Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Tutkijat löysivät mikromuovia myös suomalaisesta järvivedestä – seuraavaksi halutaan tietää, päätyykö muovi juomaveteen

Kallaveden mikromuovitutkimukset vahvistavat aiempia epäilyjä siitä, että mikromuovi ei ole pelkästään merten ongelma. Voit keskustella aiheesta jutun lopussa.

Järvimaisema Kallavedeltä.
Tutkimus osoittaa, että mikromuovia löytyy myös järvistä. Tutkijoiden mukaan Kallaveden pintavedessä ja Itämeressä on yhtä paljon muoviroskaa. Kuva: Matti Myller / Yle
Pekka Niiranen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen sisävesistöjen ensimmäiset mikromuovitutkimustulokset vahvistavat aiemmat epäilykset: alle viiden millimetrin kokoista mikromuovia löytyy myös järvivedestä.

– Pitoisuudet pintavedessä olivat aika lailla samanlaisia kuin Itämeressä, vahvistaa Itä-Suomen yliopiston tutkimusryhmää johtava dosentti Arto Koistinen.

Suomen Akatemian rahoittamassa nelivuotisessa tutkimushankkeessa ovat mukana Suomen ympäristökeskus ja Itä-Suomen yliopisto.

Muovia haaviin troolilla

Sisävesistössä tutkimusta on tehty Kuopiossa Kallavedellä, joka on Suomen kymmenenneksi suurin järvi.

Näytteitä on kerätty pintavedestä mantarooliksi kutsutulla haavilla vuoden 2016 syksyllä ja vuoden 2017 keväällä . Haavin nimi tulee mantarauskusta, jota haavi ulkonaisesti muistuttaa. Mantahaavin silmäkoko on 333 mikrometriä, mikä Koistisen mukaan sopii isomman muoviroskan keräämiseen.

Haavi, johon kerätään mikromuovia.
Mantatroolissa on haavi, jonka silmäkoko on 333 mikrometriä. Se soveltuu suuremman muoviroskan keräämiseen pintavedestä. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

– Isoimmat muovihiukkaset löytyvät läheltä satamaa ja asutusta, eli paikoista, joihin kertyy ihmisten kulutuksen tuotteita.

Tutkijoiden mukaan satamaan laskee useita hulevesiputkia, jotka tuovat muoviroskaa kaupungin keskustasta.

Mitä tiheämpi suodatin, sitä enemmän muovia

Troolauksen lisäksi näytteitä on kerätty myös pumppaamalla pintavettä erikokoisten suodattimien läpi. Mitä tiheämpää suodatinta käytettiin, sitä enemmän mikromuovia jäi tutkijoiden haaviin.

– Lumenkaatopaikka on yksi keskeinen lähde, ja myös jätevedenputsarin läheltä löytyy suuria määriä pieniä partikkeleita.

Dosentti Arto Koistinen.
Dosentti Arto Koistinen johtaa Itä-Suomen yliopiston mikromuovitutkijoiden ryhmää. Kuva: Matti Myller / Yle

Dosentti Arto Koistisen mukaan mikromuovia on jätevedessä niin paljon, että sitä pääsee merkittäviä määriä myös jätevedenpuhdistamon läpi.

"Mahdollista, että muovi päätyy lopulta ihmiseen"

Kallavedestä löytyneistä muovihiukkasista lähes kaksi kolmasosaa on synteettisiä kuituja, eli peräisin esimerkiksi vaatteista. Koistinen tunnustaa olevansa tilanteesta huolestunut.

– Mitä pienempiä partikkeleita päätyy veteen, sitä suuremmalla todennäköisyydellä jotkut eliöt käyttävät niitä ravinnokseen, jolloin se voi vaikuttaa ekosysteemiin.

Mikromuovinäytteitä astiassa.
Mikromuovi on kooltaan alle viisi millimetriä. Kuva: Matti Myller / Yle

Hänen mukaansa on mahdollista, että mikromuovi voisi päätyä lopulta myös ihmiseen.

– Siitäkin on ollut tutkimuksessa osviittaa, että näin voi käydä.

Kuopiossa aiotaan tutkia myös juomavesi

Kuopiossa, kuten useissa muissakin kaupungeissa, juomavesi on alun perin järvivettä, josta tehdään tekopohjavettä. Se puolestaan herättää kysymyksen siitä, voisiko mikromuovia kulkeutua talousveteen.

Itä-Suomen yliopiston tutkijan Samuel Hartikaisen mukaan asiaan suhtaudutaan vakavasti. Yliopiston tutkijat ja Kuopion Vesi ovat jo sopineet yhteistyöstä, jossa tutkitaan talousveden mahdollisesti sisältämiä muovihiukkasia. Tavoitteena on kehittää myös menetelmä näytteiden talteenottoa varten.

Tutkijat työpisteellä.
Tutkijat Emilia Uurasjärvi ja Samuel Hartikainen analysoivat pintavedestä kerättyä mikromuovia. Kuva: Matti Myller / Yle

– Tulemme samalla tutkineeksi tekopohjavedestä valmistettua talousvettä ja sitä, voiko vedenpuhdistusprosessi itsessään tuottaa muovihiukkasia talousveteen, Hartikainen sanoo.

**Lue lisää mikromuoveista:
**

Ratinan satamassa pyörii akanvirta, joka paljastaa tamperelaisten synnit – Suomen järvistä on löydetty mikromuoveja jo yhtä paljon kuin Itämerestä

Vaatekaapistasi voi löytyä yllättävä ympäristön saastuttaja – tekniset kerrastot ja fleece pahimpia mikromuovin lähteitä

Muoviroskan määrä järvessä yllätti tutkijat – nyt he haluavat tietää, kulkeutuuko mikromuovi myös ravintoketjuun

Suosittelemme sinulle