Barcelona joutui pettymään

Suosittelemme sinulle