Hyppää sisältöön

Saudi-Arabia: Aktivistien pidätysten taustalla juonittelu kuningaskuntaa vastaan

Saudi-Arabian yleinen syyttäjä on valottanut toukokuussa tapahtuneiden joukkopidätysten taustoja.

Naiset saavat ajo-oikeuden Saudi-Arabiassa 24. kesäkuuta. Kuva: EPA
Raisa Pöllänen

Saudi-Arabia on pidättänyt kaikkiaan 17 ihmistä epäiltyinä juonitteluista kuningaskuntaa vastaan, kertoo maan yleinen syyttäjä valtion uutistoimisto SPA:lle.

Syyttäjän mukaan pidätetyt ovat myöntäneet kuulusteluissa, että he ovat olleet yhteydessä ja yhteistyössä Saudi-Arabian kuningaskuntaa vastustavien tahojen, kuten tiettyjen järjestöjen, kanssa. Pidätettyjen kerrotaan myös lähestyneen arkaluontoisten tietojen kanssa työskenteleviä saudihallituksen työntekijöitä sekä tukeneen Saudi-Arabiaan vihamielisesti suhtautuvien ulkomaisten tahojen toimintaa. Jo aiemmin saudimediassa joitakin vangittuja on nimitetty "pettureiksi" ja "suurlähetystöjen vakoojiksi".

Pidätetyistä kahdeksan on vapautettu vankilasta väliaikaisesti. Sen sijaan yhdeksän ihmistä, miehiä ja naisia, pysyy toistaiseksi vangittuina.

Yleinen syyttäjä sanoo lausunnossaan, että henkilöiden tarkoituksena oli horjuttaa kuningaskunnan turvallisuutta ja vakautta.

Naisten oikeuksien laajentaminen taustalla

Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat aiemmin raportoineet, että Saudi-Arabiassa on vangittu ainakin 11 ihmisoikeusaktivistia viime viikkojen aikana. Pidätettyjen kerrotaan olleen naisia, jotka kampanjoivat oikeuksiensa puolesta.

YK on vaatinut Saudi-Arabiaa antamaan tietoja pidätetyistä ja varmistamaan, että pidätettyjen oikeusturva toteutuu.

Saudi-Arabiassa on kampanjoitu viime aikoina aktiivisesti naisten autoilun sallimiseksi. Naiset saavat tarttua virallisesti auton rattiin kesäkuun 24. päivänä.

Ihmisoikeusryhmät ja muut asiantuntijat ovat arvioineet, että Saudi-Arabian viime viikkojen pidätysaallon tarkoituksena voi olla maan konservatiiviryhmien lepyttely. Kruununprinssi Mohammed bin Salmanin aloittamat uudistukset eivät ole saaneet tukea kuningaskunnan vanhoillisilta ryhmiltä.

Toisaalta pidätysten taustalla voi olla hallituksen pelko siitä, että naisten oikeuksien salliminen voi aiheuttaa voimakkaita lisävaatimuksia hallituksen suuntaan.

Suosittelemme sinulle