Hyppää sisältöön

Jättilumme puhkesi vihdoin kukkaan ja muutti väriään valkoisesta pinkiksi – ensi yönä ihmekukka avautuu vielä kerran

Brasilian tropiikissa parananlumme avautuu yöllä ja houkuttelee koppakuoriaisen pölytyshommiin erittäin voimakkaalla tuoksullaan. Kaisaniemessä jättilumpeen avautumista ei tänäkään vuonna nähnyt kukaan.

Parananjättilumme kukkii Kasianiemen kasvitieteellisessä puutarhassa.
Jättilumme on muuttunut päivän aikana valkoisesta pinkiksi. Ensi yönä se avautuu uudelleen Kaisanimen kasvitieteellisessä puutarhassa. Kuva: Ilkka Klemola / Yle
Elina Jämsen

Kun puutarhuri Merja Pulkkinen saapui aamulla aikaisin töihin Kaisaniemen kasvitieteelliseen puutarhaan, hän tunsi nenässään, että yöllä se oli vihdoin tapahtunut: jättilumpeen kukka oli avautunut.

– Kun kävelin sitä käytävää pitkin kahdeksan aikaan töihin, tunsin voimakkaan tuoksun nenässäni. Tiesin heti, että lumme oli yön aikana avautunut, puutarhuri Merja Pulkkinen muistelee aamun hetkiä.

Lumpeen kukka voi olla noin 30 senttimetriä halkaisijaltaan, "ei nyt ihan koripallon kokoinen, mutta ehkä lentopallon", kuten ylipuutarhuri Pertti Pehkonen kuvailee.

Erikoisen lumpeesta tekee paitsi sen koko, myös se, että kukka avautuu yöllä: ensimmäisenä yönä se avautuu valkoisena. Kun se on pölyttynyt, se sulkeutuu, alkaa vaihtaa väriään pinkiksi ja avautuu uudelleen seuraavana yönä uuden värisenä.

– Useimmat lumpeet avutuvat päivisin ja sulkeutuvat öisin, kertoo ylipuutarhuri Pertti Pehkonen.

Lumpeen kukka ei kuitenkaan pysy kauan avonaisena: puolen päivän aikaan se oli alkanut jo sulkeutua. Kukka on myös muuttanut väriään valkoisesta pinkiksi. Ensi yön aikana tämä pinkki kukka avautuu jälleen.

– Huomisaamuna se on jo nuupahtanut, arvelee Pulkkinen.

Parananjättilumme kukkii Kasianiemen kasvitieteellisessä puutarhassa.
Jättilumme oli iltapäivällä lauantaina muuttanut jo väriään ja alkanut mennä nuppuun. Kuva: Ilkka Klemola / Yle

Kasvitieteellinen puutarha sai jättilumpeen Pietarin puutarhasta vuonna 1908. Pietariin lumme oli tuotu Brasiliasta. Lumme kasvaa yhä Parananjoella luonnonvaraisena. Joesta se on saanut myös nimensä, parananlumme.

– Tropiikissa yö on säkkipimeä. Sen tähden kukka erittää hyvin vahvaa tuoksua, jolla se houkuttelee tietyn, yöllä lentävän koppakuoriaislajin pölyttämään itsensä, ylipuutarhuri Pehkonen kertoo.

Pietarista lumme katosi sodan melskeissä, mutta Helsingin Kasvitieteellisessä puutarhassa lumme selvisi sotien yli ja on tähän päivään asti pölyttänyt itse itsensä ja avautunut joka vuosi. Helsingistä kasvia on levitetty ympäri maailmaa ja viety takaisin myös Pietariin.

Tänä vuonna lumpeen avautumista on odotettu tavanomaista pidempään, koska aluksi kevät oli myöhässä, ja vasta viime viikolla se alkoi kukkia ensimmäistä kertaa tänä keväänä.

– Lumme on varmaan ihmeissään valon ja lämmön määrästä, arvelee ylipuutarhuri Pertti Pehkonen.

Kaisaniemen puutarhassa pidettiin perjantain vastaisena yönä Lummeyö. Paikalle kerääntyi satoja ihmisiä odottamaan lumpeen puhkeamista kukkaan. Silloin se ei kuitenkaan suostunut avautumaan, mutta viime yönä se tapahtui salaa sekä yleisön että puutarhureiden silmiltä.

Jättilumme
Kun puutarhuri tuli aamulla töihin, jättilumme näytti tältä: se oli vielä valkoinen ja hieman avonainen salaisen yön jäljiltä. Kuva: Merja Pulkkinen

Suosittelemme sinulle