Työpöytä siistiksi. Poissaoloilmoitus meiliin. Työpuhelin kiinni ja laatikkoon. Nämä rituaalit riittävät monelle meistä loman alkuun.
Mutta mitä jos senkin jälkeen työasiat kummittelevat mielessä? Yhä useammat meistä pystyvät tekemään töitä myös kotoa ja vaikkapa työsähköposti on petollisen helppo avata lomaltakin.
Tämän vuoksi monelle Ylen kyselyyn vastanneista yksi tapa aloittaa loma oli ylitse muiden: matkusta. Kun työvälineet jäävät kauas taakse, kiusaus tehdä töitä pienenee.
– Töissä joutuu kuitenkin puristamaan, että teen nämä ja nämä asiat ennen lomaa. Ettei jää loman alussa roikkumaan työn tekemisen rippeisiin, on paras panna kerrasta poikki, sanoo siilinjärveläinen Sari Aalto.
Hänelle ja monelle muulle loman aloittamisesta matkalla on tullut tapa. Usein Aalto varaa lomareissun etukäteen, mutta joskus myös äkkilähtö onnistuu.
– Paras tilanne on ollut se, että olin viimeisen työpäivän iltana Helsingissä menossa lomamatkalle. Silloin oli vielä keväällä tosi huonot kelit ja kun tultiin takaisin, täällä oli jo kesä.
"Surut ja inhottavat kokemukset jäivät, kun kiersin Saanan huipun"
Moni muu Ylen lomanaloituskyselyyn vastannut lukija oli Aallon kanssa samoilla linjoilla:
"Perheeni tuli hakemaan minua koulun kevätjuhlan jälkeen ja hurautimme suoraan Turkuun tai Helsinkiin laivalle. Oli kiva herätä ulkomailla ja juoda aamukahvit erilaisessa ympäristössä. Sain koulustressin ja kiireet pois ajatuksista hyvin tehokkaasti. "-Leena-ope
"Parata itselleni on poistua kokonaan arjesta. Joku muutaman päivän reissu pois kotopiiristä, ilman sovittua ohjelmaa tai pakollista tekemistä. Perheen kanssa tai ilman, mikä tuntuu parhaimmalta ja rennoimmalta. Riko arki heti alussa, niin lomakin tuntuu pidemmältä." -Ajan kanssa oppinut
"Kovan työputken jälkeen ottaa aikaa viikon, että fysiikka ja psyyke ovat täysin poissa arjesta." -Pitkät sesongit
"Neuvoisin pyrkimään siihen, mikäli mahdollista, että jokin aivan muu ja mielellään erilainen puuhailu alkaa heti. Surut ja inhottavat kokemukset jäivät, kun kiersin Saanan huipun ja näin edessäni järven, Mallatunturin, kaikki eri korkeudella sijaitsevat lämpäreet. Mitä enemmän miettimistä vaativaa työtä, sitä voimakkaammin vastapainoksi fyysistä ponnistelua." -Syntymädemari
"Ei tarvitse kuin muutaman päivän irtioton perusympyröistä, niin mieli siirtyy toiseen tilaan." -Perusinsinööri
"Loman alkuun pieni matka, vaikka pari kolme päivää Baltiassa. Paljon kirjoja, teatteria, puistoja. Ohjelma oman fiiliksen mukaan, tosi vähän pakkovierailuja." -Liisa
"Ajattelin aloittaa juoksemalla puolimaratonin"
Kaikilla ei tietenkään ole mahdollisuutta irrottautua töistä lähtemällä heti matkalle, eivätkä kaikki sitä kaipaakaan. Nimimerkki Marille riittää mikä tahansa arkirutiineista poikkeava: ravintolaillallinen tai urheilutapahtumaan osallistuminen.
– Tänä kesänä ajattelin aloittaa loman juoksemalla puolimaratonin; se saa ajatukset tehokkaasti pois työasioista, hän kirjoittaa.
Nimimerkki Dv42 kirjoittaa nukkuvansa pitkään, valvovansa myöhään ja tekevänsä päivisin vain itseä miellyttäviä asioita. Hänelle ne ovat vaikkapa YouTube-videoiden katselua ja tekemistä. Nimimerkki 1vko kesälomaa ei taasen kaipaa täydellistä irtiottoa töistä ollenkaan.
– Nukun aamulla vain hieman pidempään kuin normaalisti. Luen aamiaispöydässä työsähköpostit sekä tarkistan päivittäiset raportit. Tunnuslukujen ollessa kohdallaan jatkan päivääni normaalisti touhuten erilaisia askareita. Töistä ei missään nimessä kannata kokonaan päästää irti, sillä silloin palaaminen voi olla hankalampaa, hän kertoo.
"Näin vältän työasioiden märehtimisen"
Onnistuneeseen loman aloitukseen liittyy myös se, mitä teet viimeiseksi töissä. Tähän antoi vinkkejä viime viikolla Ylen Aamu-tv:ssä vieraillut Työterveyslaitoksen asiantuntija.
Meille kirjoittaneilla lukijoilla oli vielä yksi vinkki: lista. Ei siis mikään lomanaikainen tehtävälista, vaan töihinpaluulista. Esimerkiksi nimimerkki Johanna kertoi, miten viimeisenä työpäivänä ennen lomaa kirjoitettu lista helpottaa töiden unohtamista lomalla.
– Näin vältän tehokkaasti työasioiden märehtimisen loman alussa ja ennen kaikkea lopussa. Kaiken voi unohtaa ja lapusta lukea sitten ekana työpäivänä, mistä voi aloittaa.
Sama vinkki on tiedossa ja käytössä myös siilinjärveläisellä Sari Aallolla. Häntä odottaa aina lomalta palatessa tärkeysjärjestyksessä oleva lista, joka kertoo, mistä töiden jälkeen pitää aloittaa.
– Silloin ei tarvitse miettiä loman loppupuolella, että "Aa, mikä kaaos on tulossa, mistä mä aloitan?"
Tässä vielä tiivistetysti lukijoiden vinkit työstressin karistamiseksi loman alussa.
1. Jätä työpuhelin ja tietokone työpaikalle. Tämä vinkki lähtee perusasioista. Jos työvälineet voi jättää kokonaan töihin, se helpottaa lomamoodiin pääsemistä.
2. Lähde matkalle. Monen mielestä mikään ei irrota työstä paremmin kuin lomamatka.
3. Tee jotain, mitä työssä et voi tehdä. Ei aina ole pakko lähteä matkalle. Mene metsäkävelylle, mene saunaan, pelaa jalkapalloa tai nuku vain pitkään.
4. Juhli. Tyyli on vapaa, mutta monelle Ylen kyselyyn vastanneelle alkoholi tuntui liittyvän lomanaloitukseen.
5. Älä tee lomalle tehtävälistoja. Jotkin asiat pystyy tekemään vasta lomalla, mutta ehdoin tahdoin lomasta ei pidä tehdä työleiriä.
6. Tee töihinpaluulista. Joidenkin mielestä niin loman aloittaminen kuin lopettaminen sujuu stressittömämmin, kun jättää itselle listan, mitä töissä pitää tehdä loman jälkeen.